Görüntü
protez kaplama

  Ortodonti tedavisi; dişlerin üzerine braket denilen küçük diş telleri yapıştırılarak dişe kuvvet uygulanmasıyla hareket ettirildiği tedavidir. Ortodonti tedavisinde bir diş bir ayda bir milimetre hareket ediyorsa bu  hareket normal kabul edilir. Dolayısıyla ortodonti tedavisi sizinde takdir edeceğiniz gibi uzun soluklu bir tedavidir. Alt ve üst çeneye birlikte uygulanan ortodonti tedavisi 10 ay ile 3 yıl arası da sürebilir.
Estetik görünümü sağlamak ve daha güzel bir gülüş kazandırmak amacıyla yapılan uygulamalardan biride protez kaplamalardır. Zirkonyum kron, empress kron , laminate veneer kron , full porselen kron uygulamaları bu sınıfa girer. Ortodonti tedavisiyle  protez kaplamaları karşılaştırabilmemiz için her iki tedavi protokolünü de anlamamız gerekir. Bu sebeple karşılaştırmadan önce şimdi de protez kaplamalardan biraz bahsedeceğiz.
  Zirkonyum kron, empress kron , laminate veneer kron , full porselen kron kaplamaların yapılış prosedürü birbirlerine benzer. Bu tedavinin dişe uygulanabilmesi için öncelikle dişlerin sağlıklı olması gerekir. Sağlıklı dişler önce belirli kurallar çerçevesinde lokal anestezi altında tıraşlanarak küçültülür. Sonra diş ölçüleri alınır ve ölçüler üzerine labratuvar ortamında komşu dişlere yüz şekline ve rengine uygun kaplamalar yapılır ve bu kaplamalar kendilerine özel yapıştırıcılarla dişlerin üzerine yapıştırılır. Bu süreci göz önüne aldığımızda en büyük avantajı işlemin toplamda bir hafta gibi bir sürede tamamen bitmesidir. Bununla birlikte dişlerin şekli ve rengi değiştirilebildiği için daha geniş bir çalışma alanı vardır. Fakat bu yöntemlerde dişlerin konumları ortodonti tedavisinde değiştirilebildiği gibi değiştirilemez. Bu durum dezavantajlarından birisidir. Diğer büyük dezavantajı ise dişlerin tıraşlanarak orjinalliğinin bozuluyor olmasıdır.
Ortodonti tedavisinde ise tedaviden sonra dişlerinize sanki hiçbirşey yapılmamış gibi olur. Ortodonti tedavisi, tedavi boyunca dişlerinizi iyi fırçaladığınız müddetçe dişlerinize zarar vermez. Ortodonti tedavisinin en büyük avantajı budur. Çünkü ne kadar güzel olursa olsun hiçbir protez kendi dişleriniz kadar rahat ve sağlıklı değildir. 
  Ortodonti tedavisinin dezavantajlarından birisi uzun soluklu ve zahmetli bir tedavi olmasıdır. Yukarıda anlattığımız gibi protez kaplamalar bir hafta gibi bir sürede bitiyorken ortodonti tedavisi, 10 ay ile 3 yıl arasında sürebilmektedir. 
  Ortodonti tedavisinin diğer dezavantajıda dişlerin konumlarını düzeltebildiği halde, dişlerin şekil ve renklerini değiştirmezler. Yani tedavi öncesinde sarı bir dişiniz varsa tedavi sonunda da sarı bir dişiniz olacaktır. Yada tedavi öncesinde kırık ve yamuk bir dişiniz varsa tedavi sonunda düzgün ama yine kırık bir dişiniz olacaktır.

Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.