Görüntü
Ortodonti Dişleri Nasıl Düzeltir

Ortodonti; dişlerdeki konum bozukluğunu, çapraşıklığı düzelten dişlerinizin estetik olarak daha güzel görünmesini ve rahat rahat gülümsemenizi sağlayan bir tedavidir. Peki bu düzeltme işleminini nasıl yapar? Diş telleri hangi prensipler üzerine çalışır? Bu yazımızda dişlerinizin diş teli ile nasıl düzeldiğini anlatacağız.

Diş Telinin Yapısı Nedir?

Diş teli; dişlerin üzerine yapıştırılan ve kare görünümü olan braketlerden ve bu braketlerin ortasından geçen ark telinden oluşur. Braketler kuvvet aktarıcıları olduğu için dişe sağlam bir şekilde yapıştırılmalıdır. Aksi taktirde tedavi sırasında dişten ayrılırlar. Ayrılması hareket etme ve sonrasında sabitlenme işlemlerinin yapılmasını engellemektedir. Ark teli ortodonti tedavisinde dişleri düzelten kuvvetin kazanıldığı bir parçadır. Braketler dişlere yapıştırıldıktan sonra ark teli elastikler aracılığı ile braketlere bağlanır. Ark teli nikel-titanyum alaşımıdır. Titanyum sayesinde sağlam iken nikel sayesinde de esnektirler. Ark telleri eğri dişlere lastiklerle bağlandıklarında eğrilip eğri dişlerin şeklini alırlar. Fakat esnek oldukları için eski şeklini almaya çalışırlar. Eski şekillerini alırken eğri dişlere lastiklerle bağlı oldukları için dişleri de beraberlerinde hareket ettirirler. Böylece ark teli düzeldikçe dişlerde düzelir. Daha fazla kuvvete ihtiyaç olduğunda ark teli kalınlaştırılarak kuvvetin artması sağlanır. Ark telinin pozisyonu dişi düzeltmeye yetmiyorsa ark teli üzerinde büküm yapılarak diş hareket ettirilir. Ortodonti tedavisinde bir dişin 1 ayda 1mm hareket etmesi normal kabul edilir.

Diş Teli Tedavisinde Braket Türleri

Braketler; seramik, safir, sert plastik ve metal gibi malzemelerden üretilirler. Seramik, safir ve metal braketler teknik olarak aynı özelliklere sahip olmaktadırlar. Diş fırçalama alışkanlığının kazanıldığı vakalarda seramik safir ve metal braketlerin tedavi süreleri açısından farkları yoktur. Seramik braketlerde ağız hijyeni çok önemlidir. Fırçalamanın yetersiz olduğu durumlarda braket etrafında oluşan tartarlar ark telinin braket içerisinde kaymasını zorlaştırır. Bu da toplam tedavi süresinin gereksiz uzamasına sebep olur. Uzayan tedaviler maddi manevi zorlanmalara sebep olur. Diş teli fiyatları 2025 yılı değerlendirmelerinde tedavi sürecinde maliyet durumu ön plana alınmaktadır. Diş teli fiyatları braket türünden etkilenirken ek sorunlardan da etkilenir. Diş teli fiyatları konusunda ele alınan durumlarda bireylerin gerekli noktalara dikkat etmesi önemlidir. Tel sürecinde önemli noktalar diş teli fiyatları konusunu da etkilemektedir. 


Share:

Şeffaf Diş Teli Normal Diş Teli Yerine Kullanılabilir Mi?

Dt Emre Aldoğan 23-07-2024

Şeffaf diş teli, dişlerin üzerine yapıştırılan braketlerin daha az belirgin olanlarının kullanıldığı sistemdir. Normal diş tellerinde kullanılan braketler metal alaşımlarından üretilirken, şeffaf diş

Devamı

Diş Teli Fiyatları 2025 Düzenlemeleri

Dt Emre Aldoğan 05-12-2020

Diş teli kullanımı bireylerin tercihlerine oldukça yerleşmektedir. Günümüzde pek çok birey tedavi süreci için başvurular yapmaktadır. Süreç içerisinde en çok karşılaşılan durum diş teli fiyatları nası

Devamı

Implant Nasıl Yapılır Ve Implant Fiyatları Ne Kadar?

Dt Emre Aldoğan 12-12-2018

İmplant Fiyatı Hesaplamak İçin Tıklayınız... Sağlıklı bir yaşam için ağız sağlığı oldukça önemlidir. Ağız sağlığına maksimum düzeyde özen göstermek kişinin hayat kalitesi için de öneml

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.