Görüntü
NEDEN DİŞ TELİ YERİNE ŞEFFAF PLAK

- Görünmez olduğu için iş hayatınızı, sosyal hayatınızı ve özel hayatınızı olumsuz etkilemez.

- Tedaviniz geleneksel diş teli tedavilerine göre daha kısa sürecektir.

- Ağzınızda diş telleriniz olmadığı için daha rahat yemek yersiniz.

- Diş telleriniz olmadığı için diş fırçalamanız ve ağız hijyenini korumanız daha kolay olacaktır.

- Diş telleriniz olmadığı için dudaklarınızda ve yanaklarınızda diş tellerinin oluşturacağı yaralanmalar olmayacak ve daha konforlu bir hayatınız olacaktır.

- Takılıp çıkarılabilir olması sebebiyle diş tellerinizin görünmesini istemeyeceğiniz toplantı, sunum, mülakat gibi önemli günlerinizde veya düğün, nişan, mezuniyet gibi özel günlerinizde şeffaf plaklarınızı çıkarabilirsiniz. Böylece bu günlerinizi doğal gülüşünüz ile özgürce geçirebilirsiniz.

Şeffaf Plak Nedir?

Şeffaf plak tedavisi dişlerdeki yamuklukların düzeltilerek hastalarımıza daha estetik ve doğal bir gülüş kazandırdığımız bir ortodontik tedavi çeşididir. Ortodontik tedavide temel mantık, dişi hareket ettirecek ortodontik kuvvetin oluşturulması ile dişlerin yerlerini değiştirerek yamukluğun düzeltilmesidir. Geleneksel diş teli tedavisinde bu kuvvet diş telleriyle oluşturulurken, şeffaf plak tedavisinde takılıp çıkarılabilen şeffaf plaklar ile oluşturulur. Ve bu ortodontik kuvvet sayesinde dişlere hareket kazandırılır.

Yıllar önce üretilen şeffaf plaklar tek katmanlı üretiliyordu. Bu Sebeple plaklar ağız içi sıcaklığından etkilenerek yumuşuyor, dişlerin üzerinde istediğimiz ortodontik kuvveti tam olarak oluşturamadığı için dişleri tam düzeltemiyor ve tedavi hemen her zaman kusurlu bitiyordu. Bu sebeple tercih ettiğimiz bir tedavi yöntemi değildi. Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle şeffaf plaklar 3 katmanlı üretiliyor ve ağız içi sıcaklığından neredeyse hiç etkilenmiyor. Şeffaf plak üretiminde yapılan bu yenilikler, şeffaf plak tedavisini her hastamıza güven ile uygulayabileceğimiz etkili bir tedavi haline getirdi.

Hangi Yaşlarda Şeffaf Plak Tedavisi Olabilirim?

Şeffaf plak tedavisi her yaşta güvenle uygulanan bir tedavidir. Kliniğimizde 10 yaşlarından 55 yaşlarına kadar her yaşta şeffaf plak tedavisi uyguladığımız hastalarımız var.

Şeffaf Plak Tedavisi Her Diş Yapısına Uygun Mu?

Hafif ve orta düzeyde diş çapraşıklıklarında şeffaf plak tedavisi ile etkili sonuçlar alınıyorken, ileri seviye diş bozukluklarında geleneksel diş telleri daha iyi sonuçlar vermektedir. Bu durumda bazen şeffaf plaklar ile tedaviye başlayıp şeffaf plak tedavisi bittikten sonra birkaç ay diş teli tedavisi uygulayarak da kusursuz sonuçlar elde edebiliyoruz.

Şeffaf Plak Tedavisinden Sonra Dişlerim Tekrar Bozulur Mu?

Dişlerin bozulmaması için mutlaka pasif tedavi uygulanmalıdır. Özetle tedaviden sonra; 

  • Dişlerin iç tarafına lingual retainer dediğimiz sabitleyici teller takılmalı,
  • SX plak değimiz sabitleyici şeffaf plaklar hazırlanmalı,
  • İlk yıl her 3 ayda bir sonraki 3 yılda her 6 ayda bir periodik kontrol randevuları oluşturulmalıdır. Bu kontrol randevularında başlangıç seviyesinde bir bozulma fark edildiğinde tekrar ortodontik tedaviye gerek kalmadan basit uygulamalar ile düzeltilebilir.

Şeffaf Plaklarımı Günde Kaç Saat Takmalıyım?

Etkili bir sonuç için günde minimum 16 saat takmalısınız.

Şeffaf Plaklarımla Yemek Yiyebilir Miyim?

Şeffaf plaklarınız ile sadece su içebilirsiniz.

Şeffaf Plaklarımı Nasıl Temizleyebilirim?

Soğuk su altında yıkayarak ve diş fırçası ile fırçalayarak temizleyebilirsiniz.

Şeffaf Plak Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

  1. Takılıp çıkarılabilir olması sebebiyle diş tellerinizin görünmesini istemeyeceğiniz toplantı, sunum, mülakat gibi önemli günlerinizde veya düğün, nişan, mezuniyet gibi özel günlerinizde şeffaf plaklarınızı çıkarabilirsiniz. Böylece bu günlerinizi doğal gülüşünüz ile özgürce geçirebilirsiniz.
  2. Yine takılıp çıkarılabilir olması sebebiyle yemek yemek istediğinizde şeffaf plaklarınızı çıkarabilirsiniz. Böylelikle ağzınızda sizi rahatsız eden diş telleri ile yemek yemek mecburiyetinde kalmazsınız.
  3. Yine takılıp çıkarılabilir olması sebebiyle yemek sonrası dişlerinizi fırçalamak geleneksel diş teli tedavisine göre daha kolay olacaktır.
  4. Şeffaf plaklar ile tedavi süresi geleneksel diş teli tedavisine göre daha kısadır.

Şeffaf Plak Tedavisinin Dezavantajları Nelerdir?

  1. Basit ve orta seviyedeki bozuklar için şeffaf plaklar rahatça kullanılabilirken ileri seviyede bozukluklarda geleneksel diş telleri daha iyi sonuçlar vermektedir.
  2. Nadiren de olsa bazı durumlarda şeffaf plak tedavisinden sonra küçük kusurlar kalmakta, kusursuz bir final için şeffaf plaklardan sonra kısa süreli diş teli tedavisine ihtiyaç duyulabilmektedir.
  3. Şeffaf plaklar diş teli tedavisinin aksine hasta kullanımına bağlı olduğu için, hastalarımız şeffaf plaklarını taktığı sürece dişleri düzelecektir.
  4. Geleneksel diş tellerine kıyasla biraz daha pahalıdır.

Kimlere Uygulanabilir?

Basit ve orta seviyedeki diş bozukluklarında her yaşta güvenle uygulanabilirken, ileri derecedeki bozuklarda ise geleneksel diş teli tedavisi önerilir.

Şeffaf Plak Tedavisi Nasıl Uygulanır?

  1. Muayene aşaması
    Şeffaf plak tedavisine başlanmadan önce klinik muayene ile vakanın şeffaf plak tedavisine uygunluğunun belirlenmesi gerekir. Bununla birlikte dental radyografiler ile dişlerin kök uzunlukları ve açıları, dişlerin genel sağlık durumu değerlendirilir.
  2. Hazırlık aşaması
    Mutlaka şeffaf plak tedavisine sağlıklı dişler ve yeterli düzeyde bir ağız hijyeni ile başlanmalıdır. Bu sebeple şeffaf plak tedavisine başlamamadan önce ağız içi muayene ile dişlerin genel sağlık durumu değerlendirilir ve tedavi edilmesi gereken dişler için gerekli işlemler uygulanır. Diş taşı temizliği yapılır. 
    Daha sonra dijital ortamda kişiye özel gülüş tasarımı yapmak amacıyla ağız içi ve ağız dışı fotoğraflar çekilir. Ve Şeffaf plak üretimi için dişlerin ölçüsü alınır. Şeffaf plak üretim aşamasının tamamı bilgisayar ortamında cad-cam cihazlarıyla dijital olarak yapıldığı için bu süreçte geleneksel diş ölçüsü alma yöntemlerinin hata payı yüksektir. Bu sebeple ölçü alma işlemi ağız içi tarama yapan kamera benzeri cihazlarla dijital olarak yapılmalıdır.
  3. Üretim aşaması
    Ağız içi tarama yapılarak alınan dijital diş ölçüleri bilgisayar ortamına aktarılır. Özel yazılımlar kullanılarak, dişler küçük bir miktar düzeltilerek, yeni dijital ölçü elde edilir ve bu ölçü kullanılarak birinci şeffaf plaklar üretilir. Bu ölçüler yine bilgisayar ortamında bir miktar daha düzeltilerek ikinci ölçü elde edilir ve bu ölçü üzerinden ikinci şeffaf plaklar üretilir. Bu Ölçü ve plak çoğaltma işlemi bütün dişler kusur seviyede düzelene kadar devam eder. Böylece 6-24 arasında değişen bir seri plak üretilir.
  4. Şeffaf plakların kullanım aşaması
    Her şeffaf plağın kullanım süresi 10-14 gündür. Her 10-14 günün sonunda bir sonraki plağa geçilir ve her plak kullanımından sonra dişler bir miktar düzelir.
    Plakların kullanım süresi her gün minimum 20 saat olmalıdır.
    Unutmayın! Şeffaf plak tedavisinde, dişleriniz, plaklarınızı taktığınız sürece düzelecektir. Bu sebeple şeffaf plaklarınızı bu tedavi boyunca disiplinli kullanmanız, bu tedavinin başarısında ve istediğiniz gülüşe sahip olmanızda en önemli belirleyicidir.
  5. Tedaviden sonra pekiştirme aşaması
    Şeffaf plak tedavisi ortodontik tedavinin bir çeşididir. Unutulmamalıdır ki ortodontik tedaviden sonra dişler eski yerlerini unutmazlar ve bozulma eğilimi gösterirler. Bu sebeple dişlerin yeni konumlarını koruyabilmeleri için mutlaka sabitleyici uygulamalar yapılmalıdır. Bu sabitleyici uygulamalara ise pekiştirme tedavisi denir. En etkili pekiştirme tedavisi ise hem alt hem üst ön grup dişlerin iç tarafına lingual retainer teli dediğimiz ince tellerin yapıştırılması ve SX plak denilen sabitleyici şeffaf plakların kullanılmasıdır.  Dişlerin düzeltildiği aşama olan aktif ortodontik tedaviden sonra dişlerin bozulmasını önlemek amacıyla uygulanan pasif ortodontik tedavi hakkında daha fazla bilgi almak için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz. Çünkü dişleriniz düzeldikten sonra yıllar içinde tekrar bozulmasını asla istemezsiniz, bizde istemeyiz.

Şeffaf Plak Tedavisi Sırasında Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  1. Şeffaf plak tedavisinin başarısında en belirleyici faktör plakların gün içinde yeterli süre kullanımıdır. Bu sebeple mutlaka doktorunuzun günlük önerdiği sürede kullanmalısınız.
  2. Yemek yerken şeffaf plaklarınızı çıkarmalısınız.
  3. Şeffaf plaklarınız ile sadece su içebilirsiniz.
  4. Şeffaf plaklarınızı ASLA sıcak su ile yıkamamalısınız.
  5. Şeffaf plaklarınızı takmadan önce ağız hijyeni açısından dişlerinizi fırçalamalısınız.

Şeffaf Plak Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Şeffaf plak tedavisinin ne kadar süreceği dişlerdeki bozukluğun miktarına bağlıdır. Genellikle 6-24 ay aralığında sürer. Ama şunu söyleyebiliriz ki şeffaf plaklar ile tedavi süresi geleneksel diş teli tedavisine göre daha kısadır.

Şeffaf Plak Fiyatları Ne Kadar?

Şeffaf plak fiyatları belirleyen en önemli faktörler;

  • Dişlerdeki bozukluğun miktarı
  • Tek çeneye mi yoksa çift çeneye mi uygulanacağı
  • Tedavi süresi
  • Kullanılması gereken şeffaf plak sayısıdır.

Şeffaf plak fiyatları 25.000-85.000 TL aralığındadır. Şeffaf plak fiyatları için fiyat hesaplama tablomuzu inceleyebilir, net fiyat bilgisi için kliniğimiz arayarak ücretsiz muayene randevusu alabilirsiniz.


Share:

20’lik Dişlere Dikkat

Dt Emre Aldoğan 09-08-2020

18-20 yaş aralığında çıkan, bazı bireylerce daha geç de çıkabilen dişlerimiz olan 20’likler her birey için farklı zaman dilimlerinde çıkabilmektedir. Dişler öncelikle süt dişleri olarak çıkmaktadır. D

Devamı

Diş Teli Tedavisi Önemi

Dt Emre Aldoğan 30-06-2019

Ortodonti, dişlerde görülen konum bozukluklarını, çene kemiklerinin biribirleryle ve kafa kemikleriyle olan etkileşimini düzenlemektir. Bu etmenlere bağlı olarak ele alınan problemlerin ortaya konular

Devamı

Diş Teli Ne Kadar Süre Takılı Kalır?

Dt Emre Aldoğan 12-09-2023

Diş teli, ortodonti tedavisi olarak da bilinen bir tedavi sürecidir. Diş teli tedavisinde amaç bireylerin estetik bir görünüm kazanarak sağlıklı ağız yapısını oluşturmasına destek olmaktır. Alanında u

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.