Diş teli tedavisi dişlerdeki çapraşıklıkları, eğrilikleri, ayrıklıkları, yani dişlerdeki konum bozukluklarını belirli bir süreç içerisinde düzelten bir tedavidir. Temel olarak dişlerde ortodontik harekete sebep olacak bir kuvvet oluşturan sistemlerle uygulanan bir tedavidir. Bundan yaklaşık 30 yıl önce diş teli tedavisi dişlerin üzerine yapıştırılan ve kare formunda olan, braket dediğimiz metallerle yapılıyordu. Bu metal braketler her ne kadar dişleri istenilen düzeyde düzeltse de estetik açıdan kötü görünmesi kullanım alanını daraltıyor, özellikle dış görünüşün önemli olduğu konumda olan insanlar diş teli tedavisi göremiyordu. Bu sebeple araştırmacılar metal braketlerle aynı sonucu doğuracak ve estetik açıdan daha az belirgin sistemler araştırmaya başladı. Ve şeffaf diş teli kavramı gündeme geldi.
Günümüzde şeffaf diş teli denildiğinde kastedilen genellikle şeffaf plak uygulamaları olsa da aslında 3 çeşit görünmez diş teli vardır. Şeffaf diş teli olarakta isimlendirilen ve metal diş tellerine göre daha estetik olduğu için tercih edilen bu 3 sistemin belli olmayanından az belli olanına doğru sıralaması aşağıda saydığımız gibidir.
• Lingual ortodonti
• Şeffaf plak
• Şeffaf braket
Şeffaf diş teli çeşitleri kullanılan malzeme tedavi süreci, tedavi konforu gibi birçok konuda birbirinden farklılık gösterirler. Bu farklılıkları her konu başlıklarının altında ayrı ayrı ele alacağız.
Lingual ortodonti; diş telinin dişlerin dış tarafına değil de, dile bakan iç tarafına yapıştırılmasıyla yapılan ortodonti tedavisidir. Diş teli, dişlerin iç tarafında olduğu için dışarıdan bakıldığında hiçbir şey görünmez. Bu durum lingual ortodontinin en büyük avantajıdır. Bununla birlikte lingual ortodontinin 3 tane büyük dezavantajı vardır.
Bunlardan birincisi; dilde ciddi anlamda rahatız edici yaralar oluşturması ve yaşam konforunu düşürmesidir.
İkincisi; tedavi süresini uzatmasıdır. Örneğin normal diş telleri ile bir senede bitecek vaka, lingual ortodonti ile 1,5 yılda biter.
Üçüncüsü ise normal diş tellinden yaklaşık 3 kat pahalı olmasıdır.
Lingual ortodonti ilk çıktığı yıllarda büyük ilgi görmesine rağmen zaman geçtikçe pek kullanışlı bir sistem olmadığı anlaşılmış ve özellikle son zamanlarda lingual ortodonti bütün bu dezavantajları ile piyasada tercih edilmemeye başlamıştır. Şeffaf plak tedavisinin uygulanmaya başlamasından sonra ise lingual ortodontinin görünmezlik avantajını şeffaf plak tedavilerinin de sunmasıyla lingual ortodonti en büyük avantajını da yitirmiştir.
Şeffaf plak tedavisi; yukarıda saydığımız şeffaf diş teli sistemleri içerisinde en az belli olanı ve en konforlusudur. İnvisalign sistem, cleanaligner, asoaligner, digiorto gibi ticari isimleri vardır. En büyük avantajı takılıp çıkarılabiliyor olmasıdır. Normal diş teli tedavisinde yemek yerken yiyecekler dişlerinizin arasına kaçar ve temizlik problemdir. Şeffaf plak tedavisinde ise plaklarınızı çıkartıp ağzınızda hiçbir şey yokken rahat rahat yemeğinizi yiyebilirsiniz. Ayrıca diş teli tedavisinde diş tellerinin kötü görünümünden dolayı hastalarımız düğüne yada özel davetlere katılırken rahatsızlık duyarlar. Şeffaf plak tedavisinde ise plaklarınızı çıkardığınızda sanki hiç tedavi görmüyormuş gibi normal bir görünüme sahip olursunuz. Gerçi plaklarınızı çıkarmasanız dahi şeffaf oldukları için zaten fark edilmezler.
Yine normal diş teli tedavisinde özellikle alışma döneminde diş telleri yanaklarda dudaklarda tahrişler yapabiliyorken şeffaf plaklara alışmakta çok kolaydır.
Şeffaf plak tedavisinin dezavantajları ise; her bozukluğu düzeltememesidir, kullanım alanı sınırlıdır. Sizin dişlerinizde kullanabilip kullanılamayacağına doktorunuz karar vermelidir. Diğer dezavantajı; dişleri düzeltme hızı ve başarısı hastalarımızın plaklarını günlük takma miktarlarına bağlıdır. Şeffaf plak tedavisinde en sık karşılaşılan sorun budur. Plakların günde en az 20 saat kullanılması gerekir ki dişleri istenilen düzeyde düzeltebilsin. Normal diş telleri dişlere yapışık olduğu için böyle bir durum yoktur. Diş tellerinin takıldığı günden itibaren dişlerde düzelme başlar, hastamızın takmaması söz konusu değildir. Şeffaf plaklar ise hastalarımız tarafından takılıp çıkarılabilen sistemler oldukları için tedavi hastalarımızın gayreti ile doğru orantılı olarak ilerler.
Dişlerdeki konum bozukluğunun düzeltilmesi için dişlere hareket verecek ortodontik kuvvetin oluşturulması gerekir. Bu kuvvet oluşturulduktan sonra dişler düzelmeye başlar. Bu kuvvetin hangi sistem tarafından oluşturulduğunun bir önemi yoktur. Bu mantıkla şeffaf plak tedavisinin normal diş telinden hiçbir farkı yoktur.
Önce hastamızdan fotoğraf, röntgen ve dişlerinin ölçüsü alınır. Bu veriler ışığında tedavi planlaması yapılır ve alınan ölçüler şeffaf plakların hazırlanması için laboratuvara gönderilir.
Laboratuvarda diş ölçüleri optik okuyucularla okunarak bilgisayar ortamına aktarılır. Ve yine bilgisayar ortamında dişler biraz düzeltilir ve yeni bir ölçü elde edilir. Elde edilen yeni ölçünün üzerine birinci şeffaf plak basılır. Sonra dişler biraz daha düzeltilerek yeni bir ölçü elde edilir ve yeni bir plak daha basılır. Bu işlem dişler tamamen düzelene kadar devam eder ve dişlerin başlangıçtaki bozukluğunun durumuna göre 10-20 arasında şeffaf plak elde edilir.
Şeffaf plaklar takılıp çıkarılabilen özellikte olup yemek haricinde takılmalıdır. Genellikle 2 haftada bir yeni plağa geçilerek tedaviye devam edilir. Yalnız bazı plaklar 1 hafta kadar bazıları ise 3 hafta kadar kullanılabilir. Bu sebeple bir sonraki plağınıza ne zaman geçeceğinize doktorunuz karar vermelidir.
Şeffaf plak tedavisinin ne kadar süreceği; • Dişlerdeki bozukluğun miktarına
• Şeffaf plakların gün içerisinde ne kadar takıldığına bağlık olarak değişir.
Bu sistemde dişlerin üzerine yapıştırılan braketler metal değil şeffaftır. Şeffaf braketler metal diş tellerine göre çok daha az belli olur. Şeffaf diş telleri arasında en çok kullanılan yöntem şeffaf braketlerdir. Piyasada şeffaf braket olarak kullanılabilecek 3 çeşit braket vardır. Bunlar; sert plastik braketler, seramik braketler, safir braketlerdir.
Sert plastik braketler şeffaf braketlerin içinde en ucuzudur. Genellikle çin malıdır. Esneklik özelliğinin olması istenilen diş hareketlerinin tam anlamıyla yapılmasına engel olur. Genellikle çok ucuza diş teli tedavisi yapan kliniklerde tedavi maliyetini düşürmek amacıyla kullanılır. Seramik braketler ve safir braketler birbirlerine yakın özellikte olup istenilen sonucu etkili bir biçimde verirler.
Seramik veya safir braketlerin 2 önemli dezavantajı vardır.
Bunlardan birincisi; diş yüzeyine metal braketler kadar iyi yapışmamasıdır. Bu sebeple metal braketlere göre daha kolay kırılırlar, dikkatli kullanılmalıdır. Tellerine özen gösterecek bilince sahip olmayan yaş grubundaki hastalarımızda kullanılmamasını öneririz.
İkinci dezavantajı ise; ağız hijyenin yetersiz olduğu durumlarda etrafında diş taşı ve tartar birikerek diş teli ve braketlerin arasındaki sürtünme kuvvetini artırır. Bu durum da, tedavi süresini uzatır. Yani kısacası ağız hijyeni yetersiz hastalarda tedavi süresini gereksiz yere uzatmamak için şeffaf braketlerin kullanımı önerilmez. Bununla birlikte ağız hijyeni iyi olan ve diş tellerini özenli kullanan hastalarda metal braketler ile şeffaf braketler arasında herhangi bir fark yoktur.
ŞEFFAF PLAK MI ? GÖRÜNMEZ DİŞ TELİ Mİ , HANGİSİ ETKİLİ , VİDEO DA İZLEYİN
Çocuklarımızın sağlıklı gelişim süreçlerini ilerletmemiz için elimizden geleni yaparız. Çocuğumuzun ağız sağlığı için gerekli düzeni kurmamız oldukça önemli olmaktadır. Küçük yaşlardan itibaren ele al
Diş teli tedavisinde bireylerin oryantasyon sürecine dikkat etmek gerekir. Günümüzün en çok tercih edilen diş konumlarını düzenleme yöntemi olmasına rağmen bireylerin bu süreç hakkında daha ayrıntılı
Ağız ve diş sağlığı bireylerin yaşamlarında oldukça önemli bir noktada yer almaktadır. Dişlerin ve ağız yapısının düzenli aralıklar ile incelenmesi ve gerekli müdahalelerin varsa yapılması gerekmekted
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.