Diş tel tedavisinde tedavi aşamalarını oluşturmak bireysel faktörlerce şekillenmektedir. Tedavi süreci için gerekli adımları ilerletmek süreçte büyük önem taşımaktadır. Bu etmenlerin belirlenmesinde doktorunuzla işbirliği içerisinde olmanız büyük önem taşımaktadır.
2024 yılında metal diş teli fiyatları, şeffaf diş teli fiyatları ve lingual diş teli fiyatları üzerindeki değişmeleri düzenlemek adına bilgilendirmelerin yapılması gerekmektedir. Diş teli fiyatları 2024 yılında etkili olan etmenlerin belirlenmesi bireysel değerlendirmeler adına önemlidir.
Diş teli braketler aracılığı ile dişleri uygun konumlara iletmeye destek olan yapılardır. Diş teli tedavi sürecinde pek çok etmen iç içe ilerlemektedir. Bye etmenlerin analiz edilerek sürecin ilerletilmesi büyük önem taşımaktadır.
Diş teli türleri ihtiyaç ve beklenti analizinin ilerletilmesi ile seçilmektedir. Metal, şeffaf ve lingual diş teli çeşitlerinden bireysel isteklere göre seçim yapılması adına etkili bilgilendirmeler sunulmaktadır. Diş teli ve ağız sağlığı ilişkisi bu noktada büyük önem arz etmektedir.
Diş teli fiyatları 2024 düzenlemelerinde metal, şeffaf ve lingual türler ayrı ele alınmaktadır. Bu yazımızda kısaca bu türler hakkında bilgilendirme sunacağız. Diş teli tedavisinde fiyat düzenlemeleri ile bireylere özel ödeme planlaması sağlanmaktadır.
Metal diş teli tedavisi ilk üretilen türlerdendir. İlk üretimde olmasına rağmen hala tercih alanında olmakta ve amaca hizmet etmektedir. Metal teller estetik anlamda özellikle yetişkinlere etkin cevaplar sunmayabilmektedir. Bu durumda geliştirilen şeffaf ve lingual teller daha estetik görünüme sahip olması adına tercihini de arttırmaktadır.
Şeffaf diş teli estetik görünüm olarak daha tercih edilmektedir. Yetişkinler ek olarak lingual tellere de başvurmaktadır. Lingual tellerin en büyük avantajı ise diş arkasında olduğu için estetik anlamda kabul görmeleridir. Tüm artı ve eksi değerlendirmeleri bir araya alınarak sürecin ilerletilmesi büyük önem kazandırmaktadır.
Diş teli tedavisinde etkili olan etmenlerin belirlenerek planlama oluşturulması önemlidir.
- Hastanın getirdiği problem boyutu
- Ortodontistin alanında uzmanlığı
- Çift veya tek çeneye diş teli uygulayabilme durumu
- Kullanılan diş teli türü süreçte dikkat edilecek noktalardandır.
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.