Ortodonti tedavisi; dişlerdeki uygun olamayan konum bozukluklarının, dişlerin üzerine özel malzemelerle yapıştırılan diş telleri ile düzgün konumlarına getirilen bir tedavi türüdür. Dişlerin üzerine yapıştırılan braketlerin alt kısmında çürükler olmaz anca kenarlarında çabuk bakteri oluşma durumu gözlenmiştir. Bu bakterilerin çoğalmasının sonucunda da diş eti hastalıklarının artış göstermesi, apseler ve çürük oluşumu gözlemlenebilir. Burada önemli olan durum tedavi sürecinde temizliğe önem göstermektir. Yeterince temizlenemeyen dişlerin arasındaki besin artıkları çürük oluşumuna neden olur. Çürüklerle mücadele etmekten asıl süreç aksar, kişi yoğun ve yıpratıcı bir süreç yaşamış olur.
Telli dişlerin her birinde braket denilen küçük yapılar bulunur. Bu kareler özel yapıştırıcılar ile dişe yapıştırılmaktadır. Dişe uyguladığı kuvvet telleri tutar. Dişe istenen konuma doğru yön vermeye çalışır. Braket temizliği önem verilmesi gereken bir konudur. Bakteri ve miktoplar bu braketlerin etrafında çok birikir. Braketler dişe tamamen yapışıktır. Bu nedenden ötürü altındaki diş dokusunun dış ortamla herhangi bir teması bulunmaz. Yani braketlerin alt kısımlarında çürük meydana gelmez. Çürüme braketlerin dişe yapışma sınırından itibaren oluşur. Başlangıç kısmında beyaz lekeler şeklinde oluşumlar gözlenebilir. İlerleyen zamanda kahverengiye doğru renkler koyulaşma gösterir. Özellikle porselen olanlarda lekeler daha çok belli olur. Rengi hemen değişme gösterir.
Tüm bunlara dikkat ederek ortodonti tedavisinin önceki sürecinde kötüleşme olasılığı olan küçük çürükler de dahil olmak üzere bütün çürük dişlerin teşhisi ve tedavisi yapılmalıdır. Varsa diş taşları temizlenmeli ve ağız hijyenine gerekli bakım sağlanmalıdır. Dişler pırıl pırıl, tertemiz duruma getirilmelidir. Doktorunuz size yapmanız gereken uygulamaları anlatacaktır. Onun vereceği eğitim ile tedavi boyunca dişlerinizi istenen bir şekilde fırçalamalı ve temizlemelisiniz.
Diş fırçalama sayesinde dişlerde çürük oluşumu ortadan kalkar. Diş fırçalamanın yetersiz olduğu ağızlarda braketlerin kenarlarında pislikler oluşur ve tartarlar diş tellerinizin üzerinde gereksiz sürtünme kuvveti meydana getirebilirler. Bu faktör dişlerin olduğundan daha yavaş hareket etmesine neden olur. Tedavi süreci uzayabilir. Kişinin daha çok bakım yapmasına, eski düzene geri dönmesi için çabalamasına sebep olur.
Ortodonti sürecinde diş teli arasına giren her noktanın düzgün bir biçimde temizlenebilmesi için üretilen özel diş fırçaları bulunur. Bunlar özel olarak üretilen diş fırçaları ve diş arası fırçaları olarak isimlendirilir.
Bu durumda kullanılan diş fırçalarının üzerinde dil tellerinin oturtulacağı bir kısım bulunmaktadır. Kullanımı normal fırçalar ile aynı işlemektedir.
Diş arası fırçalarının boyları istenilen konuma göre çeşitlilik göstermektedir. Dişlerinizin arasına uygun olan boy ve kalınlıktaki fırça çeşidini doktorunuz size tavsiye eder. Siz de onu kullanırsınız. Diş arası fırçasının kullanış şeklinin yanında dişlerinizin üzerine yapıştırılan braketlerin kenar kısımlarının fırçalanmasının önemi çoktur. Elektrikli fırçalarınız varsa doktorunuzun görmesi ve onaylaması ile kullanabilirsiniz. Mutlaka temizleme aşamasında diş ara fırçalarını kullanın. Diş arası fırçasını kullanmadan yapacak olacağınız fırçalama hiçbir zaman tam anlamıyla gerçekten istediğiniz nihai isteğe sizi götürmeyecektir. Böylece süreç için istenilen ağız bakımını oluşturamazsınız. Dişlerinizi günde 3 defa özel olan fırçayla 3 kere de diş arası fırçanızla temizlemek, günde 20 kere özel olan fırça ile temizlemek yaptığınız temizlikten daha etkili olacaktır. Bazı aletlerin yerini diğer aparatlar istese de tutamaz, bu kurala dikkat etmek, bilincinde olmak önemlidir. Diş teli fiyatları 2019’da kolay ödeme koşullarına sahiptir.
Ağız ve diş sağlığını bulunan durumdan daha iyi bir noktaya getirmek amacıyla ağız hijyenini arttırmak sebebiyle yapılan ortodonti sürecinde diş telinin yeterince özenli temizlenip fırçalanmadığında dişlerde çürümelerin, artıkların oluşumu gözlenebilir. Tedavi istenen konuma gidemez hatta süreci sonlandırma durumu ile karşı karşıya kalınabilir. Bu sebeple her diş teli kullanmak isteyen bireyin bu durumların uygulanacağını bilerek tel tedavisine başlaması önemli kriterlerden birisidir. Burada sorumluluğunun bilincinde olup, doktorla olan iletişim düzeyini uygun biçimde tutması gereklidir. İşbirliği içinde gereken faktörleri yerine getirmek önemlidir.
Dişler tedavi süreci sonunda istenilen bir görüntüye ulaşırken, tam tersi olarak çürüklerin ortaya çıkması hem sizin hemde doktorunuzun motivasyonunu olumsuz yönde etkileyecektir.
Bazı türlerinin tüketim oranlarına da özen göstermek gerekecektir. Örneğin yapışkanlı, leke bırakıcı besinlerin tüketimine dikkat edilmesi süreç açısından daha sağlıklı sonuçlara ulaşmada etkilidir. Gerekli aparatlar ile temizleme yapılırken zorluklar ortaya çıkartabilir, artıklar aralarda kalabilir. Pirinç, bulgur gibi küçük besinlerin tüketimi sırasında da dikaktli olmak gerekir. Besinler tel aralarında birikebilirler. Her yemek yedikten sonra temizlik uygulanmalıdır. Ayrıca doktorunuzun kullanımında uygun görmediği aletlerle sakın dişlerinizi temizlemeyin. Teller süreçte hassas bir yapıya sahiptir ve mikrop oluşturmaya açıktır. Ucu sivri her aletle temizleme işlemi yapmak dişlerdeki yapının bozulmasına olanak sağlar.
Günümüzde iş hayatımızda veya sosyal hayatımızda aktif rol bireylerle konuşulduğuna etkili bir izlenimin insan ilişkilerinde ön planda olduğunu insan ilişkilerinde yüzyüze iletişimin önemli olduğunu ifade etmektedirler. İyi etkileşim için oldukça önemli olan ögelerden biri özgüvene sahip olmak kendini oldukça saydam bir şekilde ifade etmek demektir. Bu durumda yüz ifadeleri ve mimikler ön plandadır. Kişinin kendinden emin bir biçimde duruşu, kendini yorumlama yeteneği tüm vücut duruşunu etkilemektedir. İçten bir tebessüm ve yüz ifadesi bizi her zaman daha göz önünde olmamıza katkı sağlayacaktır. Kişilerin bulundukları ortamda kendilerini rahat hissederek görevlerini yerine getirmesi oldukça önemlidir. İnsan ilişkilerine önem vererek, çeşitli etkinliklere katılmak bunlara gereken değeri göstermek ve bunu yapmayı istemek için ilk olarak kişinin kendini sosyal ortamlarda rahat hissetmesi gerekir. Tel kullanmak isteyen ama kullanmayan bireylere sorulduğunda eskiden daha dikkatlerini çektiklerini, kişilerin dişlerine baktığını ifade edip rahatsız olduklarını ifade ediyorlar. Bu sebeple yüzyüze iletişimde çok zorlandıklarını ifade ediyorlar. Bu durumları da dikkate alırsanız kendi yaşamınızda oldukça önemli olan bu noktaları belirleyip bu durumu geliştirmek adına atılımda bulunmalı, daha rahat ve kendine güvende hissetmek adına harekete geçmelidir.
Diş teli nasıl takılır ve diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerindeki etmenler nelerdir bu noktalara dikkat ederek diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üstündeki artışların sebeplerine, diş teli fiyatları 2019 yılı değişmelerine değinelim;
Diş teli nasıl takılır sorusuna cevap verirsek; braket denilen ve dişlerin üzerinde bulunan telleri birbirine tutabilen kare yapıların dişinize uygun olan ürünler ile özenle yapıştırılması sonucu teller takılır. Önem arz eden durum diş teli nasıl takılır sorusunun yanına ek olarak hangi braket çeşidinin kullanılması gerektiği sorusuna da uygun cevabı bulmaktır. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli gibi çeşitler tercih edilmesi yükek türlerdendir. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları bu tercih sonucunda ortaya çıkar. Görünmez diş teli veya şeffaf diş teli yetişkinlerce daha çok uygulanılması tercih edilen türlerdendir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları da bu çeşitlerde artış göstermektedir. Doktorunuz ile diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) üzerinde uyumu iyi kurmanız süreç açısından etkili sonuçlar verecektir. Kişiler diş teli fiyatları etmeni sebebiyle tedaviyi erteleme davranışında bulunabilirler. Diş teli fiyatları 2019 yılı etmenleri sonucunda oluşturulan fiyatları doktorunuz ile konuşmalısınız. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli tedavinizi tercih etmenizde fiyat önemli bir yere sahiptir. Diş teli fiyatları 2019 yılında bu tedavi türlerindeki artışı uygun ödeme koşulları ile dengelemeye çalışmaktadır.
Diş tedavileri süreçlerinde hangi tür diş telini kullandığımız önemlidir. Metal tellerin ve şeffaf braketlerin temizlenme aşamaları birbirinden farklıdır. Plakların temizlenmesi diğerlerine nzaran daha kolaydır. Çünkü plaklar çıkarılıp takılabilen yapıdadır. Bu sayede dişlerin kenarlarındaki besin artıklarını kolayca görür ve temizleyebilirsiniz. Ancak braketler sık yapıda oldukları için temizlenirken biraz zorluklar ortaya koyabilir. Ancak daha kısa sürede istenilen diş konumlarına ulaşmak için bu yöntem avantajlıdır. Plakları kişiler her zaman istenilen saat düzeyinde kullanım göstermez. Tedavi sürecinde istenilen noktaya gelmek için bu faktörlerin altını çizmek oldukça önemlidir.
Süreçteki bütün adımlar incelendiği zaman zahmetli olsa da emeklerinin karşılığını veren bir sürecin yürütüleceğini belirtelim. Hem fizyolojik hem de psikolojik yapımıza olumlu etkilerin, gelişmelerin olması adına ağız sağlığımıza gereken özeni vermeliyiz. Çünkü sindirim ve solunum sistemlerimiz ile ağız sağlığımız birbirini etkilemektedir. İyi öğütülemeyen besinler mide ağrıları oluşumuna sebep olabilirler. Midenin kendini yorması sistemi yavaşlatmaya sebebiyet verecektir. Mide hazımsızlıkları da solunum düzeyimizin olumsuz olarak etkilenmesine neden olur. Bu yüzden tüm vücudumuzun fonksiyonlarına olumlu etki sağlamak adına ağız ve diş yapımızın sağlığına gereken önemi ve düzeni göstermek gerekir. En kısa sürede tercihinize uygun bir diş doktoruna görünmelisiniz.
Yazımızda diş teli fiyatları 2019 yılında ortaya çıkan etmenlerden, tedavi sürecinde temizliğin yerinden bahsettik. Dikkat edilmesi gereken hususlara bakmak, bunları önemsemek süreç açısından etkili sonuçlar almayı sağlamaktadır.
Ortodonti tedavisi; bunda yaklaşık 10 yıl önce diş teli kullanılarak dişlerdeki kötü görünümün düzeltildiği uzun süreçli bir tedavi olarak bilinirdi. Bununla birlikte diş telleri metal olduğu için köt
Diş teli tedavisi bireylerin braket adı verilen yapıları seçerek tedavi göstermesi anlamına gelmektedir. Diş teli tedavisi bireylerin sağlıklı ağız yapısını oluşturmalarında öneme sahiptir. Ağız ve di
Diş teli tedavisi bireylerin sağlıklı ağız yapısını oluşturmak için başvurduğu yöntemlerden biridir. Ağız ve diş sağlığı uygulamalarında pek çok yöntem bireyler tarafından tercih edilir. Bunlardan bir
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.