Covid 19 (korona virüs) pandemisi tüm dünyayı etkisi altına almaktadır. Bu süreçte belirli bir düzende ilerleyen işlemlerin sürecinde de değişme yaşanmakta, belirli acil durumların dışında yapılacak işlemlerde ertelenmeler gözlemlenmektedir. Pandemi sürecinin ne zaman sonlanacağı veya risk düzeyinin kontrol altına alınacağı bilinmemekle beraber güvenli ve sağlıklı ortam kurularak süreç kriterlere uygun ilerletilmelidir.
Peki virüs bu kadar hızlı yayılır ve risk düzeyi de arttığına göre nasıl işlemler ilerletilmelidir?
Sağlık bakanlığı uyarılarınca hareket etmek büyük önem taşımaktadır. Kişisel hijyen ve sosyal izolasyon kurularak süreç düzenlenmelidir. Diş tedavisi konusunda önlemler alınarak düzenlemeler sağlanmalıdır.
Diş teli tedavisi sırasında önceki uygulamaların ekstra önlem alınarak düzenlenmesi önem taşımaktadır. Maske kullanımının yanı sıra giyilen önlüklerin bilekleri kapatması önemli bir konudur. Ameliyat önlüğü tercih edilmelidir. Eldiven temizliğine dikkat etmek gereklidir
Hastaların randevu saatleri arasında boşlukların olması ve havalandırma sağlanması gerekmektedir. Dezenfekte işlemleri gerçekleştirilmeden yeni hasta alınmamalıdır. Ayrıca kullanılan maske, eldiven ve önlüğün de hastalardan sonra değişimi sağlanmalıdır.
Diğer önemli nokta da sosyal izolasyonun şart olduğu günümüzde eğer sürekli tedavi takibi gerektiren bir işleminiz yok ise veya henüz başlanmadıysa tedavi sürecinizi doktor onayı alarak ertelemeniz önerilmektedir. Doktorunuz size bu konuda yardımcı olacak ve ne kadar süre ile takibi gerçekleştirebileceğinizi ifade edecektir. Dişlerde ağrı, apse, şişme ve kanal tedavisi sürecindeyseniz bu durumlar acil durum olarak kabul edilmektedir. Mümkün olan en kısa sürede doktorunuzun onayı ile tedavinize başlamanız gerekmektedir. Aksi durumlarda ek problem durumları ile karşı karşıya kalabilmektesiniz.
Özellikle bu günlerde sosyal mesafe kuralı gereğince çoklu kişilerin bulunduğu ortamdan kaçınmanın önemini belirttik. Ağız ve diş sağlığını koruyarak sürecinizi sağlıklı bir şekilde ilerletebilirsiniz.
Diş teli fiyatları süreç içerisinde pek çok etmenden etkilenerek düzenlenmektedir. Diş teli fiyatları korona döneminde ithal süreçlerinde etkilenme yaşayabilmekte ancak asıl diş teli fiyatları etkilenme durumu bireyin getirdiği problem durumu içerisinde ele alınmaktadır.
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.