Ortodonti tedavisi, dişlerin üzerine metal teller yapıştırılarak dişlerdeki yamukluğun düzeltilmesinin amaçlandığı ve belirli bir süre devam eden bir tedavidir. Diş tellerinin zahmetli olması, kötü görünmesi ve çıkarılamıyor olması bazı insanlar için büyük dezavantaj oluşturuyordu ve bu sebeple tercih edilemiyordu. Bu sebeple insanlar ya dişlerindeki kötü görüntüye katlanmak zorunda kalıyordu ya da daha kısa sürelerde çözüm olan fakat dişlerine zarar veren zirkonyum kaplama gibi bir seçeneği tercih ediyordu. Şeffaf diş teli tedavisinin geliştirilmesiyle yukarıda bahsettiğimiz hastalarda ortodonti tedavisi ile dişlerini rahatlıkla tercih eder hale geldi. Çünkü şeffaf diş teli tedavisi dişlerin üzerine takılan dişlik gibi plaklardan oluşan ve istenildiği zaman çıkarılabilen aparatlardı. Bu konforlu durum da bireyler için istenen bir seçenek olmaktadır.
Şeffaf plak tedavisi için öncelikle diş yapınızın uygun olup olmadığı değerlendirilmelidir. Çünkü şeffaf diş teli tedavisi her ağıza uygulanamaz, bazı diş bozukluklarının düzeltilmesi için kullanılamaz. Eğer şeffaf plak tedavisinin sizin için uygun olduğuna karar verilirse (bu kararı ancak doktorunuz verebilir) diş ölçüleriniz, ağız içi ve ağız dışı fotoğraflarınız ve diş röntgenleriniz alınır ve üzerinde dişlerinizin tedavi planlaması hazırlanır, tedaviden sonra dişlerinizin nasıl görüneceği öngörülür. Sonra diş ölçüleri optik okuyucular aracılığıyla bilgisayar ortamına aktarılır ve yine bilgisayar ortamında dişleriniz bir miktar düzeltilerek yeni bir diş ölçüsü oluşturulur. Sonra bu diş ölçüsü yine bilgisayar ortamında biraz daha düzeltilerek yeni bir diş ölçüsü daha oluşturulur. Ve bu şekilde bütün dişler istenildiği düzeyde düzeltilesiye kadar bu işleme devam edilir. Sonra elde edilen her diş ölçüsünün üzerine bir şeffaf plak basılarak tedavinin laboratuvar aşaması tamamlanmış olur. Bu sistem invisalign sistemin yapılış aşamalarıdır. Yine ortodonti tedavisi için şeffaf plaklar üreten cleanaligner, digiorto, asoaligner gibi sistemler dişlerin düzeltilmesi işlemini manuel olarak yaparlar. Ve şeffaf plak yapımına her 3 plakta bir hastadan alınan yeni ölçü üzerinden devam ederler. Her iki sisteminde avantajları ve dezavantajları olup vakaya göre tercih edilmelidir. Yani hangi sistemin tercih edileceğine doktorunuz karar vermelidir.
Şeffaf diş teli tedavisinde kullanılan şeffaf plaklar takılıp çıkarılabilen aparatlardır. Yalnız bu plakların takılıp çıkarılabiliyor olması hastanın bu plakları kafasına göre kullanabilmesi anlamına gelmez. Çünkü şeffaf plakların dişleri düzeltebilmesi için gün içerisinde en az 20 saat kullanılması gerekir. Şeffaf plakların takılıp çıkarılması, hastayı, önemli toplantılarda yada davetlerde diş teli görünümünden kurtarabilir. Bununla birlikte daha konforlu yek yemesini de sağlayabilir. Ama plakları istediği zaman takacağı istediği zaman da takmayacağı anlamına gelmez. Öncelikle bu konuyu açıklığa kavuşturmak gerekir. İşte bu sebeplerle şeffaf plak tedavisinin en büyük dezavantajı hastanın plağı yeterince takmaması sonucu istenilen düzelmenin çok geç elde edilmesi hatta bazen de elde edilememesidir.
Şeffaf plaklar başlangıçta günde 3-5 saat kullanılmalıdır. 1 hafta boyunca şeffaf plakların 3-5 saatlik kullanımı sonucu dişler ortodontik kuvvete alışır. Dişler bu kuvvete alıştıkça takma süresi artırılmalı ve 1 haftanın sonunda günde en az 20 saat takılıyor olmalıdır. Şeffaf plak tedavisine bu şekilde başlanması ortodontik kuvvetin dişlerde ağrı yapmasını engeller. Günde en az 20 saat kullanılır hale gelindiğinde 2 hafta süreyle günde en az 20 saat kullanılır ve 2 haftanın sonunda yeni plaklara geçilir. Yeni plaklarda başlangıçta uygulanan alışma sürecinin tekrarlanmasına gerek yoktur ve günde en az 20 saat kullanılmak üzere 2. plak kullanılmaya başlanır. Sonra üçüncü sonra dördüncü şeklinde bütün plaklar sıra ile kullanılır. Dişler tamamen düzelene kadar plak kullanımına devam edilir. Bu süreç içerisinde doktorunuzun belirlediği bazı plaklarda takma süresi 3 haftaya çıkarılabilir. Bu, ortodonti tedavinizin demlenmesi, yani sağlamlaşması anlamına gelir. Bütün plaklar kullanıldığında aktif ortodontik tedavi bitmiş olur ve pekiştirme tedavisi denilen pasif ortodontik tedavi başlar.
Tedavi sürecinde ele alınan önemli bir konu diş teli fiyatları olmaktadır. Diş teli fiyatları üzerinde yapılan değerlendirmelerde bireyin tercih ettiği tedavi şekli oldukça büyüktür. Diş teli fiyatları üzerindeki etmenler braket türlerinden belirlenmektedir. Diş teli fiyatları 2024 yılı değerlendirmeleri ve diş teli fiyatları 2024 yılı değerlendirmeleri üzerindeki etmenleri incelemek için Alpdent ile iletişime geçebilirsiniz.
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.