Diş teli tedavisi bireylerin oldukça sık başvurduğu bir tedavi süreci olarak ele alınmaktadır. Bu tedavi sürecinde her birey acaba ben diş teli kullanabilir miyim? diye düşünmekte ve kaygılar da yaşayabilmektedir. Bireye özel olarak ele alınan tedavi süreçlerinde adımları görmeniz adına bilgilendirmelerin sağlanması gerekilmektedir.
Diş teli tedavi süreçlerinde doğru bilgilendirmelerin sağlanmasının ardından müdahale planları sağlanmalıdır.
Diş teli kullanımı bireye özgü etmenlerin yanında doktor onayı ile de ele alınmaktadır. Tedavi süreçlerinde estetik ve biyolojik etmenler ön plana alınarak değerlendirme sağlanmaktadır. Doktorunuzun onayları ile sağlıklı bir ağız yapısına sahip olurken estetik bir gülüş de kazanmış olacaksınız. Ağzınızdaki temizlemelerin sağlanması kendilerine ait sıra sıra dişlerin yer etmesi ile mümkündür. Diş aralarının güzelce temizlenmesi ile mikrop oluşumlarının ve besin birikmelerinin önüne geçilmiş olunur. Böylece sağlıklı ve bakımlı bir ağız yapısı kazanılmış olunmaktadır.
Çocukluk döneminden itibaren gözlemlenen sorunlar ele alınarak erken dönemde çözümlenmeye başlanırsa kolaylıkla süreç tamamlanmaktadır. Çocukların ağız ve diş sorunları erken dönemlerde diş plağı kullanması ile çözümlenebilecek boyutta olabilmektedir. Bu tespitlerin doktorunuz tarafından değerlendirilmesi gerekilmektedir. Doktorunuz bazı durumlarda yaş küçüklüğü dahi olsa sorun büyüklüğüne bağlı olarak plak kullanımını tek çözüm yolu olarak görmeyebilir. Burada alanında uzman ortodontistin muayenesinin sağlanması büyük önem taşımaktadır.
Diş teli tedavisinde diş bakımı oldukça önemlidir. Bireyler tek sorumluluğu olarak diş teli kullanımını ele almamalıdır. Diş teli bakımı tedavi süreci için önem taşımaktadır. Doktorunuzun onayı ile size önermiş olduğu temizlik ürünlerini tercih ederek derinlemesine temizlik sağlamalı böylece mikrop ve bakteri oluşumunun önüne geçilmiş olunmaktadır. Özellikle braketlerin kenar kısımlarının iyice temizlenmesi gerekir. Temizlenmediğinde braket kenarlarında kahverengi birikmeler gözlemlenebilmektedir. Bu birikmeler mikrop ve besin artıklarını temsil etmektedir.
Diş teli kullanımında düzenli aralıklar ile temizleme sağlamaz, dişlerinize iyi bakmazsanız dişlerde çürümeler gözlemlenebilir. Bu çürümelerin tedavisi diş teli tedavisi sırasında iken de mümkündür ancak sürecin kolay ve daha kısa sürede bitirilebilmesi için önceden yapılacak müdahale adımlarının varlığı oldukça önemlidir.
Diş teli tedavisi ve implant günümüzde oldukça yaygınlaşan tedavi türleri arasında yer almaktadır. Diş teli tedavi sürecinde bireyler gerekli bilgilendirme ve donanımı alarak sağlıklı bir şekilde güze
Ortodonti tedavisi; dişlerin üzerine diş tellerin yapıştırılmasıyla, dişlerdeki çapraşıklıkların, ayrıklıkların, eğriliklerin yani her türlü konum bozukluklarının düzeltildiği uzun soluklu bir tedavid
Çoğu birey diş teli kullanımı hakkında pek çok bilgi sahibidir. Fakat çoğu bilgilerinde hatalar görülmektedir. Kimisi etkili bir yöntem olmadığını düşünürken , kimisi can acıtıcı ve kanamalı bir yönte
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.