Görüntü
Diş Teli Tedavisi Yara Yapar Mı?

Diş teli tedavisi pek çok noktayı bir arada barındıran bütünsel bir süreçtir. Bu süreç içerisinde bireyler pek çok noktaya dikkat ederek sürecini istenen düzeyde ilerletebilmektedir. Her durum üzerinde hakim olmak oldukça güçtür ancak Alpdent olarak İstanbul’da yer alan diş teli kliniğimiz ile sizlere süreç desteğini kurmaktayız. Doğru ve etkili bilgilendirmeler ile sizlere gerekli bilgi akışını sunmaktayız.

Diş teli tedavisinde canım acır diye düşünen pek çok birey mevcuttur. Bu durum üzerinde düşündüğünüzde ilk aşamalardaki oryante olma sürecinizi değerlendirebilirsiniz. Ancak zamanla ağzınız bu yeni yapılara alışacak ve sağlıklı rahat şekilde sürecinizi ilerletebileceksiniz.

 

Diş Teli Tedavisinde Dikkat Edilecekler

Diş teli tedavisinde ilk aşama tellerin takılmasıdır. Tellerin takılma sırasında canınız yanmaz, acımaz. Yeni bir cisme uyum sağladığınız için ağzınızda tuhaflık hissetmeniz ilk zamanlar sert besin tüketirken zorlanmanız oldukça normaldir. Ancak süreç içinde bu durum düzenleme sağlamaktadır. Bu yüzden bu geçiş durumu üzerinde dikkatli bir şekilde ilerleme sağlamak gerekilir. Örneğin ilk başlarda çok sert besinler tüketmemelisiniz. Tüketim esnasında besinleri bölerek ağzınıza almanız büyük önem taşır. Ek olarak diş teli temizleme yöntemlerini etkili bir şekilde uygulayarak temiz bir yapı kurmanız gereklidir. Ek olarak çürüme gibi sorunların olması süreci uzatır ve sizin de sorunlarla uğraşmanıza neden olarak rahat bir süreç geçirmemenize neden olur. Temizleme ve bakım adımlarının sağlanması sürecin tamamı için büyük önem taşımaktadır.

Alanında uzman ortodontistinizin düzenli aralıklar ile sizin ağız yapınızı ve tellerinizin düzenini kontrol etmesi gerekmektedir. Özellikle korona virüs pandemisi nedeni ile bazı randevular ertelenmiştir. Elzem bir durum olmadığı sürece gününde ve doktorun söylediği zaman aralıklarında görüşmeler sağlanarak gelişmelerin takibinin yapılması gerekilmektedir.

 

Braketlerin iç kısımlarına tahriş yapmaması adına ortodontik mum adı verilen yapılar kullanılarak destek sağlanmaktadır. Hastalarımıza problemli bölgedeki braketi kurulayıp üzerine ortodontik mum yapıştırarak oluşabilecek hasarı en az seviyede tutmuş oluyoruz. Burada diş teli seçiminiz de önemlidir. Örneğin lingual tel seçerek dişlerin arkasında braketleri konumlandırmak istiyor iseniz o zaman dilde yara oluşum sorunları hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Dişlerin arka kısımlarında yer alan lingual tellerde dile değme sorunundan ötürü yara oluşumları gözlenebilir.

 

Alpdent olarak sizlere hangi tel türünün hangi avantaj ve dezavantajları içerdiğini anlatmaktayız.


Share:

Ortodonti Tedavisinde Diş Temizliğinin Adımları

Dt Emre Aldoğan 01-09-2019

Ortodonti tedavisi, dişlerdeki uygun olmayan konunlanma problemlerinin, dişlerin üzerine özel malzemelerle yapıştırılan diş telleri ile düzgün hale getirilmeye çalışıldığı bir tedavi süreci olarak adl

Devamı

Klinikler Arası Diş Teli Fiyat Farkları

Dt Emre Aldoğan 12-12-2018

https://www.youtube.com/embed/8zowPFlhmyc Diş teli tedavisi; genellikle dişlerin dudağa bakan dış taraflarına çeşitli malzemelerden üretilen ve braket adı verilen cisimlerin yapıştırılmasıy

Devamı

Ortodonti tedavisinde klinik seçimi

Dt Emre Aldoğan 12-12-2018

Ortodonti dişlerdeki eğrilikleri belirli bir süreç içerisinde çoğunlukla birkaç yılda düzelten ve estetik olarak güzel bir gülüş kazandıran tedavidir. Ortodonti tedavisinde tedavi seyrinin düzgün

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.