Diş teli tedavilerinde pek çok adım ön plandadır. Dikkat edilecek adımların değerlendirilmesi ile süreciniz adım adım ilerletilmektedir. Diş teli tedavisi boyunca gerekli bilgilendirilmelerin sağlanması sürecin sağlıklı ilerlemesi adına büyük önem taşımaktadır.
Diş tedavilerinde diş muayenesi, temizliği ve bakımı önemli noktalar arasında yer almaktadır. Bu adımların ilerletilmesi ile süreç boyunca sistemli ilerlemeler sağlanmaktadır. Diş tedavisinde bilinenler bizleri istenen sonuca götürmede önemli bir noktayı göstermektedir.
Diş teli, dişlerin uygun konumlanmalarına yardımcı olmak adına gerekli sistemi ifade etmektedir. Diş teli dişlerin üzerine konumlanan braket ile dişlerin uygun konumlanmasına yardımcı olmaktadır. Braket türleri ve seçimleri süreç boyunca önemlidir.
Braketler tedavi sürecinde dişlerin uygun konumlanmalarına destek verecek olan yapılardır. Bu yapıların sağlıklı bir şekilde seçiminin sağlanması süreç için önemlidir. Her birey kendi kişisel özellikleri ve yapıları ile tedavi süreci içine girmektedir. Doktorunuzun onayı ve ihtiyaçlar doğrultusunda braket kullanımını sağlayabilirsiniz.
Diş teli tedavilerinde öne çıkan pek çok adım mevcuttur. Bu adımlardan birisi de diş teli fiyatları olmaktadır. Diş teli fiyatları pek çok etmenden etkilenerek şekillenmektedir. Ortodontistin alanında uzmanlığı, tedavinin uygulandığı klinik ve ürün seçimleri diş teli fiyatları üzerinde etki sahibi olmaktadır. Diş teli tedavilerinde öne çıkarılan bu adımların diş teli fiyatları üzerindeki önemi açıktır. Braket seçimi de diş teli fiyatları üzerinde etkileri vardır. Metal teller ilk gelişim gösteren ve tedavide tercih edilen türlerdir. Görünürlüğünü azaltmak isteyen bireyler için şeffaf veya lingual teller tercih edilmektedir. Şeffaf teller daha az görünürlüğü sağlaması ile özellikle yetişkinlerin diş teli kullanması daha fazla artış göstermiştir. Sürecin önemi ve sonucundaki hoşnutluğu bilen yetişkinler için hem metal hem de şeffaf tellerin kullanımı oldukça önemlidir.
Bir diğer yeni tür olan lingual teller ise dişlerin arkasına yerleştirilen teller olarak bilinmektedir. Lingual teller dişlerin arkasında olduğu için direkt gözlemlenmezler ve bu yönü ile dikkat çekerler. Diş teli fiyatları lingual tellerde yüksek olarak ele alınmaktadır.
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.