Görüntü
ortodonti tedavi

 Estetik diş hekimliği dişlerdeki konum bozukluğunun, renk probleminin, şekil probleminin çeşitli yöntemlerle düzeltilerek hastaya daha güzel bir gülüş kazandırıldığı bir tedavidir. Genellikle sosyokültürel düzeyi yüksek kesimlerde değer kazanan estetik diş hekimliği, özellikle görünüşün ve estetiğin daha da önem kazandığı son yıllarda daha yaygın bilinir ve uygulanır hale gelmiştir. Özellikle iş hayatında olan insanların karşılarındaki insanda oluşturduğu ilk yargıları çok önemlidir. Bu sebeple gerçektende görünüşün önemli olduğu bir işte çalışan insan yamuk, yada çok sarı yada herhangi bir sebeple güzel görünmeyen dişlerle gülümsemek hatta dişlerini göstermek dahi istemez. Bu durum hem iş hayatında hem sosyal hayatta hemde özel hayatta geçerlidir. Estetik diş hekimliği uygulamalarıyla dişlerindeki yukarıda bahsettiğimiz problemlerini tedavi ettiren bir hastamızın bütün insan ilişkilerinde kendine güvenen bir profil oluşturur. Bu durum insanın psikolojisini dahi etkileyen bir faktördür.Ortodonti tedavisi bunları mümkün kılan estetik diş hekimliğinin uygulama alanlarından birisidir.

 Ortodonti tedavisi ile dişlerdeki konum bozukluklarını, yamuklukları, eğrilikleri düzelterek gerekirse çene kemiklerinde de genişleme yaparak daha güzel gülüşler kazandıran bir tedavidir. Ortodonti tedavisi; bazı vakalarda tek başına çözüm oluştururken bazı vakalarda da diğer estetik diş hekimliği uygulamaları ile birlikte uygulanır.Ortodonti tedavisinin avantajı dişlere zarar vermeden daha güzel görünmelerini sağlamasıdır. Dezavantajı ise uzun süren bir tedavi olmasıdır. Dişlerdeki konum bozuklukları belirli bir seviyenin üzerinde olduğunda ortodonti tedavisi ile biraz düzeltilmeden direkt herhangi bir estetik diş hekimliği uygulamalarıyla tedavi edilmesi istenilen sonucu vermez. Bu sebeple çapraşıklığın yada konum bozukluğunun belirli bir seviyenin üzerinde olduğu vakalarda planlama ortodonti tedavisi ile birlikte yapılmalıdır. Bununla birlikte dişlerde konum bozukluğunun ve eğriliğin yanında renk yada şekil problemi de varsa bu sefer ortodonti tedavisinin tek başına uygulanması doğru olmaz çünkü ortodonti tedavisi dişlerdeki konum bozukluğunu düzeltir ama diş rengine yada şekline herhangi bir etkisi yoktur. Yani tedavi öncesinde sarı dişleriniz varsa tedavi sonrasında da sarı dişleriniz olacaktır. Yada tedavi öncesinde ucu kırık bir dişiniz varsa tedavi sonrasında da ucu kırık bir dişiniz olacaktır.


Share:

Yeni Yılda Diş Teli Tedavisi

Dt Emre Aldoğan 14-11-2022

Diş teli tedavisi bireylerin tercih oranının yüksek olduğu bir tedavi sürecidir. Pek çok birey diş teli tedavisine başvurarak gelişim süreçlerine katkı sunmak istemektedir. Alanında uzman ekibimiz ile

Devamı

Diş İpi Kullanımı

Dt Emre Aldoğan 22-03-2024

Ağız ve diş sağlığını korumak için pek çok birey gerekli destek süreçlerine başvurmaktadır. Bireylerin sağlıklı bir ağız yapısını oluşturması oldukça kolaydır. Gerekli temizlik, kontroller ve bakım ya

Devamı

Ben Diş Teli Kullanabilir Miyim?

Dt Emre Aldoğan 12-04-2021

Diş teli tedavisi bireylerin oldukça sık başvurduğu bir tedavi süreci olarak ele alınmaktadır. Bu tedavi sürecinde her birey acaba ben diş teli kullanabilir miyim? diye düşünmekte ve kaygılar da yaşay

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.