Diş teli tedavisi dişlerin üzerine braket adı verilen cisimlerin yapıştırılmasıyla dişlerdeki çapraşıklıkların zaman içerisinde düzeltildiği bir tedavidir. Diş teli fiyatları pek çok etmen ile farklılaşarak değişir. Bu etmenlerin pek çok sebebi mevcuttur. Diş teli fiyatları üzerindeki faktörleri inceleyelim:
Diş teli tedavisinde kullanılabilecek alternatif braket çeşitleri farklıdır. Kullanıla bilecek diş telleri arasında; estetik braketler, metalik braketler, damon braketler, self-ligating denilen kendinden kilitli braketler. Bu malzemelerin fiyatları farklı olup, diş teli fiyatları da hangisinin kullanıldığıma bağlı olarak değişmektedir.
Her sektörde olduğu gibi diş teli sektöründe de tedavi maliyetini azaltmak amacıyla orijinal dışı malzemeler üretilmektedir. Bu malzemeler tedavi maliyetini, %70 oranında düşürürler fakat malzeme kaliteleri sebebiyle istenilen verimi sağlamazlar.
Dişlerdeki çapraşıklığın miktarı arttıkça kullanılan malzeme yelpazesi ve harcanan emek büyür. Bu da tedavi maliyetini artırır.
Örneğin; sadece üst dişlerde hafif derecede çapraşıklığı olan bir hastanın 4 ay gibi bir sürede tedavisi bitiyorken, alt ve üst dişlerinde çene uyumsuzluğu ile yaygın çapraşıklık olan bir hastanın tedavisi 2-3 yıl sürebilir.
Bu konu üzerinde başlı başına yazı yazılacak geniş bir konudur. Kısaca diş teli tedavisi hastaya hem daha güzel bir gülüş kazandırmalı hem de rahat bir kullanım kazandırmalıdır. Genellikle hastaların ilgilendikleri birinci kısım olduğu için ikinci kısım bazı kliniklerde yeterince sağlanmaz. Halbuki ikinci kısım birinci kısmın devamlılığı için şarttır. Yani düzelen dişlerin yeni konumunu koruyabilmeleri için alt ve üst dişlerin anahtar kilit uyumu gibi uyum çerisinde olması gerekir. Ayrıca diş teli tedavisi 2 kısımdan oluşmalıdır. Bular aktif tedavi ve pasif tedavi diye isimlendirilir. Aktif tedavi dişlerdeki yamuklukların düzeltildiği ve güzel bir gülüş kazandırıldığı kısım iken pasif kısımda dişlerdeki düzelmenin tekrar bozulmasına engel olmaktır. Yani diş telleri çıktığında diş teli tedavisi bitmez, sadece aktif tedavi biter. Pasif tedavi halen devam ediyordur. Profesyonel bir diş teli tedavisinde uygulanması gereken prosedür budur. Buda malzeme maliyetini, tedavi süresini ve harcanan emeği, dolayısıyla da tedavi maliyetini artırır.
DİŞ TELİ FİYATLARI HAKKINDA EKSTRA BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ.
DİŞ TELİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARIMIZI DİNLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Diş teli tedavilerinde bireylerin sorduğu pek çok sorular mevcuttur. Ben diş teli kullanabilir miyim? Diş teli fiyatları pahalı mıdır? Kimler diş teli kullanmalıdır? gibi sorular ile süreçlerini ilerl
Ağız ve diş sağlığı tedavi süreçleri bireylerin sağlıklı ağız yapısına kavuşması için gerekli olmaktadır. Pek çok birey gerekli destek süreçleri yardımı ile sürecini yönetebilmektedir. Pek çok birey g
18-20 yaş aralığında çıkan, bazı bireylerce daha geç de çıkabilen dişlerimiz olan 20’likler her birey için farklı zaman dilimlerinde çıkabilmektedir. Dişler öncelikle süt dişleri olarak çıkmaktadır. D
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.