Görüntü
ortodonti tedavi faktörleri

  Ortodonti tedavisi; dişlerin üzerine diş tellerin yapıştırılmasıyla, dişlerdeki çapraşıklıkların, ayrıklıkların, eğriliklerin yani her türlü konum bozukluklarının düzeltildiği uzun soluklu bir tedavidir. Ortodonti tedavisinin süresini etkileyen birçok etken vardır. Bunlar;
  • Dişlerdeki konum bozukluğunun miktarı
  • Tedavinin tek çeneye mi yoksa çift çeneye mi uygulanacağı
  • Çene kemiklerinin birbirleri ile olan ilişkileri
  • Ortodonti tedavisinde kullanılan malzemelerin kalitesi
  • Yine ortodonti tedavisinde kullanılan malzemelerin cinsi
  • Hastanın tedaviye uyumu
 
  Görüldüğü gibi ortodonti tedavisinde süre kavramı hastaya ve hekime bağlı bir kavramdır. Şimdi yukarıda saydığımız tedavisi süresini etkileyen faktörleri açıklayalım.
 
Dişlerdeki konum bozukluğunun miktarı
 
  Hafif düzeyde çapraşıklık 8 ay gibi bir sürede düzeltilebiliyorken, ileri düzeyde bir çapraşıklığın tedavisi 2 yılı bile bulabilir. Sizde takdir edersinizki daha çok çapraşık dişler daha çok problemlidir. Ve bu problemin çözülebilmesi için daha çok zamana ihtiyaç vardır.
 
Tedavinin tek çeneye mi yoksa çift çeneye mi uygulanacağı
 
  Ortodonti tedavisi genellikle çift çene uygulanan bir tedavidir çünkü dişlerin güzel görünmesi kadar kullanışlı olması da önemlidir. Kullanış ise alt ve üst dişlerin birbiri ile düzgün temas etmesi ile mümkün olur. Ortodonti tedavisinin genellikle çift çeneye uygulanmasında maksat budur. Ama nadiren de olsa ortodonti tedavisi tek çeneye de uygulanabilir. Ortodonti tedavisinin tek çeneye uygulandığı  durumlar; hafif düzeyde çapraşıklığın sadece tek çenede olduğu ve üst çene dişlerinin birbirleri ile ilişkilerinin düzgün olduğu vakalardır. Düşündüğünüz zaman hafif düzeyde çapraşıklığı olan ve alt üst dişerin birbirleri ile temasında problem olmayan ve problemin tek çeneden kaynaklandığı tek çene ortodonti tedavileri, çift çene ortodonti tedavilerine göre daha kısa sürer.
 
Çene kemiklerinin birbirleri ile ilişkileri
 
  Ortodonti tedavisinde en büyük problem çene kemiklerinin birbirleri ile olan ilişkisindeki bozukluktur. Çünkü ergenlik döneminden sonra bu uyumsuzluğun ortodonti tedavisi ile düzeltilmesi gerçektende zordur. Ve en uzun süre devam eden ortodonti vakaları çene kemiklerindeki uyumsuzluğun bulunduğu vakalardır.
 
Ortodonti tedavisinde kullanılan malzemenin kalitesi
 
Bazı klinikler sektörde rekabet oluşturmak için çok düşük bir fiyata ortodonti tedavisi yapmakta ve tedavi  maliyetini azaltmak içinde çin malı malzemeler kullanmaktadırlar. Kalitesi iyi olmayan malzemeyle istenilen diş hareketlerini elde etmek zor olduğu için tedavi süresi otomatik olarak uzar. Çünkü dişleri istenilen yere getirmek zordur.
 
Ortodonti tedavisinde kullanılan malzemenin cinsi
 
  Ortodonti tedavisinde kullanılan braketler diş teline lastikler aracılığı ile tutunur ve bu lastikler diş telinin braketlerin içinden kaymasına engel olacak sürtünme kuvveti oluşturur. Tedaviyi yapan doktorun bu sürtünme kuvvetini hesap ederek işlem yapması gerekir. Birde kapaklı braketler vardır. Kapaklı braketlerde lastik yoktur ve diş teli braketlerin içerisinde rahatlıkla kayar. Bu braket sistemlerine self-ligating braketler yada damon braketler denir. Bu braket sistemlerinde sürtünme kuvveti olmadığı için tedavi süresi daha kısadır.
 
Hastanın tedaviye uyumu
 
  Ortodonti tedavisi gören hastanın randevularına düzenli gelmesi, dişlerini düzenli fırçalaması, doktorunun kendisinden yapmasının istediklerini yapıp yapmaması tedavi süresini etkileyen en önemli faktörlerdir.

Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.