Görüntü
Diş Telleri ile Gülüşünüz Taçlansın
dis-teli-fiyatlari

Güzel bir gülüşe sahip olmak hepimizin hayalidir. Sizce de şimdi korkmadan kahkaha atmanın tam zamanı değil mi? Peki ya bunu nasıl yapacağız? Elbette ortodontik diş teli tedavisi ile! Peki diş teli nasıl takılır ve diş teli fiyatları nelerdir? En genel ifade ile ortodonti tedavisi diş ve çenelerdeki bozuklukların, estetik olmayan görünümün düzeltilmesidir. Ortodonti doktorluğunun bir uzmanlık alanı olup dişlerde, çenelerde ve bu nedenle çevre dokularda olan ya da oluşabilecek düzensizliklerin belirtilmesi, önlenmesi ve giderilmesi üzerine odaklanır. Ortodonti tedavisi estetik bir görünüm sağlamanın yanında, çiğneme işlevini ve gülümsemeyi iyileştirir ve çene konumlarını düzeltir. Bunun yanı sıra merak edilen konulardan bir diğeri de tedavi sürecinin uzunluğudur. Bu tedavinin süresi hastanın dişlerinde bulunan anomalinin şiddetine ve seyrine göre değişir. Genel olarak söylememiz gerekirse bu süre 6 ay ile 3 yıl arasındadır. Tedavi tedavi sürecinin tam zamanında bitmesi ve iyileşme sağlaması hasta, hasta ailesi, aile diş hekimi ve doktor arasındaki etkili iletişime ve kubaşık çalışmaya bağlıdır. Süreçten bahsettiğimiz bu satırlarda tedaviye uygun başlama yaşından da söz etmek gereklidir. Asıl ve kalıcı dişler 6 7 yaşlarında sürmeye başladığından bu süre zarfında dişte problemlerde başlar. Bu nedenle muayene için en uygun yaş 7 dir. Burada hasta ailelerinin yanıldığı bir konu vardır. Çocuğun ilerleyen zamanlarda dişlerinin düzeleceğini düşünmek büyük bir yanılgıdır. Çarpışık dişlerin büyüme ile düzelmesi normal seyrine dönüp gelişmesi imkansızdır. Özellikle ergenlikte çene boyutlarında azalmalar olmaktadır. Bu nedenle tedavi için yanılgılara yer verilmeden muayeneye gidilmelidir, geç kalınmamalıdır. Peki ilk tedavide neler yapılmaktadır? Görünmez diş teli veya şeffaf diş telinin diğer tellerden farkı nedir?

Öncelikle randevuya gelindiğinde form doldurulur. Form doldurulduktan sonra ilk muayene yapılır. Doğru teşhis ve doğru tedavi süreci için gerekli röntgen ve resimler kayıt altına alınır. İlk muayenede bir sorunun olup olmadığı gözlenmekle beraber bu tedavi sürecinin ne kadar uzayacağına ne kadara diş teli fiyatları 2019 tedavisinin nasıl uygulanacağına karar verilir.

İlk muayeneden sonra tedavinin hedefi bağlamında işe koyulur. Tedavinin  hedefi çiğnemenin fonksiyonun düzeltilmesi, konuşma işlevinin yerine getirilmesi ve düzeltilmesi, ağız hijyeninin sağlanmasına yardımcı olmak, dişlerdeki çarpışıklardan ayrıklardan bozulan estetiğin sağlanması ve en önemlisi hayatınızı taçlandıran o gülüşünüzü sağlamaktır. Bu özgüvenli gülüş sayesinde daha kaliteli zaman geçirilmiş olacaktır. Bu tedavi toplum içinde bireyin özgüvenini arttırdığından bir nevi psikolojik destek özelliği taşır. Tedavi sürecinde öncelikle diş teli fiyatları, braket türlerine göre nasıl şekilleneceği konusunda planlanmalıdır. Bu aşamalardaki etmenler diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları için önem arz eder. Daha sonra diş teli nasıl takılır sorusuna gelinir. Burada başlıca uygulamalarına değinmemiz gerekmektedir çünkü kişiden kişiye değişen bu tedavi sürecinde müdahalenin hastaya en üst yarar sağlayacak şekilde karar verilmesi oldukça mühimdir. O halde başlıca ortodonti fiyatlarınca şekillenen uygulamalarına giriş yapalım.

Burada karşımıza dört opsiyon çıkmaktadır. Birincisi dıştan braketlerle uygulanan tedavidir. Diş teli tedavisinde standardize olmuş bir özellikte tellerinin dişin dış yüzeyinde olmasıdır. Burada dişe monte edilen yapıştırılan aparatlar yani braketler metal, porselen, safir, kompozit olabilmektedir. Metal braketleri ele aldığımızda; estetik görünüm açısından en az seçilen ancak doktora tedavide hız aşamasında en çok yarar sağlayan seçenektir, çalışma kolaylığı sağlamaktadır.  Diş teli fiyatları 2019 yılına göre daha az maliyetlidir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları süreç içerisinde bu türlerden de etkilenmektedirler. Görünmez diş teli veya şeffaf diş teli de bu bağlamda değişme gösterir.

Safir/seramik/kompozit braketler ise metal braketin sağlayamadığı estetik görünümü tercih edenler için uygun bir seçenektir. Ham maddesi safir olan şeffaf braketler, dışarıdan bakıldığında sadece içinden geçen telin belli olduğu diş renginde olan seramik braketler de bu opsiyonların alt boyutlarında ele alabileceklerimizdendirler. Bunun dışında diş teli fiyatlarında daha uygun seçenek olan kompozit braket seçeneği de vardır. Kompozit braketin kullanıldığı diş teli fiyatları daha az olduğundan braketin dişe tutunmasında bazı sorunlarla karşılaşılabilir. Ortondi fiyatları bakımdan daha uygun olan kompozit braket; seramik ve safir braketin olduğu gibi metal braketin kullanıldığı tedaviden daha estetik görünüm sağlayacaktır.

İkinci tedavi uygulaması içten tedavidir. Burada birinci uygulamanın tersine tel dişin iç yüzeyine monte edilir. Olağan koşullarda dişin iç yüzeyini görmek mümkün olmadığından telin monte edilmesi aşaması laboratuvar safhasını gerekli kılar. Bununla birlikte bu uygulama diş teli fiyatları 2019 bağlamında daha yüksek fiyatlıdır ve süreç her seans için daha uzun işlemektedir. Bu uygulamada avantaj olarak, dışarıdan bakan birinin hastanın tedavi sürecinde olduğunu anlamaması ele alınabilir.

Teller, dilin olması gerektiği iç yüzeyde olduğundan dili rahatsız eder. Uygulamanın başlarında konuşmadaki fonksiyonellik sekteye uğrayabilir. Günümüzde  bu sorunları aşmak adına yüksek teknolojinin kullanıldığı iç yüzey telleri vardır.

Bunu diş teli fiyatları 2019 bağlamında ele aldığımızda daha yüksek maliyetli olduğunu görebilmekteyiz. Üçüncü ele alacağımız diş teli uygulaması, şeffaf plaklarla diş teli tedavisidir. Diğer deyişle görünmez diş teli / şeffaf diş teli uygulamasıdır. Bu uygulama telin görünümünü estetik bulmayan hastalar için uygun bir seçenek olarak görülebilir. Ancak bu uygulama ile her çarpaşıklık düzeltilememektedir. Plakların etkisi diş üzerinde sınırlı kalmaktadır ve birtakım diş hareketleri istenildiği ölçüde yapılamamaktadır. Bu sebepten ötürü bu tedavinin herkes için uygunluğu söz konusu değildir. Dişlerdeki problemler karmaşıklık barındırdığında bu tedaviye başvurulma oranı da düşmektedir çünkü karmaşık diş problemleri olan bir hastada iyileşme istenildiği ölçüde sağlanamayacaktır. Eğer hasta bu uygulamayı yaptırmayı arzu ediyorsa doktoru ile bu uygulamanın hasta için uygunluğu konusunda konuşulmalıdır. Bu plakların yapımı sadece belirli laboratuvarlarda gerçekleşmektedir. Bu nedenle fiyatı  standart tel tedavisinden daha çok maliyetlidir. Son ele alacağımız uygulama, hareketli plaklarla tel tedavisidir. Bu uygulama daha çok problemleri gidermekte çocukların tedavisinde kullanılır. Hareketli aparatlarla yapılan bir uygulamadır. Bu aparatlar hem dişsel hem de çeneler arası ilişkileri düzenlemekte kullanılır. Ortodonti fiyatları da bu süreçte değişir. Bu uygulamanın hastalar tarafından seçilmesinin sebebi, dişlere burada çevre dokular da yardım eder ve büyüme gelişme söz konusu olan bireylerde tedaviye daha hızlı cevap verme söz konusudur. Aynı zamanda bu cevap kalıcı bir nitelik de taşır. Bu tip aparatların kullanıldığı tedaviler, uygulama stilleri sınırlıdır. Hasta istediği zaman takıp çıkarabilme seçeneğine sahip olduğundan kontrol burada hastadadır. Diş teli nasıl takılır sorusunda ise pek çok müdahale yöntemleri var  ve değişme gösterir. Bu uygulamadaki dezavantaj çocukların tedavilerindeki hızın engellemesi ele alınabilir. Genel bağlamda tel tedavisine baktığımızda sonuç olarak her şeyden önce hasta cebinde sağlıklı özgüvenli gülüşü ile tedaviyi bitirir. Bu gülüş bireye özgüven getirir. Sosyal ve iş ortamında başarıları ardında getirir. Tel tedavisi sayesinde dişteki sağlıksız çarpaşıklık görüntüden kurtulunur ve daha estetik bir görünüm elde edilir. Estetik görünümde kullanılacak yöntemler diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerine göre ele alınır. Artık dişler daha kolay temizlenebilecektir. Hastadaki çiğneme fonksiyonu tedavinin başlarında sekteye uğrasa da tedavi sonrasında konuşma fonksiyonunda etkinlik söz konusudur. Dişlerinde çarpaşıklık olanlar, dişlerinin görünümünden hoşnut olmayanlar bu zamana kadar özgürce gülememiş olabilirler ancak gülmek her bireyin biricik hakkıdır. Bu nedenle bu haktan mahrum kalınmamalı geç kalınmadan bir ortodonti hekimi ile masaya oturulup birey için en doğru tedavi uygulaması karar verilmelidir. Gülmek biricik hakkınız, hayatınız gülüşünüzle taçlansın.


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.