Görüntü
Ortodontist Kimdir?
dis-teli-fiyatlari

Ortodonti tedavisi bilindiği gibi dişlerde bulunan konum bozukluğunun diş kullanılarak düzeltilmesi ile ilgili bir tedavi sürecini ifade etmek için kullanılan yöntemlerden biridir. Bu tedaviyi yerine getiren alanında uzman kişilere de ortodontist ismi verilemektedir.

Diş doktorları yasal olarak bu tedaviyi uygulayabilir. Ancak diş hekimliği fakültelerinde gerekli eğitim verilmemektedir. Bu nedenle ortodontik tedavi sürecini yapan diş hekimleri kurslar ve eğitimler ile kendilerini bu alanda geliştirerek gerekli donanıma sahip olmaya çalışırlar. Süreçte önemli olan etmenlerden biri doktorun deneyiminin fazla olmasıdır. Deneyim uzmanların başarılı tedaviler yapmada önemli etkiye sahiptir. Tedavinin en büyük avantajı dişin yapısına herhangi bir zarar vermeden tedavi etmeye çabalamasıdır. Tedaviden önce dişlerin yapısı nasılsa tedavi sonrasında da aynı kalacaktır. Yıpranma, aşınma olmadan tamamlanır.

 

Diğer estetik diş hekimliği uygulamalarına da bakıldığında hemen hemen tümü dişlerin yapılarında az da olsa hasara yol açtıkları görülebilir. Tedavi süreci estetik diş hekimliği uygulamasıdır. Diş yapısına zararı olmayan yöntemlerle işlemler gerçekleştirilir. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken bir nokta ise tedavi sonrasında dişin yüzeyinde kalan braket yapıştırıcılarının temizlenmesinin sürecin en önemli aşamasını oluşturduğudur. Bu esnada dişin yüzeyini çizmeyen, yapıyı bozmayan özel temizleyiciler tercih edilmektedir. Aksi takdirde dişlerin yüzey kısımlarında çizilmeler görülerek hasarlar meydana gelebilir. Bazı merkezler tedavi maliyetini arttırmamak adına standart uçlarla yapıştırıcı temizliği yapmaktadırlar ama bu hiç doğru bir yöntem değildir. Diş yüzeyinin pürüzsüz olması sayesinde artık ve lekeler orada barınamaz. Uygun olmayan aletlerle süreci ilerlettiğimizde dişlerde çizikler oluşabilir ve lekeler tutulur.

 

Amaca uyacak kuvvetlerle çalışıldığı sürece dişlerin kök yapısında hasar, zarar ortaya çıkmayacaktır.  Ancak tedavi daha kısa sürede bitsin, maaliyerler de azalsın diye düşünüp dişleri hareket ettirmede önemli olan kuvvet miktarı arttırılırsa bu sefer hiç olmaması gereken tedavi sürecinde yeri bile olmayan pek çok etmenle karşı karşıya gelebilirsiniz. Çünkü bu kuvvetin miktarı belli bir seviyenin üzerine çıkmaz. Dişin hareket hızı arttırılması beklenirken aslında hareketlerde sınırlanmalar gözlemlenebilir. İlerleyen zamanlarda da hareketler tamamen durabilir. Kuvvet biraz daha artırıldığında da kök yüzeylerine kadar işlemler olurak erimeler başlayabilmektedir. Bu durum dişlerinize büyük hasarlar verebilir. Çünkü bu erime sürecinin geri dönüşümü maalesef yoktur. Oluşacak her hasar diş teli fiyatları 2019 yılında oluşacak fiyat düzenlemesinde olumsuz etkiye sahiptir.

 

Ortodonti süreci sirasında çok etkili bir biçimde dişlerin temizlenmesine önem vermek gerekir. Çünkü süreç boyunca braketlerin etrafındaki yiyecek artıkları diş çürümelerin oluşmasına öncülük edebilmektedirler. Bu nedenlerle yiyecek artıklarının çok iyi temizlenmesi gerekmektedir.

 

Tedavi yöntemi dişlerinize zarar veren bir tedavi değildir. Aksine tedavi sürecinin bittiğinden sonra dişlerinizin üzerine sanki hiçbir şey yapılmamış kadar doğal bir aşamadan geçtiğini göreceksiniz. Öyle ki bu tedavi sürecinin temel amacında dişlere hiçbir zarar vermeden estetik sorunlara çözüm aramak bulunur. Yalnız hatalı uygulamalar ve hatalı kullanım dişlerinize zararlı etkiler gösterebilmektedirler.

 

Diş telleri, % 35'lik fosforik asitle dişlerin yüzeyinde gözle gözükemeyen mikro pürüzlendirmeler oluşturularak takılır. Bu işlem dişlerinize zarar veren bir işlem olarak ifade edilecek bir aşama değildir. Sadece yeme içme konusunda bazı besin türleirne dikkat etmemeniz bazı sorunların oluşumunda etki sahibi olacaktır. Muayenelerde bakılırken oluşan braket kırıklarında her seferinde diş yüzeyindeki eskiden kullanılan yapıştırıcıların temizlenmesi gerekir. Temizlenmeler olmadığı sürece teller çıkma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir. Sürekli diş teli takmak da yapılarına zarar verebilir. Oluşacak zararların en başında sizin bu durumlara karşı ortaya koyduğunuz ilgisizlikler dersek daha doğru bir şekilde ifade etmiş olabiliriz.

İkinci olarak tedavi süreci boyunca dişlerinize zarar veren durum fırçalama alışkanlığının geliştirilmemiş olmasından kaynaklanmasıdır. Diş teli tedavisi sırasında ağız sağlığı için önemli olan hijyen ortamının oluşturulması için ekstra bir özenin de gösterilmesi gerekmektedir. Tedavi boyunca fırçalama alışkanlığı yeteri kadar etkili olmadığında braketlerin etrafında beyaz leke görünümünden kahverengi kavitasyonlara kadar farklı şekillerde diş çürükleri oluşumu baş gösterebilir. Ayrıca tedavi boyunca asitli içecekler tüketilmesi diş çürüğü riskinin gözlenmesine katkı sağlayabilmektedir. Genel olarak bu tedaviyi yapmasanız bile bu yiyecekler sizi bir zaman geldiğinde yapı bozukluklarının oluşumuna yol açabilir. Sigara alkol gibi zararlı alışkanlıkların da diş yapısına olumsuz etkileri saymakla bitmez. Tedavi sürecine her durumu kontrol ederek başlamak ve sürdürmek önemlidir.

 

Tedavi sonunda diş teli çıkarıldığında dişlerin yüzeyinde kullanılan yapıştırıcıların artıkları kalır. Bu yapıştırıcı artıklarını temizlemede özel yapılı uç aparatları tercih edilir. Bu özel uçlar dişin yüzeyine zarar vermeyecek kadar yumuşak yapıdadırlar. Yapışırıcıları da kazıyacak kadar sert yapıda olmaması gerekir. Uçlar yapıştırıcı temizlemek için özel olarak üretilmiş olup oldukça maliyeti de yüksektir çünkü çizmeden ve zarar vermeden dişlerin yapılarına etki etmelidir. Ama burada önemli olan maddiyatının yanında sağlığımıza uygun olarak tasarlanmış olmasıdır. Amacımız sağlıklı ağız yapısını oluşturmak ve etkili tedavi aşamalarını yerine getirmek olduğu için her duruma özen göstermeliyiz. Küçük veya önemsiz gibi durabilen her adım aslında süreç için hayati önem taşımaktadır.

 

Diş teli sürecinde olan kişinin önemli özelliklerinin yanında hastalara gerekli tedavi yöntemlerini uygularken önem arz eden noktalara da değinmekte fayda vardır. Öncelikle sigara kullanımının yüksek olduğu bireylerin tedavi sürecinde aksaklıklar gözlenebilmektedir. Çünkü sigaranın tüm vücuda zararlarının yanında ağız sağlığına da ciddi zararları bulunmaktadır. Diş minelerine, yapılarına, köklere hasar verir. Kök zararları sanıldığından daha ciddi boyutlara erişilebilir. Diş kayıpları ve iltihap oluşumları meydana gelebilmektedirler. Ağız bakımının muntazam olması gerektiğini her adımda belirttiğimiz gibi değinmemiz gereken diğer önemli nokta ise sigara kullanımı enfeksiyon ve bakteri oluşum riskini arttırdığıdır.

 

Tedavi sürecinde oluşacak adımlara baktığımızda ise ilk seansta hasta ile tanışma, anlaşma sağlama gerçekleşir, geliş şikayetleri üzerinde durulur. Gerekli muayane sürecinin planlaması yapılır. Gerekli röntgenler çekilir. Daha sonra müdahale edilecek tüm durumlar tespit edilir. Kişinin ağzında başka sorunlar da ortaya çıkabilmektedir. Örneğin; yaralar, kanamalar, apseler, iltihaplanmalar. Tel sürecine başlamadan önce gözlenen problemlerin tedavi edilmesi beklenir. Tedaviden sonra ise ana konu olan temel tedavi sürecinin başlanması gerekmektedir. Bu aşamada bireylerle hangi tür teli tercih edeceği, bunların süreci etkileme biçimi, maaliyeti gibi konular üzerinde anlaşma sağlanır. Doktor ve hasta işbirliği içinde süreci yürütmesi gerekir. Gerekli noktalara dikkat ettiği sürece hastanın iyileşme süreci de bir o kadar artacaktır. Aksi takdirde istenilen sonuca ulaşmak oldukça zorlaşacaktır. Diş teli fiyatları 2019

 yılındaki değişen etmenlere bakarsak fiyatlarda istenen etmenlerin kullanılmaması büyük öneme sahiptir.

 

Diş teli nasıl takılır ve diş teli fiyatları, ortodonti fiyatlarındaki etmenler nedir gerekli noktalara dikkat ederek diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerindeki artışların nedenlerine, diş teli fiyatları 2019 yılı değişimlerinin sebeplerine değinelim;

Diş teli nasıl takılır tam olarak bilmiyen hastalar süreçte tedirginlik yaşayabilir. Bu nedenle ifade etmekte fayda var ; braket denilen ve dişlerin üzerinde bulunan telleri birbirleriyle tutabilen kare yapıların, dişinize uygun olan ürünler ile özenle yapıştırılması sonucu teller takılmış olur. Diş teli nasıl takılır sorusuna ek olarak hangi braket türünün kullanılması gerekli olduğu sorusuna da uygun cevabı bulabilmek gerekir. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli çok fazla tercih edilmektedir. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları bu tercih sonucunda düzenlenmektedir. Görünmez diş teli yetişkinlerce daha çok uygulanılması tercih edilir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları da bu tercihlerde artış gösterir. Doktorunuz ile diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) üzerinde dengeyi istenen düzeyde kurmanız süreç açısından etkili sonuçlar elde etmenizde önemlidir. Kişiler diş teli fiyatlarının yüksek olması sebebiyle tedaviyi erteleme davranışı gösterirler. Diş teli fiyatları 2019 yılı etmenleri sonucunda oluşturulan fiyatları doktorunuz ile kararlaştırın. Görünmez diş teli veya şeffaf diş teli türlerini tercih etmenizde fiyat önemli bir yere sahiptir. Diş teli fiyatları 2019 yılında bu tedavi türlerindeki fiyat artışını uygun ödeme koşulları ile sağlanmaya çalışır. Şeffaf diş teli kişilerin tercihinde fazla olsa da bazı etmenlerden tekrar düşünmelerine sebep olabilmektedir. Bu yüzden iyi bir uzlaşım sağlanması gerekmektedir.

Genellikle tedavi sürecinde uygulanan müdahalelerde kanamalar fazla ortaya çıkmaz. Bazı durumlarda doktor diş etini braketi yerleştirirken hafif kanamalar gözlemlenebilir. Tedavi boyunca canınız çok yanmaz, sizi aşırı hırpalayacak, üzecek durumlardan geçmeyeceksiniz. Her durumun olası sonuçlarının ortaya konduğu özel bir sistem ile süreciler iletilir. Ağız kuruluğunu stabil tutmak adına bazı aletlerin kullanılması gibi tüm dişlerin tam görünmesi için ağzı açmaya yarayan parçalar da kullanılır. Bu sırada yanaklarda hafif gerginlik hissedilebilir.  Özel aparatların yardımı ile süreç kolay ilerler.

Kadın, erkek veya çocuk hangi birey  hangi  yaştan olursa olsun tedavi sürecine ne kadar erken başlarsa o kadar etkili sonuçlarla hayatına kaldığı yerden daha mutlu olarak devam edecektir.

 

 

 


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.