Görüntü
Braketlerin Korunması ve Özellikleri
Alpdent'e Hoşgeldiniz.
Size nasıl yardımcı olabilirim?
Genellikle birkaç dakika içerisinde cevap verir.
Sohbete Başla
Braketlerin Korunması ve Özellikleri

Diş teli, dişlerin kendilerine ait olan konumlarına doğru hareketlerini sağlayan yapılar olarak bilinmektedir. Dişlerdeki çapraşık görünümü düzelterek estetik bir gülüş sağlamaktadır. Diş teli tedavisini her diş hekimi uygulayamaz. Özel bir uzmanlık alanı gereklidir. Bu uzmanlar da ortodontistlerdir. Ortodonti tedavisi olarak da bilinen diş teli tedavisi için özel bir eğitim ve deneyim gereklidir.

Farklı türlerde diş teli türlerinin gelişimi tedavi sürecine yönelik isteği, motivasyonu arttırmaktadır. Metal türler ilk çıkan, üretilen tellerdir. Diş teli tedavisinde zaman içerisinde istek, beklenti ve ihtiyaçlar da çeşitlenince tedavi seçenekleri de artış göstermiş olur. Metal türlerin yerini şeffaf ve lingual gibi daha estetik türler almıştır. Bu durum diş teli fiyatları konusunu da etkilemiştir. Diş teli fiyatları en makul olarak metal tellerde gözlenirken şeffaf ve lingual türlerdeki diş teli fiyatları maliyetleri daha yüksek olabilmektedir. Ayrıca diş teli fiyatları 2025 yılı düzenlemeleri hakkında farklı değerlendirme süreçleri de mevcuttur. Ayrıntılı bilgiler için okumaya devam ediniz.

Braketlerimi Nasıl Korumalıyım?

Braketlerin yapısı birbirinden farklıdır. Her braket türünün temizliği, bakımı kendine özgüdür. Örneğin lingual teller dişlerin arkasına konumlandırılır. Bu yüzden daha temizliği ve bakımı normal metal tellere göre farklılaşır. Ortodontistinizin bu süreçte braketlerinizin özellikleri ve bakımı hakkında sizleri bilgilendirmesi çok önemlidir. Pek çok birey bu değerlendirme süreçleri ile doğru bir şekilde sürecini sürdürmektedir. 

Braketim Kırılırsa Ne Yapmalıyım?

Braketlerin yapısı dayanıklı olsa da yanlış müdahaleler bazı sorunların oluşmasına neden olabilir. Örneğin çok sert, kabuklu, yapışkan besinlerin tüketilmesi, bazı sert meyvelerin kesilmeden direkt ısırılarak yenmesi gibi durumlar braket yapısında hasara hatta kırılmalara neden olabilir. Düzenli aralıklarla yapılan kontrollerde braket yapısı incelenerek olası sorunlar varsa erkenden tespit edilir. Ancak herhangi bir yerde ya da zamanda braketinizde kırılma, hasar meydana gelirse öncelikle endişelenmemelisiniz. Çünkü bu süreci ortodontistiniz kolaylıkla düzenleyecektir. Bu durum korkulacak bir durum değildir. Eğer yerinden çıkma söz konusu ile kolayca takılır. Ortodontistiniz ile görüşene kadar ortodontik mum kullanmanız batmaları engelleyeceği için önerilmektedir.

Diş teli fiyatları 2025 yılı değerlendirmeleri ve düzenleme süreçleri hakkında detaylı bilgiler almak için Alpdent ile iletişime geçebilirsiniz.


Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın
En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.