Diş teli tedavisinde kullanılan pek çok braket türü bulunmaktadır. Braketler bireylerin tedavi süreçlerinde çok önem taşımaktadır. Diş temizliğinin önemi tedavi süreçlerinde büyük önem taşımaktadır.
Alanında uzman kadromuz Alpdent olarak sizlere gerekli bilgi akışını sunmaktayız. Ortodonti tedavisinde sorular büyük önem taşımaktadır. Bu soruların etkili bir şekilde cevaplanması ile bireyler içten bir şekilde süreçlerini tamamlayabilmektedir. En çok sorulan sorular diş teli nedir? Diş teli nasıl takılır? Diş teli takımında dikkat edilecek noktalar nelerdir? Diş teli fiyatları nasıl belirlenir? soruları olmaktadır.
Diş teli tedavisi kendilerine ait diş konumlarına dişleri hareket ettirmek için kullanılmaktadır. Alanında uzman kadromuz ile sizlere gerekli süreç analizlerini kurmaya çalışmaktayız. Bireylerin öncelikle muayene süreçlerinin ele alınması, ardından muayene bulgularına göre gerekli müdahale adımlarının seçilmesi gerekilmektedir. Braket adı verilen küçük kare yapılar ile dişler istenen noktalara doğru adım adım ilerleme göstermektedir. Bu kare yapıların türleri mevcuttur ve bireyler için uygun olan seçilmektedir.
Diş teli tedavisinde pek çok adım iç içedir. Öncelikle doktor ve hastanın etkileşimi ve beraber ilerlemesi gerekilmektedir. Birkaç yıl sürecek bu sürecin karşılıklı destek ile ilerlemesi gerekmektedir.
Diş teli takılırken işlem sırasında dişlerin görünür ve kuru kalması için yanak retraktörü kullanılır. Braketlerin düzgün bir şekilde yapışmasını sağlamak için önce dişler parlatılır, ardından hava ile kurutulur. Daha sonra tek tek braketler yapıştırılarak işlem sağlanır. Dişler kurutulur ve yapıştırma sürecini iyileştirmek için dişlerin üzerine yapışkan bir astar yerleştirilir.
Braketlerin arka kısmına özel yapıştırıcılar yerleştirilir ve daha sonra dişler üzerinde önceden belirlenmiş konumlara uygulama sağlanır. Braketler yerleştirildikten sonra fazla kalan ürün çıkarılır ve braketler yüksek yoğunluklu bir ışıkla yerine daha sıkı konumlandırılır. Ekartör çıkarılır ve ardından dental ark telleri yerine yerleştirilir.
Braketleri yapıştırma ve ark tellerini yerleştirme sürecinin tamamı 10 ila 20 dakika arasında sürebilir. Sürenin uzunluğu genellikle kişinin özel durumunu tedavi etmek için bileşenleri doğru şekilde konumlandırmak için geçen süreye göre belirlenir.
Diş telleri ilk yerleştirilip daha sonra ayarlandığında, randevunuzdan yaklaşık dört ila altı saat sonra tipik olarak ağrıya dönüşen bir miktar gerginlik hissetmeyi bekleyebilirsiniz. Bu ağrı, dişleri yerine sıkıştıran ark tellerinin doğrudan bir sonucudur. Zaman içerisinde azalmayı gözlemleyebileceksiniz.
Diş teli bakım süreçlerinde diş teli fiyatları önemli bir konu olmaktadır. Diş teli fiyatları üzerindeki etmenler incelendiğinde diş teli türü, bireyin getirdiği ek sorunlar ve durumlar gibi faktörlerin varlığını görmek mümkün olmaktadır. Bireylerin sağlıklı bir ağız yapısına sahip olabilmesi için gerekli pek çok durum düzenlenmektedir. Ayrıntılı bilgiler için Alpdent i ziyaret edebilir kliniğimize gelebilirsiniz.
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.