Diş teli tedavisi günümüzde sıkça tercih edilen tedavi türleri arasında yer almaktadır. Bu tedavi sürecinde doğru bilgiye erişmek sürecin gidişatı için çok önemlidir. Diş teli fiyatları 2025 yılı düzenlemelerine göre yapılan planlamalar hakkında bilgi almak için Alpdent’e gelerek muayene olabilirsiniz.
Muayenemiz ücretsizdir. Muayene olmanız tedavi planlamasını sizinle yapmamıza olanak sağlar ve net diş teli fiyatları ve süreç akışı hakkında verilir.
Genellikle diş teli tedavisi sadece kozmetik sebeplerle yapılır diye bilinmektedir. Ancak bu düşünce doğru değildir. Diş teli tedavisi, dişleri düzelterek daha estetik bir gülüş kazandırırken; alt ve üst dişlerin birbirleri ile ilişkisini de düzelterek ileride yaşanabilecek eklem problemlerinin de önüne geçer. Bununla birlikte dişlerdeki yamukluk, dişlerde fırçalanamayan yüzeyler oluşturur. Haliyle bu alanlar diş çürüklerine sebep olur. Ancak dişler, diş teli ile düzeltildiğinde diş çürüğü riski de yüksek oranla azalır.
Diş teli tedavisi her yaşta güvenle uygulanabilir.
Diş teli tedavisinde kullanılan malzemelerin tamamı ithal edilen ürünlerdir. Bu sebeple, kur artışı diş teli fiyatlarıkonusunu etkiler. Bazı klinikler, kur artışı miktarınca total diş teli fiyatları 2025 yılı değerlendirmeleri üzerinde değişiklik yaparken; bazı klinikler, bu diş teli fiyatları artışını sadece tedavi maliyetine yansıtarak daha ekonomik tedavi hizmeti sunmaktadır.
Tek çene ve çift çene diş tedavisinde kullanılan malzemeler ve yapılan uygulamalar farklıdır. Tek çene tedavide sadece ilgili çenedeki diş yamuklukları düzeltilirken çift çene tedavide hem iki çenedeki diş yamuklukları düzeltilmekte hem de alt ve üst dişlerin birbirleri ile ilişkisi düzeltilmektedir.
Alt ve üst dişlerin birbirleri ile ilişkisi düzgünse ve yalnız diş yamuklukları sadece tek çenede mevcut ise tek çene diş teli tedavisi uygulanabilir.
Tek çene diş teli fiyatları, genellikle 15.000-25.000 TL aralığındadır.
Çift çene diş teli fiyatları ise 25.000-38.000 TL aralığındadır.
Evet, diş teli fiyatları dişlerdeki bozukluğun durumuna ve miktarına bağlı olarak değişir.
Diş teli tedavi süresi; dişlerdeki bozukluğun miktarına, tedavinin tek çeneye mi çift çeneye mi uygulanacağına ve alt ve üst dişlerin birbirleri ile ilişkisinin bozukluk miktarına bağlı olarak değişir. Ama bir genelleme yapmak gerekir ise diş teli tedavisinin süresinin 6-24 ay aralığında olduğunu söyleyebiliriz.
Diş teli tedavisinde kullanılan lastikler genellikle alt ve üst dişlerin birbirleri ile ilişkilerinin bozuk olduğu durumlarda, bu bozukluğu düzeltmek için kullanılır. Tek çene diş teli tedavisinde ortodontik lastikler hiç kullanılmazken, çift çene tedavilerin yaklaşık %80'inde kullanılır.
Görünmez diş teli diye bahsedilen telleri genellikle 3 grup altında toplayabiliriz.
Maalesef şeffaf plak tedavisin kullanım alanları oldukça sınırlıdır. Ve bu sınırların dışında kullanıldığında tatmin edici bir sonuç ortaya çıkmaz. Kliniğimizde şeffaf plak tedavisi uygulanan 5 hastadan 3'üne şeffaf plak tedavisinden sonra sonucun tatmin edici olmamasından kaynaklı 3-4 ay şeffaf diş teli uyguladık.
Güncel diş teli fiyatları 2025 yılında; tek çene diş teli fiyatları 15.000-25.000 TL aralığında, Çift çene diş teli fiyatları ise 25.000-38.000 TL aralığında uygulanmaktadır. Şeffaf diş telleri ise çift çene uygulandığında metal diş tellerinden 3.000 TL daha pahalıdır.
Diş teli tedavisinin ilk bir haftası olan alışma dönemi genellikle hafif ağrılıdır. Yalnız bu ağrı sürekli devam eder şekilde değil yemek yediğinizde yani dişlerinizin üzerine baskı uyguladığınızda hissedeceğiniz bir ağrıdır.
Kliniğimizde bu alışma dönemindeki ağrıları minimum düzeyde tutarak hastamızın günlük yaşam konforunu artırmak amacıyla diş teli tedavisine özel alıştırma telleri ile başlıyoruz.
Diş teli tedavisinden sonra dişlerde bozulma ihtimali her zaman vardır. Bu sebeple doktorunuzun dişlerin bozulmasını önleyen önlemler alması gerekmektedir.
Diş teli tedavisinden sonra dişlerin bozulmasını engelleyen 2 farklı uygulama vardır.
Üst düzey bir koruma için hem alt dişler için hem de üst dişler için hem sx plak hem de retainer uygulaması yapılmalıdır. Ayrıca, aktif diş teli tedavisinden sonra dişlerdeki bozulmaların kontrol edildiği pasif tedaviye devam etmenizi öneririz.
Öncelikle devlet hastaneleri 18 yaş üstünün tedavi masraflarını karşılamıyor. 18 yaş altında olanların tedavisi ise, tedavide kullanılacak malzemeleri hastanın alması şartıyla ücretsiz yapılıyor. Diş teli malzemelerinin maliyeti ise yapılacak olan tedaviye göre değişirken genellikle 15.000-20.000 TL aralığında tutuyor. Önemle belirtmek gerekir ki devlet hastaneleri, diş teli tedavisi hizmeti vermiyor. Sadece üniversite hastaneleri ortodonti tedavisi yapıyor.
Sadece üst dişlere tel tedavisi uygulaması ancak alt ve üst dişlerin birbirleriyle ilişkisi olması gerektiği gibi ise uygulanabilir. Üst çene diş teli fiyatları ise uygulanacak tedaviye göre değişirken üst çene güncel diş teli fiyatları 15.000-25.000 TL aralığında uygulandığını söyleyebiliriz.
Eğer devlet hastanesinde diş teli tedavisi olmayı düşünüyorsanız, devlet hastanelerinde 18 yaş altında olanların tedavisi tedavide kullanılacak malzemeleri hastanın alması şartıyla ücretsiz yapılmaktadır. Diş teli malzemelerinin maliyeti ise yapılacak olan tedaviye göre değişirken genellikle 15.000-20.000 TL aralığında tutuyor. Ama yine belirtelim ki devlet hastaneleri diş teli tedavisi hizmeti vermemekte sadece üniversite hastaneleri diş teli tedavisi yapmaktadır.
Etkili sonuçlar aldığımız diş teli çeşitleri arasında 3 çeşit görünmez diş telinden bahsedebiliriz; şeffaf diş teli, şeffaf plak tedavisi, lingualteller.
18 yaş üstü olan hastalar için devlet hastanelerinde diş teli tedavisi ücreti karşılanmıyor ve ücretli uygulanıyor.
Ortodonti tedavisinde genetik ve çevresel etmenler sürecin gidişatında önemli bir yere sahiptir. Çevresel etmenler bizim davranışlarımızı sürecin gidişatını bozabilecek nitelikteki etmenleri kapsamakt
Ağız ve diş sağlığında bireyler pek çok süreç analizine başvurmaktadır. Bunlardan bir tanesi de diş teli uygulaması olmaktadır. Diş teli tedavisinde bireyler pek çok soru işareti ile karşı karşıya kal
Diş teli, ortodonti tarak bilinen, ağız ve diş sağlığı için önemli olan bir tedavi sürecini temsil etmektedir. Ağız ve diş sağlığı bireylerin yaşam süreçleri için oldukça önemlidir. Pek çok birey gere
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.