Görüntü
30 Yaşında Diş Teli Kullanabilir Miyim?

Ortodonti tedavisi yani diş teli tedavisi dişlerin çapraşıklık, yamukluk, eğrilik durumlarını düzenlemede kullanılmaktadır. Tedavi süreçleri içerisinde bireyler pek çok soru ile karşı karşıya gelerek süreç değerlendirmelerini yapmaktadırlar. Bu yazımızda en çok sorulan “Diş Teli Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler” konusunu ele almaktayız. Diş teli nedir?, diş teli fiyatları nasıl belirlenmektedir?  Gibi soruların cevapları ile “Diş teli kullanmalı mıyım?” Sorusuna yanıt bulmuş olacaksınız.

Ortodonti Nedir? Nasıl Uygulanır?

Ortodonti tedavisi çapraşık diş konumlanmalarına çözüm getirmektedir. Süreç içerisinde pek çok birey hangi yaşta olursa olsun gerekli muayeneler sürecinden sonra diş teli kullanabilmektedir. Süreç içerisinde gerekli her duruma uygun tedavi planı yapılmasının ardından tedavi süreçleri başlamaktadır. 

Diş Teli Türleri Nelerdir?

Diş teli türleri çeşitlilik göstermektedir. Bireyin beklentilerine ve amacına uygun olacak şekilde tedavi süreçlerinin ilerlemesi adına uygun diş teli türünü seçmesi gerekmektedir. Uygun türler birbirinden farklılık göstermektedir. Bu farklılıklar ise diş teli fiyatları üzerinde etki sahibi olmaktadır.

Metal, lingual veya şeffaf braketler ile süreçlerinizin ilerleme göstermesine katkı sağlayabilmektesiniz. Metal türler ilk çıkan ve en çok bilinen türlerdendir. Süreç boyunca en çok tercihi alan türler olmasına rağmen zamanla şeffaf türlerin üretimine başlanması ile bi geri plana düşmüştür. Hala tercihi olsa da yetişkin bireylerce tercihi azalmaktadır Şeffaf türler ile diş teli kullanımı daha da artmaktadır. Lingual teller ise estetik anlamında en etkili sonuçları sizlere sunmaktadır. Diş telleri dişlerin arkasında yer aldıklarından ötürü görünmemektedir. Yetişkin bireylerin bu sebeple tercih alanına girse de dilde yaralanmalara neden olabileceğinden ötürü tercihi için düşünmek gerekmektedir.

Kimler Diş Teli Kullanmalıdır?

Bireylerin süreç içerisinde ilerlemesi adına diş teli muayenesinin yapılması gerekmektedir. Yaş dönemlerine göre uygulanacak müdahaleler birbirinden farklılık göstermektedir. Bu durum diş teli fiyatları üzerinde de etkili olmaktadır. Diş teli fiyatları bireyin sorunları başta olmak üzere uygulanacak müdahale yöntemleri ve süreç analizlerine göre değişme göstermektedir. Diş teli fiyatları tedavi sürecinde önemli bir noktayı kapsamaktadır. 2024 yılı düzenlemelerine göre de diş teli fiyatları etkileyen etmenlerce şekillenmekte olsa da Alpdent olarak sizlere süreç içerisinde gerekli seçenekleri sunmaktayız.


Share:

Diş Telleri ile Sonuç Alma

Dt Emre Aldoğan 22-02-2020

Ortodonti tedavisi sıklıkla tercih edilen türlerden birisi olmaktadır. Ancak bu alan hakkında öğrenilmesi gerekli olan pek çok nokta yer almaktadır. Bu etmenlerin etkili bir şekilde açıklanması, süreç

Devamı

Şeffaf diş telinin metal diş telinden farkı nedir

Dt Emre Aldoğan 12-12-2018

Şeffaf diş teli diş tellerinin görünmesinden rahatsız olan yada belli olmasını istemeyen hastalarda kullanımı uygundur. Piyasada çok farklı malzemelerden üretilmiş şeffaf diş telleri vardır. Dolayısıy

Devamı

Süt Dişlerinin Erken Dökülmesi Çapraşıklığa Neden Olur Mu?

Dt Emre Aldoğan 06-04-2021

Ağız ve diş sağlığı bireylerin hem biyolojik hem de psikolojik anlamdaki sağlığını korumasında önem arz etmektedir. Bireyler ağız ve diş sağlığına özen göstererek sosyal ortamlarda özgüven kazanmakta,

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.