Çoğu birey diş teli kullanımı hakkında pek çok bilgi sahibidir. Fakat çoğu bilgilerinde hatalar görülmektedir. Kimisi etkili bir yöntem olmadığını düşünürken , kimisi can acıtıcı ve kanamalı bir yöntem olmadığını ifade eder. Çoğu rahat yiyip içemeyeceğinden şikayeçi olarak tedavi sürecine başlamak bile istemez. Kişilerde yanlış algı oluşturarak tedavi sürecini körelten noktalara göz atalım. İlk olarak diş teli nasıl takılır sorusuna ve diş teli fiyatları 2019 yılında değişen etmenlerin neler olduğuna zemin hazırlayalım;
Diş telleri sadece ileri derecede şekil bozukluğuna sahip kişilerce tercih edilen bir tedavi süreci değildir. Her birey doktorunca gerekli gördüğünde bu yöntemi uygulayabilmekte, tercih etmektedir. Dişler sabit bir yapıda değikdir, hareket halinde olduğundan ötürü tel ile doğru konuma doğru hareket edebilirler ve bu durum yaşam boyu değişim göstermez. Kişinin yaşının kaç olduğunun bir önemi sadece uygulanacak tedavinin içeriğinde önem kazanır. Belirli bir yaşa geldikten sonrasında uygulanan tedavi sürecinin istenen şekilde ilerlemeyeceğini ifade etmek doğru değildir. Dişlerin düzelme süreci diş yapısı ve dişlerdeki konum bozukluğunun durumuna göre farklılıklar göstermektedir.
Diş teli tedavi sürecinin uzunluğu bu yüzden kişiseldir. Diş tedavisine başlamadan önce ilk olarak muayene yapılması gerekir. Yaptırılması tedavi sürecine katkı sağlayacaksa gerekli olan dolgular yapılmalıdır, varsa çürükler tedavi edilmeli, başka çözüm yolu yoksa dişler çekilmesi gerekir. Eğer doktor kontrollerini aksatmıyorsanız ve randevularına aksatmadan gidiyorsanız sizin için akışı ideal bir süreç başlıyor demektir. Ağız bakımınıza özen gösteriyorsanız tedavi sürecini hızlandırmak sizin elinizde demektir.
Burada üzerinde durulması gereken bir diğer durum ise sürekli diş çekiminin olmadığının kişilerce bilinmesi gerektiğidir. Diş çektirmekten korkan kişilere ilk olarak hangi durumlarda çekilecek olduğunu belirtmek gerekir. Bu aşama tedavinin bir aşamasını içerir. Ortodontist gerekli gördüyse, çocuklarda düşmemiş süt dişleri var ise diş çekiminin yapılacağını ifade edebilir. Her doktor her süreçte fazlaca diş çekme eğiliminde değildir. Ayrıca ortodontik tedaviyi her doktor uygulama becerisine sahip değildir. Bu yüzden ortodonti uzmanı olmayan doktorların işlemi yapmaması gerekir. Yapılacak her uygulama diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) üzerinde etkilidir.
Canının çok acıyacağı düşüncesi de korkulan ve sürecin ertelenmesine sebep olan durumlardan birisidir. Süreci daha kolay hale getiren aletler yardımı ile ağzın açılmasından sonra tel takma işlemi başlar ve süreç can acıtmaz. Bu süreçte dudak dil dengesinin sağlanabilmesi adına birkaç güne ihtiyaç vardır. Telaffuzda hafif değişmeler gözlenebilir. Diş teli nasıl takılır diye açıklarsak doktorumuz braket adı verilen küçük parçaları süreci kolaylaştırmak adına çeşitli malzemeler kullanarak tek tek yapıştırır. Bu durumda acı hissedilmez.
Hiç katı besin yiyemeceğim aç kalacağım diye düşünenler vardır. Bu duruma açıklık getirmek gerekirse sadece ilk zamanlar sürece yeni başlamanız durumundan ötürü bazı besin türlerini yerken zorlanmalar yaşayabilirsiniz. Bu yüzden daha yumuşak yapıda olan besin türlerini tercih etmek sizin için daha yararlı olacaktır. Zamanla alıştıkça istediğiniz besin türünü tüketebiliriz. Sadece yapışkan, leke bırakıcı besin türlerinin temizlenmesi zorluk çıkartır. Tüketilmemesine özen göstermek daha iyi olacaktır. Asitli içecekler yalnızca bu süreç için değil genel olarak diş sağlığı için tercih edilmemesi gereken besin türleri arasında yer alır. Ayrıca teller varken dişler özenli bir biçimde, özel aparatlar kullanarak fırçalanması gerekmektedir. Amacımız diş sağlığını korumak ve temiz bir ağız yapısına sahip kişiler oluşturmaktır. Aksine bir de diş fırçalanmazsa çürükler ve bakteriler ortaya çıkacaktır, süreç tam ters duruma dönüşecektir. Oluşacak çürüklerin tedavisi de diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) değişiklik gösterecektir. Değişen fiyatları diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerine göre oluşturulmaktadır.
Dişlerin güçlendirilip sağlıklı olması için yapılan bu uygulamaların çürüklere yol açtığı inancı doğru değildir. Burada önemli olan gerekli özveriyi, temizliği oluşturmaktır. Aralara giren besin artıkları önerilen aparatlarla düzgün temizlenmez ise orada kalarak çürümelere, ağız kokularına hatta apselere ve çeşitli bakteri oluşumlarına zemin hazırayabilir. Uzun süreli, özenli bakım tüm sorunların önüne geçmede önemli bir kuraldır. Zamanla dişlerin kendi kendine gelişimsel dönemlere bağlı olarak düzeleceği düşüncesi yanlıştır. Mutlaka uygun tedavi yönteminin uygulanması gerekmektedir. Tedavi sürecinin uzunluğı kişiden kişiye, diş yapısından diş yapısına farklılık göstereceği için belirgin olarak ifade edilmesi mümkün değildir.
Herkesin lastik kullanma gibi bir zorunluluğu yoktur. Sadece doktorun belirlediği kişiler kullanır. Ortodontik tedavi 8 ay 2 yıl arasında değişiklik gösteren zaman dilimini kapsar. diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) zaman dilimiyle de ilişki içindedir.
Çocukların tedavisine 12 yaşından sonra başlanmalıdır demek hatalıdır. Çocuklarda biberon çürükleri 1 yaşından itibaren gözleniyor ve bu nedenle muayeneler erken dönemde başlanmalı ve çocuklar tedavi sürecine hazırlanmalıdır. Çocuklarda süt dişlerinin yerine zaten yeni diş geleceği bu yüzden bakımının yapılmasa da olacağı düşüncesi sağlıklı değildir. Yemeklerinden sonra dişlerinin fırçalamasına, ağızların çalkalamasına önem verin. Diş kontrollerinin çocuklar için sık sık yaptırılması gerekir. Çocuklar kendilerinin takıp çıakrdığı, hareket ettirdiği telleri kolayca kullanırlar. Takıp çıkarılması açısından kullanımı, temizliği de diğer seçeneklere göre oldukça kolaydır. Bu durum diş çürümelerinin önüne daha çok geçmektedir. Özellikle geleneksel kullandığımız tellerde arada besin artığı kalma durumu fazla olduğu için çocuklarda bu yöntemin kullanılması daha uygundur.
Telllerimiz zorlanmanın fazlaca olması durumunda hasar görür, onun dışında yapısını etkileyen bir durum yoktur. Renklerin farklılaşması, metal-şeffaf olması tellerin dayanıklılığı konusuyla ilgili değildir. Her braketin kopma ihtimali olabilir ama burada önemli olan renginden ötürü olmadığıdır. Sağlamlığı, ürünün yapısı etkilidir. Ürünlerin yapısı, sağlamlığı diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) nı da etkilemektedir. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli maliyetleri de değişmeler göstermektedir.
En önemli olan sorun ise tekrar dişlerin süreç öncesi eski haline döneceğini düşünmektir. Tedavi sürecinin istenen biçimde sonlanabilmesi için süreç bittikten sonra plak kullanımı ve sabitleyicilerin kullanılması önemlidir. Bu kurallara dikkat edilmediği zaman düzelmelerde geriye dönüşler gözlemlenebilir.
Porselen braketlerin çabuk kırılacağını ve işe yaramayacağını düşünmek de hatalı bir durumdur. Burada önemli olan durum o porselenin yapısı sağlam olup olmamasından dolayı kırılmaların gözlemlenebileceğidir. Doktorun diş yapınıza uygun olan ve size önerdiği seçenekleri değerlendirerek tercihinizi işbirliği içinde kararlaştırabilirsiniz. Her plak her hastaya uygun olmayabilir, bunun uygun olan durum neyse onun ortaya konması gerekmektedir. Şeffaf plakların hangi hastaya ne şekilde uygulanabileceği konusunda bazı bilgilendirmelerin yapılması gerekiyor. Doktorumuz muayene süreci ile gerekli olan bilgileri aktaracaktır.Şeffaf teller gerektiğinde çıkarılabilir özellikte olduğu için, hastaların kullanımını da kolaylaştırır. Tercih etme oranları da git gide artmaktadırlar. Burada şeffaf plaklar ile diğer şeffaf estetik braketler arasındaki farkları da ifade etmek gerekmektedir. Şeffaf diş teli tedavisinde braketler ve teller kullanılır. Şeffaf apareyler ise gözükmeyen tel kullanılmayan tedavi olarak bilinir. Önce dişlerin kalıbı alınır. Şeffaf düzeltici plaklar da kullanılarak süreç ilerler. Burada da metal teller gibi aynı diş ve ağız sağlığını korumak amaçlı kurallara dikkat etmek gerekir. Yapışkanlı, dişte leke bırakabilecek besin türlerinden uzak durmak daha sağlıklı olacaktır.
Diş taşlarının oluşumunun önlenmesi gerekir. Tedavide iyileştirici ve gelişimi hızlandırıcı noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden temizliğin ve bakımın gerekli ve özenli olması da gereklidir.
Diş teli belirli sıra çerçevesinde yerleştirilebilir. Bu işlem kısa bir zaman diliminde tamamlanır. Daha sonraki muayenelerde tellerin sıkılması gerçekleşir. Diş teli nasıl takılır sorusundan sonra nasıl çıkartılır sorusunu cevaplayalım;
Tedavi süreci bittiğinde de diş teli çıkarılma işlemi gerçekleştirilir. Bu aşamada özel aparatlar kullanılır. Üzerlerinde bulunan yapıştırıcıların temizlenmesi sağlanır. Temizleme ve çıkartma işlemi sırasında da herhangi bir acı ağrı oluşmaz. Tüm anlatılanların ışığında temizliğin önemini oldukça vurguladığımızı belirtelim. Ağız bakımı dikkatli yapılmadığı sürece aralarda diş taşları, besin artıkları kalır. Bunların temizlenmemesi süreçte zorlukları oluşturur.Diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) oluşacak olan ek müdahalelerle düzenlenmektedir. Diş teli fiyatları anlattığımız süreçte pek çok etmenden etkilenmektedir. Diş teli fiyatları 2019 yılında artış gösterse de doktorunuz ile yapacağınız düzenlemeler önemlidir. Diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerine göre ödeme olanakları gelişmiştir. Özellikle görünmez diş teli ve şeffaf diş telinde fiyat artışları görülebilir ancak görünmez diş teli yetişkinlerce çok tercih edilmektedir. Diş teli fiyatları 2019 yılında ödeme olanaklarını geliştirmiştir.
İmplant fiyatlarındaki değişimler pek çok nedene dayanmaktadır. Özellikle tercih edilen implant malzemesinin kalitesi, kişinin diş ve ağız yapısındaki rahatsızlık ve tedavi süreci doğrudan fiyatlar üz
Diş teli (ortodonti) tedavi aşamalarında her bireyin farklı kişilik özelliklerinden ötürü farklı noktalarda değişimler gösterir. Bu süreçte daha önce bilmedikleri, öngöremediği pek çok durumla da karş
Bireyler tel tedavisine başlamadan önce pek çok durumu gözden geçirmeye çalışırlar. Bu yazımızda temel olarak diş teli nasıl takılır, şeffaf diş teli nedir, görünmez diş teli nedir, diş teli fiyatları
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.