Görüntü
tedavi sonrası dişteli

 Ortodonti hastalarımızın dişlerinin tedavi sonrası tekrar bozulacağı endişesi fazlaca olduğu için bu makalemizde ortodonti sonrası bozulmadan bahsedeceğiz.

 Ortodonti dişlerdeki çapraşıklığı, ayrıklığı, konum bozukluğunu düzelten bir tedavidir. Dişlerin tekrar bozulma ihtimalide dişlerin tedavi başlangıcındaki durumuna bağlıdır. Örneğin ayrık dişler ortodonti ile tedavi edildiğinde dişlerin tedavi sonrası tekrar ayrılma ihtimali çok fazladır. Bununla birlikte ön bölgedeki çapraz kapanış gibi vakalarında geri dönme ihtimali çok azdır. Sonuç olarak dişlerin bozulma ihtimali az yada çok her zaman vardır. Ortodonti tedavisinden sonra dişlerin bozulmasını engellemek gerekir.dişlerin bozulmasını engelleyen ve sabit tutan tedaviye "retainer tedavisi" yada "pekiştirme" tedavisi denir. Ortodonti tedavisi iki aşamadan oluşur. Bunlardan birincisi dişlerin yerini değiştiren aktif bir tedavi iken ikincisi  dişlerin yeni konumunu koruyan pasif bir tedavidir. Pasif tedavinin adıdır pekiştirme tedavisi. Dolayısıyla diş telleri çıkan hastalarımızın ortodonti tedavisinin bittiğini düşünmesi yanılgıdır. Sadece aktif tedavi bitmiştir çünki.
   Kliniğimizde diş telleri çıkarılan hastalarımıza önümüzdeki 1 yıl boyunca 2 ayda bir, akabindeki 3 yıl boyuncada 6 ayda bir randevu verilir. Ve pasif tedavi boyunca dişlerdeki bozulma takip edilir. Eğer hastamız pekiştirme tedavisinin randevularını aksatmazsa bu dönemdeki bozulmalar (olsa dahi) tekrar tel takmadan kliniğimizce düzeltilebilir.
    Pekiştirme tedavi her klinikte farklı uygulanmaktadır. Çok eskiden hawley plağı denilen bir damaklıkla yapılıyordu. Hawley plağının kullanımının zor olması ve dişleri tamamlamıyla sabitleyememesi sebebiyle artık kullanılmamaktadır.
Günümüzde pekiştirme tedavisinde kullanılan yöntemler; lingual retainer ve şeffaf plaktır. Lingual retainer; ön 6 kesici dişin dile bakan tarafına diş dolgusu malzemeleriyle yapıştırılan ve dışarıdan görünmeyen ince tellerdir. Lingual retainer kullanıldığında en az 5 yıl çıkartılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü rahatsızlık vermediği gibi ağız hijyeninde bozmazlar ve dişlerinizin bozulmasına etkili bir biçimde engel olurlar. 
 Pekiştirme tedavisinde diğer yöntemde şeffaf plaktır. Şeffaf plak takılıp çıkarılabilen apareylerdir. Şeffaf plağın dezavantajı tek başına kullanıldığında devamlı takıp çıkarmak zorunda olduğunuz bir apereyle birkaç yıl geçirmeniz gerekir. Tembellik edip takmadığınızda ise dişlerinizi koruyan hiçbir şey yoktur.Bu sebeple kliniğimizde alt çeneye ve üst çeneye  lingual retainer yapıştırıldıktan sonra şeffaf plak hazırlanmaktadır. Böylece şeffaf plağınızı takamadığınız dönemde lingual retainer dişlerinizin bozulmasına engel olur.

Share:

Diş Teli Tedavisini Sürdürme

Dt Emre Aldoğan 13-06-2021

Diş teli tedavisi bireylerin süreç içerisinde diş konumlarını düzenlemek için yürüttükleri bir tedavidir. Bu tedavi içerisinde bireyler sağlıklı bir ağız yapısına kavuşmak için gerekli adımları atmak

Devamı

İleri Yaşlarda Tel Tedavi Süreci

Dt Emre Aldoğan 17-11-2019

Yetişkinler günümüzde ortodonti tedavisi ile tedavi sürecine sıkça başvurmaktadır. Tedavi süreci boyunca dikkat edilmesi gereken noktalar mevcuttur ve bilinmesi şarttır. Kişinin ilk olarak hangi probl

Devamı

Diş Hekimliğinde Ortodonti

Dt Emre Aldoğan 30-09-2021

Diş teli tedavisinde ortodonti önemli bir yer tutmaktadır. Diş hekimliğinin özel bir uzmanlık alanı olan ortodonti ile işlemlerimizi sürdürmekteyiz. Ortodonti tedavisinde gerekli bilgilendirme akışlar

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.