Görüntü
Diş Tellerinde Kullanım Süreci
dis-teli-fiyatlari

Tel kullanarak istenen görünüme kavuşmak isteyen hastalarımızın çoğunluğu süreç hakkında fazla bilgi sahibi değildir. Bu yüzden bazı konular hakkında bilgilendirilmeye ihtiyaçları vardır. Ortodontik diş teli tedavisi ile istenen sonuca ulaşmak her birey için mümkün olacaktır. Peki diş teli nasıl takılır ve diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları nelerdir?

En temel biçimde ifade edilecek olunursa  ortodonti tedavisi diş ve çenelerdeki bozuklukların, estetik olmayan görünümün düzeltilmesi hedeflenmektedir. Ortodonti doktorluğunun bir uzmanlık dalı olarak dişlerde, çenelerde yani çevre dokularda meydana gelecek ya da oluşacak düzensizliklerin belirtilerek, önlenmesi ve giderilmesi üzerine çalışmalar yapmaktadır. Ortodonti tedavisi görüntüsel olarak tatmin edicilik sağlamanın yanı sıra, öğütme işlevini ve gülümsemeyi de kişinin istediği biçimde geliştirerek çene konumlarına da katkılar sağlamaktadır.

Ayrıca merak edilen durumlardan bir tanesi de tedavi sürecinin neye göre şekillendiğidir. Büyüdükçe zaman geçtikçe dişlerin istenen konuma kendiliğinden gelebileceğini düşünen kişiler için büyük hata mevcuttur. Çarpışık dişlerin büyüme süreci ile normal seyrine dönerek istenen konumlara gelmesi mümkün değildir. Bu durumda erken müdahale ederek kişilerin istenen tel çeşitlerine de yönlendirme yapmak gerekmektedir. Peki bu türler nelerdir? Görünmez diş teli veya şeffaf diş telinin diğer tellerden farkı nedir? İlerleyen bölümde bu durumlardan da bahsedeceğiz.

Süreç ilk olarak muayene randevusu ile başlanır, form doldurulur. Doğru teşhis ve doğru tedavi sürecini gerçekleştirmek için önemli olacak olan röntgen ve resimler kayıt altına alınarak ilerleme sağlanır. İlk muayenede bir sorunun olup olmadığı kontrol edilmeye çalışılmakla beraber bu tedavi sürecinin ne kadar süreceğine ne kadar maliyete ihtiyacın olunduğuna diş teli fiyatları 2019 tedavisinin nasıl uygulanacağına karar verilir.

İlk muayeneden sonra kriterler belirlenince uygulamaların yapılması sağlanmaya çalışılır. Kişinin kendine güvenen, özgüvenli bir birey olması amaçlanmaktadır. Bu özgüvenli yapı aracılığıyla daha etkili süreçler geçirecek olacaktır. Bu tedavi sosyal ortamlar içinde bireyin özgüvenini arrtıracak niteliklere sahip olduğundan psikolojik olarak da destek vermiş olmaktadır. Tedavi aşamalarında öncelikle diş teli fiyatları, braket türlerine göre nasıl şekilleneceği konusunda planlamalar hazırlanmalıdır. Bu aşamalardaki faktörler diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları için önem arz eder.

Bir sonraki aşamada ise diş teli nasıl takılır sorusu için cevaplamaların yapılması gerekmektedir. Bu noktada kişiden kişiye değişim gösteren farklı uygulamaların yapılması gerekecektir. İlk olarak gerekli müdahale biçimlerine bakmamız gerekmektedir.

Burada karşımıza dört seçenek çıkacaktır. İlk olan dıştan braketlerle uygulanan tedavi yöntemlerinden birisidir. Diş teli tedavisinde bilinen bir özellik durumu tellerinin dişin dış yüzeyinde olmasıdır. Bu türde farklı olarak dişe monte edilen yapıştırılan aparatlar yani braketler metal, porselen, safir, kompozit türlerinden birisi olma durumu mevcuttur. Metal braketleri ele aldığımızda; tatmin edici görüntü açısından en az tercih edilse bile doktorlarımıza tedavi sürecinde gerekli hız sağlamasında en çok yarar getiren seçeneklerden biri olmasından ötürü, çalışma kolaylığı vererek ilgileri toplayabilmektedir.  Diş teli fiyatları 2019 yılına göre daha az maliyet göstermektedir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları süreç içerisinde bu türlerden de oldukça etkilenerek şekillenmektedir. Görünmez diş teli veya şeffaf diş teli de bu bağlamda değişme gösterir.

Safir/seramik/kompozit braketler ise metal braketin sağlayamadığı tatmin edici olan görüntüyü amaçlayan bireyler için uygun bir yöntemdir. Ham maddesi safir olan şeffaf braketler, dışarıdan bakıldığı sürece sadece içinden geçen telin görünebildiği diş renginde olan seramik braketler de bu opsiyonların alt boyutlarında ele alınacak olan türler arasına girmektedir.

Bu türlerden ayrı olarak diş teli fiyatlarında daha olanaklı seçeneklere sahip olabilecek olan kompozit braket seçeneği de mevcuttur. Kompozit braketin kullanıldığı diş teli fiyatları diğer türlere oranla daha az olduğundan braketin dişin üzerinde durabilmesinde bazı sorunlarla karşı karşıya kalınabilir. Ortondi fiyatları açsından daha uygun olanaklara sahip olan kompozit braket; seramik ve safir braketin olduğu gibi metal braketin tercih edildiği tedaviden daha tatmin edici bir görüntü sağlayacaktır.

İkinci tedavi uygulaması içten uygulanacak yöntemlerdendir. Normal durumlarda dişlerin iç kısımlarını net görmek çok fazla mümkün olmadığından dolayı telin monte edilmesi sırasında klinik ortamında özel müdahale yöntemlerine de ihtiyaç vardır. Bu durumla beraber bu uygulama diş teli fiyatları 2019 bağlamında daha yüksek fiyatlı olacak olan kategoriler arasındadır ve süreç her seans için daha uzun süre devam etmektedir.

Diş teli fiyatları 2019 kriterleirne de dikkat ederek ele aldığımızda daha yüksek maliyetli bir tür olduğunu görebilmekteyiz.

Üçüncü ele alacağımız diş teli türlerinden biri ise şeffaf plaklarla diş teli tedavi sürecidir. Diğer bir ifadeyle görünmez diş teli / şeffaf diş teli yöntemi olarak da bilinmektedir. Bu tür tel görüntüsünü tatmin edici bulmayan kişiler için uygun bir seçenek olarak gözlenebilir. Fakat bu türün uygulanması ile ile her çarpaşıklık düzeltimi etkili olarak ilerlemeyebilir. Plak etkisi diş konum bozukluklarının ne derece olduğuyla ilerlemektedir. Bu durumdan dolayı bu tedavinin her birey  için kesin olarak uygun olacağından söz etmek doğru olmaz.

Doktorunuz ile size uygun olup olmadığı konusunu iyi tartışmanız gerekmektedir. Bu plakların yapımı ve kullanımı yalnızca belirli ortamlarda gerçekleşmektedir. Özel üretimleri sebebiyle fiyatları da o bağlamda artış göstermektedir.

Son olarak bahsedebileceğimiz uygulamalardan biriyse, hareketli plaklarla tel tedavi yöntemidir. Bu uygulama daha çok problemleri gidererek çocukların tedavisinde tercih edilebilmektedir. Hareketli aparatlarla ilerletilen bir uygulama sürecidir. Ortodonti fiyatları da bu süreçte değişmelere uğramaktadır. Bu uygulamanın hastalar tarafından tercih edilmesinin ana etmeni, dişlere etrafındaki çevre dokular da yardım eder aynı zamanda büyüme gelişme söz konusu olan hastalarda tedaviyi daha hızlı devam ettirme süreci olarak devam eder.

Bu tip aparatları kullanmak hastalar için daha esneklik sağlamaktadır. İstediği zamanlar yani temizlik sürecinde veya doktorun ifade ettiği dönemlerde çıkartmak temizleme sürecinde kolaylık sağladığı için daha korkmadan rahat biçimde hastalar tercih edebilirler.

 Diş teli nasıl takılır sorusuna cevap ararken ilk dikkat edilecek nokta hani teli takacağınız, nasıl buna karar verceğinizdir. Bu uygulamadaki dezavantaj çocukların tedavilerindeki hızın beklenen düzeyden biraz daha aşağıda tutmasıdır. Genel bağlamda tel tedavisine baktığımızda sonuç olarak her şeyden önce hasta süreçte sağlıklı özgüvenli bir gülümseme ile tedaviyi sonlandırır. Bu gülüş bireye özgüven sağlar. Bu özgüven sosyal yaşamında iş hayatında ona bir adım önde olma fırsatı sağlamaktadır. Tel tedavisi aracılığıyla dişlerde buluan sağlıksız çarpaşıklık görünümden uzaklaşılarak daha estetik bir görüntü elde edilmesi amaçlanmaktadır. Estetik görünümde kullanılacak müdahale yöntemleri diş teli fiyatları 2019 yılı kriterlerine göre ele alınmaktadır.

Başlarda zorluklar yaşansa da hasta zamanla ilerleme kaydedecek ve sonucunda hiçbir sorun olmadan kaldığı yerden devam edebilecektir. Dişlerinde çarpaşıklık olanlar, dişlerinin görüntüsünden  memnun olmayanlar bu zamana kadar içtenlikle gülümseyememiş olsalar da en temel ve özel hakkı sıcak bir gülümseme olan bieylerin bu hakları elinden alınmamalı geç kalınmadan bir ortodonti hekimi ile randevu sürecine girerek planlamalr yapılmalıdır.


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.