Görüntü
ağız sağlığı

  Ortodonti yunancada "orto" ve "dont" kelimelerinden gelmektedir. Orto ideal anlamına gelirken dont kelimeside diş anlamına gelir.
 Ortodonti dişlerdeki ve çene kemiğindeki uyumsuzluklarla, normalden sapmalarla ilgilenir. Ortodonti estetik olarak hastamıza daha güzel bir gülüş kazandırsa da bu güzel gülüş ortodonti tedavisinin kazandırdıklarından sadece bir tanesidir. Ortodonti tedavisinin ağız sağlığına faydalarını anlayabilmek için çapraşık dişlerin ağız sağlığına olan zararını iyi analiz etmek gerekir.
  Çapraşık dişleri temizlemek çok zordur. İstediğiniz kadar iyi fırçalayın sıkışıklığın olduğu bölgelede diş fırçanızın normalde değmesi gereken, fakat sıkışıklıktan dolayı değmeyen yerler kalacaktır. Bu bölgeler temizlenemediği için çay kahve sigara gibi etkenlerin leke oluşturmasına sebep olacaktır. Bu bölgeler yiyecek artıklarının temizlenmesini de zorlaştırdığı için ağız kokusu yapacaktır. Yemeği 2 gün dışarıda unuttuğumuzda nasıl bozuluyor ve kokuyorsa, dişlerin arasında kalan ve temizlenemeyen bölgelerde kalan yiyecek artıkları bir süre sonra koku yapacaktır.
 Dişlerinizde temizlenemeyen bölgelerde kalan yiyecek artıkları bakteri odağı haline gelecek ve ilerleyen zamanlarda diş çürükleri oluşacaktır. Bu çürüklere dolgu yaptırsanız dahi yeni dolgunuz da yanındaki dişle ideal temas sağlayamadığı için bu süreç yine yeniden başlayacaktır.
  Alt ve üst dişlerinizi değerlendirdiğinizde alt ve üst çene arasında dinamik bir ilişki vardır. Bir insanın yemek yerken oluşturduğu ortalama çiğneme basıncı 300 kg'dır. Ve bu muazzam yıkıcı  kuvveti karşılayan ve emerek işlevsel hale getiren yastık görevi gören dişlerin etrafındaki kollajen lifler ve çene eklemidir. Bu kuvvetin çene kemiğine ve dişlere zarar vermemesi için alt ve üst dişlerinizin birbiri ile ideal ilişkisi olması gerekir. Bu kuvvetin bütün dişlere eşit miktarlarda yada orantılı miktarlarda dağılması demektir. Aksi halde sizde takdir edersiniz ki bu kuvvet yıkıcıdır.
  •   Ortodonti tedavisi dişlerdeki çapraşıklığı düzelterek dişlerinizin çürümesine engel olur.
  •   Ortodonti tedavisi dişlerdeki çapraşıklığı düzelterek ağzınızın kokmasına engel olur.
  •   Ortodonti tedavisi dişlerdeki çapraşıklığı düzelterek dişlerinizin lekelenmesine engel olur.
  •   Ortodonti tedavisi dişlerdeki çapraşıklığı düzelterek ağzınızı kapatarak gülmenize engel olur.
  •   Ortodonti tedavisi dişlerdeki çapraşıklığı düzelterek dişlerinizin birbirlerine düzgün temas ettirerek dişlerinizin ve çene ekleminizin zarar görmesine engel olur.

Share:

Diş Teli Fiyatları 2025 ve Hesaplama Aracı

Dt Emre Aldoğan 12-12-2018

.pClass { margin: 0px; font-stretch: normal; font-size: 17.5px; line-height: normal; font-family: Helvetica Neue; text-align: justify; } .spanClas

Devamı

Diş Teli Tedavisi ve Düzenlemeler

Dt Emre Aldoğan 02-09-2023

Diş teli tedavisi alanında uzman ortodontistler tarafından ilerletilen bir tedavi yöntemidir. Tedavi sürecinde bireylerin dikkat etmesi gereken noktaların belirlenmesi ile akış adım adım ilerletilmekt

Devamı

Diş Teli Tedavi Sürecinde Gerekli Olacak Olan Faktörler

Dt Emre Aldoğan 12-10-2019

Diş teli tedavisinin meydana gelmesinde etki sahibi olan etmenlere bakıldığında çevresel ve genetik faktörler en başta karşımıza çıkarlar. Genetik etmenlerden daha baskın olarak çevresel etmenler ön p

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.