Diş teli tedavisi bireysel etmenlerce değerlendirilmektedir. Süreç içerisinde pek çok etmenin de etkisiyle şekillenen tedavi sürecinde temizlik önemli bir noktadır. Temizlenme adımlarının sağlıklı bir şekilde ilerletilemediği durumlarda ek sorunlar da meydana gelebilmektedir. Bu sebeple süreç analizinin etkili bir şekilde ilerletilmesi gerekmektedir.
Ortodonti tedavisi bireysel süreçlerin değerlendirilmesi ile ilerletilmektedir. Gerekli olan tüm analizlerin yapılmasının ardından öncelikle muayene adımının sağlıklı bir şekilde ilerletilmesi gerekmektedir.
Muayene aşamasında ilk önce kişinin ağız yapısının incelenmesi gerekmektedir. Bireye uygun olan müdahale planının belirlenmesinde bireyin ağız sağlığının incelenmesi gerekir.
Elde edilen bulgular ışığında sürdürülecek olan müdahale süreci ilerletilecektir. Bireylerin braket seçimleri burada ön plandadır. Braket türleri ihtiyaç ve beklentiler çerçevesinde seçilmelidir.
Braket türleri bireysel tercihler ile şekillenmektedir. Birey istediği braket türünü seçerken metal, şeffaf ve lingual türlerden seçim yapabilmektedir. Bu etmenler içerisinden en fazla tercih edilenler şeffaf türlerdir. Yetişkin bireyler estetik kaygılanmalardan ötürü şeffaf türü tercih etmekte ve linguas türlere de yönelmektedir. Lingual tel sahibi bireylerin bilmesi gereken bir diğer durum ise dişlerin arka kısmına takıldığından ötürü ilk bakışta gözle direkt görülememesidir. Ancak dilin arkasında yer almasından dolayı dil değdikçe yaralanmalar da gözlemelenebilmektedir. Bu durumların analiz edilerek süreç içerisinde tercih yapılması gerekmektedir.
Matel teller ilk çıkan ve hala tercihi yüksek olan tellerdir. Şeffaf ve lingual tellerin üretimi onu takip etmektedir. Süreç içerisinde tercih yapacak olan bireylerin tüm durumları artı ve eksi içerisinde değerlendirmekte ve karar vermektedir.
Diş teli fiyatları süreç içerisinde pek çok etmen ile şekillenmektedir. Bireylerin getirdiği problem durumu içerisinde ele aldıkları her etmen diş teli fiyatları değerlendirmeleri üzerinde etki sahibi olmaktadır. İçinde bulunulan ekonomik durumun yanına tedavi sürecinin ilerleneceği klinikler, bu kliniklerde görev alan ortodontistlerin deneyim süreci de diş teli fiyatları üzerinde etki sahibi olan etmenler arasında yer alabilmektedir.
Alpdent olarak tüm değerlendirme sürecinde sizlere destek sunmaktayız.
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.