Diş teli tedavisi ortodonti tedavisi olarak bilinir. Ortodonti tedavisinde bireylerin sağlıklı gülüşlerini kazandırmak amaçlanır. Alanında uzman ekibimiz ile sizlere destek sunarak gelişmenize yardımcı olmaktayız. Pek çok birey ortodonti tedavisinde aldığı bilgiler ışığında tedavisine devam etmektedir. Bu tedavi sürecinde bireylerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bu durumların değerlendirilmesi tedavinin istenen düzeyde ilerlemesine katkı sunmaktadır. Diş teli tedavisinde dikkat edilecek durumlar ortodontistiniz tarafından size aktarılmaktadır. Bu bilgiler ile sistemli bir şekilde düzen sağlanması, karşılıklı görev ve sorumlulukların ele alınması beklenmektedir. Diş teli tedavisi hakkında soruların ele alınıp incelenmesi bireylerin sağlıklı bir süreç analizi kurması adına önerilmektedir. Örneğin diş telinin seçimi nasıl olur? , diş teli nasıl uygulanır?, diş teli fiyatları nasıl belirlenir? gibi sorular tedavi sürecinde önem arz eden noktaları içermektedir.
Ortodonti yani diş teli tedavisi bireylerin sağlıklı ve estetik gülüşleri kazanmak için başvurduğu bir tedavi yöntemidir. Dişleri tedavisi boyunca bireylerin benimsemesi dikkat etmesi gereken noktalar mevcuttur. Bu durumların bilinmesi ve uygulanması tedavi sürecini kolaylaştırır daha hızlı sonuç alınmasına katkı sunar. Çoğu birey günümüzde diş teli tedavisini duysa da nasıl uygulandığını ve ne gibi durumlar ile karşılaşacağımı net bir şekilde bilememektedir. Soru işaretlerinin giderilmesi bireyin tedaviye karşı olan inancını ve güvenini artırır.
Diş teli tedavisinde hareket halinde olan, hareket edebilme özelliği olan dişlerin konumlarını uygun yerlere götürebilme amaçlanır. Dişlerin hareket etmesi braket adı verilen yapılar ile sağlanır. Braketler küçük kara yapılardır ve dişlerin üzerine konumlanır. Braketler, yavaş yavaş etkin adımlarla dişi kendine ait olan konuma götürürken estetik bir gülüşü sağlar aynı zamanda sağlıklı bir ağız yapısının oluşturulmasına katkı verir. Braket çeşitleri oldukça fazladır. Metal, şeffaf, lingual ve damon tipli braketler bireylerin tercihine göre çeşitlenmektedir. Hangi braketi tercih edeceğiniz size özgüdür. Bireyler estetik görünümü çok fazla önemsediklerini de daha çok şeffaf braketi tercih ederken, genellikle metal braketleri tercih eden bireyler de mevcuttur. Dişlerin üzerindeki telleri hiç göstermek istemeyen, telleri tamamen saklamak isteyen bireyler ise lingual denilen dişlerin arkasına takılan telleri de tercih edebilir. Ortodontistlerin artı ve eksileri değerlendirilmesi, bireye doğru bilgilendirmeler yapılarak seçim sürecini kolaylaştırması önemlidir.
Tedavi sürecinde önemli bir nokta da diş teli fiyatları olmaktadır. Diş teli fiyatları diş teli türüne göre çeşitlenmektedir. Diş teli fiyatları 2024 yılı düzenlemeleri yapılırken diş teli türleri ön plana alınmıştır. Ek olarak diş teli fiyatları 2024 yılındaki sistemsel düzenlemeler ortodonti sürecinde önemli bir role sahiptir. Ayrıntılı bilgilendirmeler için makalelerimizi okumaya devam edebilirsiniz.
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.