Diş teli tedavisinde tıp dilinde ortodonti denilir. Diş teli, bozuk olan diş yapısını düzeltmek için uygulanan bir tıbbi müdahaledir. Diş teli denildiği zaman ilk akla gelen diş teli yöntemi klasik yöntemdir. Peki, klasik yöntem kullanılarak diş teli nasıl takılır?
Diş teli taktırmak isteyen kişilerin en fazla merak ettiği konu " Diş teli nasıl takılır?" konusudur. Günümüzde yenilenen teknolojiyle beraber diş teli nasıl takılır konusunda birkaç farklı yöntem olsa da halen en yaygın kullanılan yöntem klasik diş teli taktırma yöntemidir. Klasik yöntemle diş teli şu şekilde takılmaktadır;
- Klasik diş teli takma yönteminin uygulanması için ilk önce dişlerin kuru ve temiz olması önemlidir.
- İlk aşama sağlandıktan sonra tek tek her dişe braketler yapıştırılır. Braketlerin sorunsuz bir şekilde yapıştırılabilmesi için diş yüzeyinde pürüzlendirme yapılır. Pürüzlendirme de bonding isminde bu işlem için kullanılan özel bir yapıştırıcı dişlere sürülür. Bondingin yaptığı görev; braketin dişe sağlam bir şekilde tutunmasını sağlamaktır.
- Daha sonra sürülen yapıştırıcı daha sert olsun diye boding ile yapılan işleme sürdürülür. Bu işlemin ardından braketin dişe yapışması tamamlanmış olur.
- Son olarak dişin etrafındaki artan yapıştırıcı kalıntıları alınarak dişin etrafı iyice temizlenir.
Yukarıda anlatılan uygulama tek tek tüm dişlere uygulanır. Tüm dişler için uygulama yapıldıktan sonra ark teli tüm braketlerin içinden geçirilir. Son olarak diş teli tedavi şekline göre braketler sabitlenir.
Klasik diş teli nasıl takılır? konusu yukarıda bahsedildiği gibidir. Fakat diş teli nasıl takılırkonusu farklı çeşitlerine göre bazı küçük değişiklikler gösterebilmektedir. Diş telihakkında merak edilen bir diğer konu da şeffaf diş teli konusudur. Aşağıda bu konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz:
Diş teli nasıl takılır konusu anlatıldıktan sonra diş teli görüntüsünden rahatsız olduğu için diş teli taktırmak istemeyen kişiler için geliştirilmiş olan şeffaf diş teliyöntemi de merak edilen konular arasındadır. Halk arasında görünmez diş teli olarak da bilinen şeffaf diş teli tedavi yöntemi de aslında klasik diş teli tedavi yöntemiyle hemen hemen aynıdır ve görünmez diş teli de klasik diş teli gibi aynı amaca hizmet etmektedir. Tek farkları şeffaf diş teli dışarıdan bakıldığı zaman estetik durmaktadır.
Dişlerde meydana gelen konum bozukluklarını, ayrılıkları, eğrilikleri sürece yayarak düzelten diş telitedavisinin bir yöntemi olan görünmez diş telitedavi yöntemi aşağıdaki gibidir.
Yukarıda da anlatıldığı üzere klasik diş teli tedavisinde metal braketler kullanılmaktadır. Kullanılan metal braketler; istenilen oranda dişleri düzeltse bile estetik olarak hoş gözükmemektedir. Bu sebep ile klasik diş telleri kadınlar ve ergenlik çağındaki gençlerin pek tercih etmediği yöntemdir.
Görünmez diş telitedavisi yönteminde; estetik olarak hoş görünmeyen metal braketlerin yerine dış görünümünü önemseyen kişiler için tasarlanmış şeffaf braketler kullanılmaktadır. Bu yöntem sayesinde estetik anlamda güzel durmadığından dolayı diş teli taktırmak istemeyen kişiler diş teli taktırmaya sıcak bakmaktadırlar.
Üzerinde çalıştırılarak iyi bir şekilde geliştirilen ve klasik diş teli gibi oldukça olumlu sonuç veren görünmez diş teli tedavisi hem istenilen sonucu vermekte hem de estetik durmaktadır. Günümüzde şeffaf diş telitedavisinde üç ana yöntem kullanılmaktadır. Bunlar şu şekildedir;
- Lingual Ortodonti
- Şeffaf Plak
- Şeffaf Braket
Bu alanda akla gelen ilk yöntem Lingual ortodontidir. Bu diş teli yönteminin diğer diş tellerinden farkı dişin dış kısmına değil de iç kısmına yapıştırılarak yapılmasıdır. Bu yöntemde diş teli,dişlerin iç kısmına takıldığı için dışarıdan bakıldığında bir şey görünmez. Bu da lingual ortodonti taktırmak isteyen kişiler için büyük bir avantajdır.
Şeffaf plak tedavisi, görünmez diş teli tedavileri arasında en konforlu ve en az belli olandır. Bu yöntemin kullanan kişilere sağladığı en büyük fayda istenildiği zaman çıkartılıp takılabilmesidir. Klasik diş telinde en çok rahatsız olunan konu bir şeyler yendiği zaman yiyeceklerin diş teliyle dişlerin arasına kaçmasıdır. Bu da klasik diş teli taktıran kişilerin diş temizliğinde sıkıntı yaşamasına sebep olmaktadır.
Şeffaf plak da ise bu sorun yaşanmaz. Yemek yemek istediğiniz de ya da dişlerinizi temizlemek istediğiniz de plaklarınızı çıkartıp bunları yapabilirsiniz. Şeffaf plak yöntemi sağlamış olduğu avantajlardan dolayı diş teli fiyatları dendiği zaman en yüksek fiyata sahip olan yöntemdir. Diş teli fiyatları 2019 da bu yine böyle olacaktır.
Dişlerine diş teli taktırmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği bir diğer konu ise diş teli fiyatları 2019 da nasıl olacaktır? Bilindiği üzere yeni yıl ile birlikte her alanda pek çok şeye zam gelmiştir. Bu durum elbette ki diş teli fiyatları konusunu da etkilemektedir.
Diş telinde kullanılan malzemelerin zamlanması sebebi ile diş teli fiyatları 2019 da zamlanmıştır. Diş teli taktırmak için önceden bütçesini ayarlamak isteyen kişiler diş teli fiyatları 2019 hakkında önceden bilgi sahibi olarak kendilerini maddi olarak bu konuya hazırlayabilirler.
Bu konuda son olarak şu söylenebilir:Diş teli fiyatları 2019 hakkında en doğru bilgiyi diş hekiminizden alabilirsiniz. Çünkü dişinizin yapısına ve taktırmak istediğiniz diş teli türüne göre diş hekiminiz size diş teli fiyatları konusunda bilgilendirecektir. Diş teli fiyatları kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği için bu konu da genelleme yapmak doğru olmayacaktır.
İstenilen diş teli türü, diş yapısı, takılacak telin uzunluğu, her iki çene için mi yoksa tek çene için mi diş teli takılacağı ve bu gibi konular diş teli fiyatları 2019 konusunu etkilemektedir. Bu bahsedilenlerin olma ya da olmamasına göre diş teli fiyatları azalmakta veya artmaktadır.
Kısaca söylemek gerekir ise ortodonti birbiri ile uyumsuz ve çarpışık diş ilişkilerinin kontrolünü ve teşhisini yapıp daha sonra bu durumu mümkün olunduğu kadar önlemeye ve tedavi etmeye çalışmaktır.
Ortodonti bozukluklar; alt çenenin ileride ya da geride olması gibi durumlardır. Bu durum hastanın yaşına uygun tedavi yöntemi kullanılarak tedavi edilmektedir. Ortodonti diş sorununu yaşayan hasta ergenlik çağında ve alt- üst çenenin geride olması sorunu söz konusu ise ortodontik teknikler kullanılarak hasta tedavi edilebilir. Ancak ortodonti tedavisi uygulanacak hasta yetişkin birisi ise ve iskeletsel bozukluk söz konusuysa hem cerrahi işlem uygulanır hem de ortodonti yöntemi kullanılarak tedavi işlemi gerçekleştirilir.
Diş teli fiyatları 2019 da zamlandığı gibi ortodonti fiyatları da zamlanmıştır. Ortodonti fiyatları da diş teli fiyatları gibi kişiden kişiye, yapılacak işleme, yaşa ve benzeri konulara göre değişiklik gösterebilmektedir.
Diş teli fiyatları hakkında en doğru bilgiyi diş hekiminizden alacağınız gibi ortodonti fiyatları konusunda da en doğru bilgiyi diş hekiminize başvurarak alabilirsiniz. Şu bilinmesi gereken bir konudur ki cerrahi işlemin uygulandığı ortodonti diş teli fiyatları diğer ortodonti diş teli fiyatları düşünüldüğü zaman biraz daha yüksek olmaktadır.
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.