Diş tedavilerinde işlemler sağlıklı ağız yapısı kurmak adına gereklidir. Bu işlemlerin bir bağlamda belli adımlar ile ilerlemesi gerekmektedir. Tedavi süreçlerinde öne çıkarak bireylerin adım adım ilerleme sağlaması için gerekli nokta diş teli tedavisidir.
Birçok insanın dişleri çapraşık veya çarpık olabilmektedir. Ortodontik tedavi dişleri düzgün bir şekilde veya kendilerine ait bir konuma getirmek için başvurulan yöntemler arasında yer almaktadır. Bu, görünümlerini ve dişlerin ısırılma şeklini iyileştirirken, temizlenmelerini de kolaylaştırarak hem estetik hem de sağlık alanında sizlere destek verecektir.
Yetişkin bireyler üst ön dişlerinin görünümünden rahatsız olarak tedavi süreçlerine son dönemlerde daha çok başvurmaya çalışmaktadır. Öne doğru çıkık olan dişlerin hasar görme olasılığı daha yüksek olabilmektedir. Özellikle ısırma ile darbe alma gibi kaza durumlarında ön diş hasarlarını görebilmekteyiz. Ancak ortodontik tedavi onları tekrar kendilerine ait olan konuma doğru getirmek için önemli bir nokta sunmaktadır.
Üst ve alt çenelerin birbirlerine göre konumlanmaları dişlerin istenen şekilde görünmemesine ve yanlış bir kapanma durumuna neden olabilir. Ortodontik tedavi bu iki sorunu da düzeltebilir. İstenen ağız yapısına kavuşma sağlanırken beslenme süreçlerinize de destek olunmaktadır. Dişler düzgün bir şekilde birleşmediğinde yani alt ve üst çene kapanma sorunları olmaz ise, bu durum çene kaslarını zorlayacak çene ve eklem problemlerine ve bazen baş ağrısına neden olabilecektir. Ortodontik tedavi sizin hem psikolojik hem de biyolojik yapınıza katkılar sunmaktadır.
Diş teli fiyatları ve tedavi süreci kapsamlı olarak değerlendirilmektedir. Diş teli fiyatları bireylerin getirdiği sorun ile değerlendirilmeye başlanmaktadır. Hangi yöntem nasıl ele alınacak, hangi müdahale yöntemi tercih edilecek, birey hangi braket türünü seçecek gibi sorular değerlendirilerek diş teli fiyatları 2025 düzenlemelerince ele alınmaktadır. Diş kliniğinin bulunduğu mekan da fiyatlar üzerinde etkili olmaktadır.
Diş teli tedavisi uzun ve ağrılı geçen bir süreç değildir. Bireyler ilk aşamalarda bir uyumsama sürecine girmektedir. Bu uyum sürecinin ardından her zamanki rutininize, beslenme süreçlerine dönebilirsiniz. Diş teli ile beslenme sürecinde bazı besinlerin tüketimine dikkat etmek gerekir. Çok sert, kabuklu ve yapışkan yapılı besinler braketlerinize zarar getirebilmektedir. Bu nedenle kullanımı süreç boyunca kısıtlıdır.
Diş teli tedavisi braketlerin dişlerin üzerine konumlanması ve dişleri uygun konumlara doğru hareket ettirilmesiyle sağlanır. Ağız ve diş sağlığının istenen şekilde ilerlemesi için pek çok tedavi yönt
Pek çok birey tedavi süreçleri hakkında bilgi sahibi olmak istemekte ancak yeterli donanıma sahip kişilerce bilgilendirilememenin olumsuzluğunu da yaşamaktadır. Yazımızda diş tellerinin tedavi sürecin
Bu yazımızda son zamanlarda daha çok konuşulan self ligating braket sisteminin özelliklerini sizinle paylaşacağız. Self ligating braketler kendinden kilitli demektir. Ortodonti tedavisinde kullanıl
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.