Görüntü
Diş Teli Nasıl Takılır

Diş teli tedavisine ihtiyacı olan hastalarımızın ilk aklına gelen soru “ Diş teli nasıl takılır?” sorusudur. Bu sebeple bu yazımızda sizinle diş teli nasıl takılır konusunda bildiklerimizi paylaşacağız. Öncelikle diş teli takılmadan önce dişlerinizin tedavi başlangıcındaki halinin kayıt altına alınması gerekir. Bu kayıtlar sayesinde hem dişlerinizin ilk hali üzerinde ölçümler yapılarak tedavide fayda sağlayacak analizler yapılır. Hem de diş teli tedavisi uzun soluklu ve yavaş seyreden bir tedavidir ve dişleriniz düzeldikçe eski hali unutulur. Eski halinizi hem size hem de doktorunuza hatırlatır. Dişlerinizin ilk halinin kayıt altına alınması eskiden diş ölçüleri ile yapılırken artık genelde fotoğraf çekimi ile dijital ortamda yapılmaktadır. Kliniğimizde tedavi öncesinde yaklaşık 30 fotoğraf ile dişleriniz, profil ve cephe görüntünüz fotoğraflanarak üç boyutlu hale getirilerek kayıt altına alınır. Bununla birlikte 2-3 dakikalık video çekimi ile dişlerinizin ve dudaklarınızın hareket halindeki duruşları ve mimikleriniz de kayıt altına alınır. Bu veriler sayesinde sizin için en uygun gülümseme tasarımı etkili bir biçimde belirlenerek tedaviye başlanır. Dişlerin ilk halinin kayıt işlemi tamamlandıktan sonra diş teli takılması işlemine geçilir. Diş teli takılırken diş yüzeylerinin mutlaka kuru olması gerekir. Bunun için dudaklarınızın ve yanaklarınızın dişlerinizin yüzeyine değmesine engel olan, ekartör adı verilen bir plastik kullanılır. Daha sonra braket adını verdiğimiz kare şekilli diş telleri, özel diş teli yapıştırıcıları ile diş üzerine yapıştırılır. Bu yapıştırıcılar mavi ışığı gördüğünde sertleşen özelliktedir. Bu sebeple braketler dişlerinizin üzerine yerleştirildikten sonra mavi dalga boyunda ışık uygulanır. Her dişinizin üzerine bir braket gelecek şekilde bu işleme devam edilir. Bütün braketler yapıştırıldıktan sonra ekartör çıkarılır ve braketlerin ortasından geçen ince uzun tel braketlere lastikleri aracılığı ile tutturulur.

Diş Teli Takılması Ne Kadar Sürer?

Bu tarz işlemler tamamen el hızlılığı ve el alışkanlığı ile ilgili olarak değişeceği için tamamen yaptıracağınız kişi ile ilgilidir. Kliniğimizde diş teli takılması yaklaşık 20 dakika gibi bir sürede tamamlanır. Diş teli 2 çeneye birden takıldığında alışma dönemi çok zor geçer ve özellikle ilk bir hafta hastamızın yaşam konforunu önemli ölçüde düşürür. Bu sebeple kliniğimizde diş teli genelde 2 çeneye aynı anda takılmaz. Önce üst çeneden başlanır daha sonra alt çeneye geçilir. Bu yöntem toplam tedavi süresini değiştirmediği için hiçbir şey kaybedilmez ve daha rahat bir alışma ortamı sağlanır.

Diş Teli Takılırken Acır mı?

Diş teli takılması işlemi tamamen ağrısız acısız bir işlemdir. Kliniğimize gelen hastalar diş teli takılmadan önce genelde tedirgin gelirler, işlem sonrasında ise bu kadar kolay beklemediklerini ve şaşırdıklarını söylerler. Eğer diş teli taktıracaksanız, nasıl hissedeceğiniz, nasıl duracağı, yakışıp yakışmayacağı gibi konularda heyecanlı olabilirsiniz. Ama KORKMAYIN. Diş teli takılması kesinlikle canınızı acıtmaz. Kuaförde yapılan işlemlerden zor değildir.

Diş Telinin Takılması Dişlere Zarar Verir mi?

Diş teli tedavisi, diş teli takılması, çıkarılması doğru malzeme doğru yöntem kullanıldığı sürece dişlerinize hiçbir zarar vermez. Tedaviniz bittiğinde sanki dişlerinize hiçbir şey yapılmamış gibi olur. Diş teli tedavisini diğer bütün estetik uygulamalardan üstün kılan da dişin doğal yapısını bozmamasıdır. Yalnız diş tellerinin hastalarımızın hatalı kullanımı sonucu kırılması ve tekrar tekrar yapıştırılması dişlere zarar verir. Bu sebeple kliğimizde henüz tedavi başında iken diş telleri takılan her hastamıza dikkat edilmesi gereken kurallar etkili bir biçimde anlatılır ve bu bilinç oluşturulur. Diğer önemli nokta da tedavi sırasında diş fırçalama alışkanlığıdır. Diş teli tedavisi sırasında tellerin etrafında gıda retansiyon alanları oluşur. Bu bölgelerin etkili bir biçimde günlük olarak temizlenmesi gerekir. Kliğimizde diş teli takılan her hastamıza diş fırçalama eğitimi verilmektedir. Tedavi sırasında dişlerin yetersiz fırçalanması sonucu dişlerde özellikle braketlerin etrafında çürük oluşur. Yalnız şunu unutmamak gerekir; bu çürümenin sebebi diş telleri değil fırçalama alışkanlığının yetersiz oluşudur.

Diş Teli Nasıl Çıkarılır?

Diş teli tedavisi bittiğinde diş tellerinin çıkarılması gerekir. Diş tellerini çıkarmak için kullanılan özel malzemeler vardır. Bu malzemelerin kullanımıyla altlı üstlü bütün diş telleriniz 1 dakika gibi kısa sürede çıkarılır. Diş telinin çıkarmak çok basittir ve çok kısa sürer. Diş teli çıkarıldıktan sonra ikinci aşama olan dişlerini üzerine kalan yapıştırıcı artıklarını temizleme aşamasına geçilir. Önemli olan nokta yapıştırıcıların temizlenmesi aşamasıdır. Çünkü yapıştırıcıların çıkarılması için üretilen ve dişin minesine zarar vermeyen özel malzemeler kullanılmalıdır. Bu malzemeler pahalı olduğundan dolayı yerlerine başka malzemeler kullanılması durumunda dişlerinizin minesi çizilebilir, parlaklığı kaybolur ve bunun telafisi yoktur. Bu sebeple baştan sona düzgün ve sağlıklı bir diş teli tedavisi için güvendiğiniz düzgün bir kliniği tercih etmelisiniz.

Diş Teli Çıkarılırken Acır mı?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi diş teli çıkarılması işleminde özel pensler kullanıldığı için siz ne olduğunu anlamadan diş tellerinizin çıkmış olduğunu fark edersiniz. Yapıştırıcı artıklarının temizlenmesi işlemi de dişinizin minesi üzerinden yapıldığı için tamamen ağrısızdır. Yalnız tedavi sırasında dişlerinizi iyi fırçalamamışsanız ve dişlerinizde diş taşı oluşmuşsa bu diş taşlarını temizlemek biraz sızlatıcı olabilir. Yalnız bu durumun diş teli çıkarılmasıyla ilgisi yoktur ve tamamen diş temizliği ile ilgilidir.

Diş Telinin Çıkarılması Ne Kadar Sürer?

Diş telleri özel çıkarma pensleri sayesinde saniyeler içerisinde hastamız ne olduğunu anlamadan çıkarılır. Diş telleri çıkarıldıktan sonra dişlerin üzerinde kalan yapıştırıcı artıkları temizlenmelidir. Bu aşamada yaklaşık 15 dakika civarında sürer, sonrasında da dişlerinizdeki lekeler tamamen temizlenir. Bütün bu işlemler toplamda 20 dakika civarında sürer.

Diş teli tedavisi ve diş teli fiyatları hakkında bilgi almak için Alpdent ile iletişime geçebilirsiniz. Tedavi sürecinde önemli olan faktörlerin yanında diş teli fiyatları 2024 yılı değerlendirmelerinde nelerin etkili olduğunu, diş teli fiyatları konusunun nasıl belirlendiğini ve diş teli fiyatları 2024 yılı özelliklerinde ele alınan noktaları ve tedavi sürecinde önemli noktalar inceleyerek gerekli başvuru süreçleriniz hakkında karar verebilirsiniz.


Share:

Diş Teli Tedavi Süreci

Dt Emre Aldoğan 24-09-2019

Tedavi süreci, kişiye özel ve planlı bir biçimde gerçekleştirilerek amacın sağlıklı konumlanma sorunlarını çözme olmasına özen gösterilerek sürdürülmektedir. Bireyler süreç hakkında gerekli bilgileri

Devamı

Dişler Neden Çapraşık Olur?

Dt Emre Aldoğan 28-06-2020

Diş teli, dişlerde gözlenen konumlanma bozukluklarına çözüm getirmek için geliştirilmiştir. Alpdent olarak sizlere istediğiniz diş teli türü seçimi konusunda yardımcı olmaktayız. Süreç içinde gerekli

Devamı

Pasif Tedavi

Dt Emre Aldoğan 16-12-2024

Diş teli tedavisinde amaç dişlerin kendilerine ait olan konumlarda yer almasıdır. Ancak bazı durumlarda dikkat edilmediğinde dişler kendilerine ait olan konumlardan kayabilir. Bu yüzden tedavi sürecin

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.