Görüntü
Ortodonti Tedavisinde Görünmez Diş Telinin Avantajları Nelerdir

Dişlerin konumlarını düzeltmek ve dişlere daha estetik bir görünüm kazandırmak için uygulanan ortodonti tedavisi, bundan birkaç yıl önce sadece diş telleri aracılığı ile yapılırdı. Yalnız diş tellerinin Hastalarını rahatsız eden bazı dezavantajları vardı. Araştırmacılar bu dezavantajları ortadan kaldıracak ve yine dişlerin düzeltilmesinde kullanılabilecek yeni sistemlerin arayışına girdi. Bu sürecin sonunda görünmez diş teli gündeme geldi. Görünmez diş telinin avantajını kavrayabilmek için normal diş tellerinin özelliklerini iyi anlamak gerekir. Bu sebeple önce diş tellerinin özelliklerinden ve alışma sürecinden biraz bahsedelim.

Diş Teli Alışma Sürecinde Gözlenen Durumlar

Diş telleri dişlere ilk yapıştırıldığında yaklaşık 1 haftalık bir alışma dönemi başlar. Bu alışma döneminin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterirken genellikle orta şiddette seyreder. Alışma döneminde; ısırmada ve yemek yemede güçlük, dişlerde özellikle baskı anında acı, dudaklarda, yanaklarda ve dilde yaralanma gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar çünkü diş teli sabittir ve çıkarılamaz. Özellikle alışma döneminde meydana gelen dilde, dudaklarda ve yanaklarda oluşan yaralar yemek yemeyi güçleştirebilir. Zaman içerisinde uzmanınızın verdiği bilgi ve destek ile alışma süreci tamamlanır. 

Diş teli tedavisinde metal teller zamanla yerini görünmez yani şeffaf tellere bırakmaktadır. Günümüzde hala metal tel kullanılsa da çoğunlukla düğünü, nişanı veya herhangi bir özel günü olan bireyler şeffaf telleri tercih edebilmektedir. Diş teli fiyatları 2024 yılı düzenlemelerinde şeffaf tellerin daha yüksek maliyette olduğu görülmektedir. Diş teli fiyatları 2024 yılı düzenlemelerinde etkili olan etmenleri incelemekte fayda vardır.

Diş Teli Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş teli tedavisi bireylerin sağlıklı süreç analizinin sağlanmasında önemli bir faktör olmaktadır. Pek çok birey gerekli değerlendirme noktalarını bildiğinde sürecinde daha rahat ederler. Bazı kurallara uymadıklarında diş telleri kırılır ve bu durum ortodonti tedavisinin seyrine zarar verir. Diş teli fiyatları bu durumlardan etkilenebilmektedir. Diş teli türlerindeki değişimlere ek olarak yapılması gereken müdahaleler de diş teli fiyatları konusunda önemli değişimlere neden olmaktadır. Diş teli fiyatları düzenlemelerinde bu durumlara dikkat edilmektedir. Diş teli tedavisinde braketlere zarar vermemek için ele alınan kurallara örnek vermek gerekirse asitli içeceklerin içilmemesi, yapışkan yiyeceklerin yenmemesi, sert yiyeceklerin yenmemesi, ön dişlerle ısırmamak gibi sıralanabilir. 


Share:

Ağız ve Diş Sağlığında Braketler

Dt Emre Aldoğan 10-11-2021

Ağız ve diş sağlığı alanındaki gelişmeler, bireylerin sağlıklı bir ağız yapısına kavuşması için pek çok noktayı bizlere göstermektedir. Braket seçimleri bireylerin tedavi süreçlerinde büyük önem taşım

Devamı

Şeffaf diş teli ve şeffaf plak tedavisi aynı mıdır

Dt Emre Aldoğan 12-12-2018

https://www.youtube.com/embed/H5r42C8Xa0M Şeffaf diş teli diş teli tedavisinde diş teli görünümünü ortadan kaldırmak için kullanılan yöntemlerin tümüdür. Şeffaf diş telinde de kullanılan 2 yöntem v

Devamı

Diş Teli Temizliği Nasıl Olmalıdır?

Dt Emre Aldoğan 24-12-2022

Diş teli temizliği diş teli tedavisinin yapılmasında önemli bir konu olmaktadır. Pek çok birey diş teli tedavisinde ele alınan noktaları değerlendirerek sürecin yapılanmasına destek olmaktadır. Bireyl

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.