Görüntü
Ortodonti fiyatları

 
  Diş teli tedavisinde maksat dişlerin üzerinde, dişleri hareket ettirecek bir kuvvet oluşturarak dişlerdeki konum bozukluklarını ve yamuklukları düzeltmektir. Dişleri haraket ettirecek olan kuvvet dişlere braket ismini verdiğimiz kuvvet aktarıcılarıyla iletilmektedir.
  Dişlerin üzerine yapıştırılan braketler ve diş telleri eskiden tamamen metaldi. Metal diş tellerinin dişleri üzerindeki etkisi çok iyi olmasına rağmen sosyal hayatın içerisinde olan insanlar için tercih edilemiyordu. Bu sebeple dişlerin üzerine yapıştırılan braketlerin görünmez olanları üretildi. Ve bu görünmez diş tellerine estetik braketler ismi verildi. Kliniğimizde estetik braketlerle tedavisine başlanan bir hastamızın diş telleri çok yakın arkadaşları da dahil olmak üzere etrafındakiler tarafından farkedilememektedir. Tedaviye başlayalı 2-3 ay olduğu halde yeni farkedenler bile olmaktadır.
 Estetik braketler safir, seramik ve sert plastik gibi malzemelerden üretilirler. Estetik braketler halk arasında "çabuk kırılır ve tedavi süresini uzatır" olarak bilinmektedir. Metal braketlerin diş yüzeyine daha sağlam yapıştığı doğrudur. Yalnız bu durum estetik braketlerin daha zayıf yapıştığı anlamına gelmez. Sadece biraz daha dikkatli kullanım gerektir. Bu sebeple bu dikkati gösterebilecek bilince sahip hastalarda kullanımalıdır. Dişlerin üzerine yapıştırılan braketler koptuğunda, braketi kopan diş hızlı bir şekilde eski yerine doğru gitmeye başlar. Yani bozulur. Dişe tekrar braket yapıştırılarak diş tekrar düzeltilebilir. Fakat bu durum tedavinin uzamasına sebep olur ve hastaya zaman kaybettirir. Bu bahsettiğimiz farklarının haricinde estetik braketlerin metal braketlerden farkları yoktur. Estetik braketlere, diş renginde olması ve bu sebeple diş üzerinde belli olmaması sebebiyle görünmez diş telleri de denilmektedir.
 
 
Kliniğimizde diş teli tedavisine başlanan her üç hastadan ikisine görünmez diş teli tedavisi uygulanmaktadır. Böylece hastalarımız sosyal hayatlarında da özgürleşirler.
  Görünmez diş teli tedavisi uygulamasında önemli olan nokta kıymetine bilen, dikkatli kullanabilecek hem fırçalamasını iyi yapabilecek hemde kırılmasına sebep olan yiyeceklerden uzak durabilecek hastalarda uygulanmasına özen gösterilmelidir.

Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.