Görüntü
çene bozuklukları

Ortodonti tedavisi; dişlerdeki konum bozukluklarını diş telleri ile belirli bir periyotta düzelten diş hekimliği tedavisi olarak bilinir. Ortodonti tedavisi bununla birlikte çene kemiklerinin kafa kaidesine ve birbirlerine göre olan konum bozuklukluklarını da düzeltir. Ortodonti tedavisi aslında çene ortopedisidir. Dişlerdeki konum bozukluklarının düzeltilmesi, ortodonti tedavisinin sadece bir bölümüdür. Peki gelişim sırasında oluşabilecek çene bozuklukları nelerdir ve ortodonti tedavisi çene bozukluklarını nasıl düzeltir?
  Gelişim sırasında ortaya çıkabilecek çene problemleri;
  • Çene darlığı
  • Üst çenenin fazla gelişip ileride olması
  • Üst çenenin az gelişip geride kalması
  • Alt çenenin fazla gelişip ileride olması
  • Alt çenenin az gelişip geride kalması
  • Bunların bir veya bir kaçının birlikte seyretmesi

 

(Yukarıdaki fotoğrafta alç çenenin geride olduğu bir vakanın fonksiyonel ortodonti tedavisi ile düzeltilmiş halini görüyorsunuz.)

 

  Ortodonti tedavisi aslında çenelerdeki gelişim bozukluğunu düzeltmez, sadece gelişimi yönlendirir. Örneğin alt çenenin fazla gelişip ileride olduğu vakalarda alt çenenin ileri yöndeki gelişimini baskılar. Üst çene gelişimi normal hızda devam ettiği için bir süre sonra alt ve üst çenenin gelişimi orantılı hale gelir. Yada üst çenenin az gelişip geride kaldığı durumlarda, üst çenenin ileri yöndeki büyümesi uyarılıp artırılarak gelişiminin alt çeneye yaklaşması sağlanır. Bu tedavi yöntemine fonksiyonel ortodonti tedavisi denir. Bütün bunların yapılabilmesi için büyüme gelişmenin bitmemesi gerekmektedir. Çünkü bu fonksiyonel tedavinin mantığında gelişmenin yönlendirilmesi vardır. Bu sebeple gelişimin yönlendirilmesi için ortada devam eden bir gelişimin olması gerekir. Yani bu tedavinin uygulanabilmesi için hastanın ergenlik döneminde başlayan büyüme atılım döneminin geçirmemiş olması gerekir. Bu dönemde kız çocuklarında 12-13 yaşları, erkek çocuklarında ise 13-14 yaşlarıdır. Eğer bu yaşlar geçildiyse fonksiyonel ortodonti tedavisi uygulanamaz. 
  İleri yaşlarda Çene anomalilerinin düzeltilmesi de mümkündür. Yalnız bu düzeltme işlemi fonksiyonel ortodonti tedavisi ile değil, ortodonti tedavisi ile kombine edilerek uygulanan ortognatik cerrahi tedavisi ile yapılır. Ortognatik cerrahi uygulamaları hakkında daha fazla bilgi için "Ortodontik tedavide ortognatik cerrahinin yeri" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.