Görüntü
dis-teli-fiyatlari

Diş konum bozuklukları ile ilgilenen, doğru konumlanma, çarpaşık dişlerin düzenlenmesi gibi alanlarda uğraş veren tedavi sürecine verilen isim ortodontik tedavi sürecidir. Kişiler kendi yaşamlarında pek çok ağız ve diş sağlığı problemleri ile karşı karşıya kalabilirler. Bu durumları farkettiğinde çözüm önerileri getirerek süreci hızlandırmalılardır. Tedavi süreci şu aşamalarla gelişir;

  1. Kişinin problemi farketmesi
  2. Kendine uygun bir merkeze başvurması
  3. İlk olarak tanışma ve işbirliği kurma
  4. Muayene sürecini başlatma
  5. Gerekli tetkiklerin yapılması, ağız yapısının incelenmesi, röntgen çekimi
  6. Uygun tedavi planlamasının yapılması
  7. Sürece başlama

Kişiler kendilerinde olan problemi farkettiğinde en yakın merkeze başvurarak tedavi sürecine başlamalılardır. Kişinin problemi doktorla işbirliği içinde ele alınmalıdır. Beklenti ve istekler ortaya konularak tedavi süreci planlanmalıdır. Varsa gerekli tedaviler yapılarak sürece başlanmalıdır. Örneğin; dolgular tamamlanmalı, varsa çürükler tedavi edilmeli, implant, kanal tedavisine bakılmalı, ağız yaralarına çözüm bulunmalıdır. Bu adımlar atlanırsa etkili tedavi süreci yarıda kalmış olur. Süreç beklenenden daha uzar, istenen amaca ilerlerken zorlanılır.  Daha sonra kişilerle hangi tedavi yöntemlerinin uygulanacağı kararlaştırılır. Yetişkinler ve çocuklar için pek çok seçenek bulunmaktadır. Seçeneklerin artıları ve eksileri üzerinde düşünmek uzlaşmak gerekmektedir. Diş telinizle braket denilen küçük kare parçalar bulunur, bu parçalar dişin istenen konuma gelmesinde etki sahibidir.  Yapısı, çeşitliliği fazladır. İlk olarak estetistiksel kaygıları ön plana alarak tercihlerde bulunan kişiler fazladır. Bu kişiler için çeşitli seçenekler ortaya konulmuştur. Diş teli fiyatları 2019 yılı değerlerlerine bakarsak seçilen ürünün maliyeti fiyatlarda etki sahibidir. İlk olarak seçilecek ürünleri inceleyelim;

Metal Yapıda Olan Braketler

Metal braketler ilk üretime başlanan, istenen amaca gitmede etki sahibi olan braket çeşitlerindendir. Ancak estetistiksel görünümü üst düzeyde tutmaya çalışan kaygılı bireylerce günümüzde daha az tercih edilmektedir. Bu durum aha az kullanım alanını oluşmasında etkili olmuştur. Öncelikle dış görüntünün en etkili ve önemli ögelerinden biri olarak açıklayan ve onun için tel tedavi sürecine katılmayı düşünmeyen bireyler hem sürece başlamakla zorlanıyor hem de başlamak istedikleri ama bu sebeplerle geri kaldıklarını ifade ederek çok huzursuz, mutsuz ve özgüvensiz olduklarını ileri sürüyorlar. Kendilerini daha farklı algılamak istiyorlar ve insan ilişkilerinden uzak durmaya çalışıyorlardı. Rahatça karşısındaki kişi ile iletişim kuramıyorlar, rahat gülümseyemiyorlardı. Samimiyetinin yeterince iyi ortaya koyamadıklarını ifade ediyor ve şikayetçi oluyorlardı. Bu faktörler kişiden kişiye farklılık göstermekteydi. Fakat  sağlıklı yapıda olmak ve oluşacak estetistiksel görüntünün uygunluğunu da düşününce sürece başlamak için çok fazla istek olsa da üreticiler metal braketlerle aynı etkiyi ortaya koyacak olan ve görsel olarak da daha az ortada görünecek olan ürünler üretmek için  çalışmalar yapılmaya başlandılar. Şeffaf diş teli geliştirilince de bu alanda kaygılı olan bireyler bu çeşitlere yönelmeye başladılar. Diş teli fiyatları 2019 değerlendirmelerince fiyatlar belirlenir.

Şeffaf Yapıda Olan Braketler

Görünüm olarak daha kişiye hitap eden duruşu ile gündeme gelen şeffaf braketlerin tercih alanı da oldukça gelişim göstermiştir. Braket dişlerin üstlerine özel aparatlar yardımı ile yapıştırılır. Kare şeklinde olan küçük parçalar olarak ifade edilir. Şeffaf yapıya sahip olanlar metal görüntünün yerine renksiz yapılar bulundurur. Bu tür braketler metallere oranla daha da az belli olurlar. Şeffaf diş tellerinin arasındaki teller değerlendirildiğinde en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Ortodonti tedavisi dişlerin üst kısımlarına zararlı olmayan özel maddelerle yapıştırılan braketler yardımı ile dişlerdeki konumlanma bozukluklarını iyileştirmeye, düzeltmeye yönelik bir tedavi yöntemi olarak ifade edilir. Braketler de kendi içlerinde  birbirinden değişik yapılarda farklı yöntemlerin olmasından ötürü ayrılırlar.

Bunlardan ilki metal yapıdaki braket türleridir. Ortodonti süresi boyunca kullanılan daha eski tür braketlerdendir etkileri diğer braketlere göre daha tedavi sürecini kısaltmada etki sahibidir. Metal braketlerin sürtünme kuvveti azdır bu nedenle oluşturulan yeterli kuvvet çok az bir kayıp ile dişe gider. Bu faktör tedavi sürecinin daha da hızlı ilerlemesine kaynak sağlar. Bu görüntüden hoşnut olmayanlar genelde renkli lastikleri ve süsleri tercih ederler. Estetistiksel olarak kendilerini tatmin edebilecek görüntüyü kazanmak için uğraşırlar. Üzerlerine takılan renkli lastikler ile daha olumlu gözükecek bir görüntü elde etmek olanaklıdır. Renkli lastiklerin kullanımı yaşları küçük çocuklar için diş telini çok eğlenceli ve kullanıma istekli bir hale getirir, etkili bir yöntem olarak kullanılır.

Seramik Yapıda Olan Braketler

Seramik braketler, metal diş telinin tercih edilmeyen görüntüsünü ortadan kaldırmak suretiyle ortaya konmaya çalışan yapıdır. Seramik braketlerin üzerinde bulunan sürtünme kuvveti metal braketlere göre daha fazla oluşur. Bunun için fırçalama düzeninin yeterli seviyede yapılmadığı ağızlarda tedavi süreci aksayabilir. Ayrıca fırçalama yapılmadığında lekelenmeler gözükebilir. Temizliğe özen göstermek gerekmektedir. Kişiler için önemli olacak olan ve tercih edilmek istenilmeyen durumlardan biri de dişlerdeki bu lekeleri daha fazla göstermesinden ötürüdür.

Safir Yapıda Olan Braketler

Safir braketler ise seramikler ile aynı olan yapı sahiptirler. Benzer avantaj ve dezavantajları içerirler. Burada da ağız ve diş sağlığına, braketlerin kenarlarında mikrop biriktirmemeye dikkat etmek oldukça önem taşır. Dişlerin özenli ve çok etkili ekipmanlar ile fırçalanması en dikkat çeken kuraldır.

Sert Plastik Yapıda Olan Braketler

Sert plastik braketler uygun maliyetli tercihler arasında yer almaktadır. Sert plastik braketler şeffaf braketlerin maliyetini düşürmek için üretilmişlerdir. Daha esnek yapıdadır. Dişlerin istenilen düzeyde iyileşmelerine bu özelliği ket vurabilir.

Self Ligating Braketler

Self ligating braketler kendiliğinde kilitli braketler anlamındadır. Üzerlerinde açılıp kapanan özelliğe sahip kapaklar bulunmaktadır. Normal braketler ark telerine teker teker lastikler yardımı ile yada diş teli tutturulurken self ligating braketler ark tellerine kapaklar sayesinde tutunurlar. Metal ve seramik alternatifleri olup sürtünme kuvvetleri azdır. Bu nedenle dişleri çok hızlı bir şekilde düzelme süreçleri etkilidir. Dişleri kabaca düzeltmeleri çok hızlı olmasına rağmen daha ince ayarların yapılması oldukça zorlayıcıdır.

Damon Braketler

Bu tür braketler Self ligating braketlere çok benzer özellikler içerir. Braketlerin üzerinde bulunan açılar self ligating braketlerinkinde farklı olup yer açma ve genişletme gibi özellikleri de barındırırlar. Ağız içinde konum darlığının gözlendiği hastalarda yer açmak amacıyla kullanılan yöntemlerdendir. Metal ve seramik çeşitleri de bulunur. Maliyeti yüksek bir seçenek olarak karşımıza çıkar. Diş çekimi yapılarak düzeltilen bir hastanın tedavi sürecinde diş çekimi yapılmadan damon braketler kullanılarak düzeltilme işlemi gerçekleştirilebilir . Tabi doktor muayenesi burada önemlidir.

Diş estetiği uygulamaları şunlardır:

  • diş beyazlatma
  • porselen lamina
  • diş pırlantası
  • pembe estetik
  • implantlar

olarak başlıca sıralanabilir. Ancak bakıldığında bu uygulamaların/tedavi yöntemlerinin oldukça maliyeti yüksek olduğu gözlenmektedir. Diş üzerinde yapılacak olan uygulamalar sonucunda dişlerin yapısında bozulmalar olabiliyor. Doğal bir yöntem yerine tıraşlama, küçültme, kaplama gibi yapay yöntemler de uygulanabiliyor.

Diş teli nasıl takılır ve diş teli fiyatları, ortodonti fiyatlarındaki etmenler nelerdir bu noktalara dikkat ederek diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üstündeki artışların sebeplerine, diş teli fiyatları 2019 yılı değişmelerine değinelim;

Diş teli nasıl takılır sorusu da süreç başında tam olarak bilinmez. Braket denilen ve dişlerin üzerinde bulunan telleri birbirleriyle tutabilen kare yapıların dişinize uygun olan ürünler ile özenle yapıştırılması ile teller takılmış olur. Diş teli nasıl takılır sorusunun yanında hangi braket türünün kullanılması gerektiği sorusuna da uygun cevabı bulabilmek gewrekir. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli tercihi fazla olan çeşitlerdendir. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları bu tercih sonucunda ortaya çıkmaktadır. Görünmez diş teli yetişkinlerce daha çok uygulanılması tercih edilen türler arasındadır. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları da bu tercihlerde artış göstermektedir. Doktorunuz  ile diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) üzerinde uyumu iyi kurmanız süreç açısından etkili sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. Kişiler diş teli fiyatlarının yüksek olması sebebiyle tedaviyi erteleme davranışı gösterebilirler. Diş teli fiyatları 2019 yılı etmenleri sonucunda oluşturulan fiyatları doktorunuz ile kararlaştırmalısınız. Görünmez diş teli veya şeffaf diş teli tedavinizi tercih etmenizde fiyat önemli bir yere sahiptir. Diş teli fiyatları 2019 yılında bu tedavi türlerindeki fiyat artışını uygun ödeme koşulları ile dengelemeye çalışmaktadır.

Braket seçimi sürece yön veren en önemli aşamaydı çünkü tüm süreç onun üzerine inşa edilerek sonraki aşamalar planlanacaktı. Yazımızı kişinin süreç içerisinde uyması ve gerçekleştirmesi gereken temizliğe ve öneme dikkat etmesi gerektiğini ifade ederek sonlandıralım. Bireyler kendilerine uygun tedavi yöntemini de kendi imkanları ile seçip sürdürmeye devam edecekler. Bu imkanlar onlar için ne kadar elverişli ise o kadar iyi ortodontik tedavi ortaya konacaktır.


Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.