Görüntü
ortognatik cerrahi

Ortodonti tedavisi, dişlerdeki konum bozukluklarını eğrilikleri ve yamuklukları düzelttiği gibi çene kemiklerinde oluşan gelişim bozukluklarını da düzeltir. Örneğin Sakıp Sabancı’da olduğu gibi alt çenenin normalden fazla büyüme eğilimi gösterdiği durumlarda, ortodonti tedavisi ile alt çenenin büyümesi kontrol altına alınıp durdurularak ileri gitmesi engellenebilir. Büyümenin kontrol altına alınabilmesi için ortada bir büyüme ve gelişmenin var olması gerekir. Yani büyüme ve gelişmenin tamamlanmamış olması gerekir. Büyüme ve gelişimin yönlendirilebilmesi için hastanın ergenlik döneminin başlangıcında tedaviye başlaması gerekir. Bu yaş erkeklerde 13-14 aralığında iken kızlarda 12-13 yaş aralığıdır. 

 Çene kemiklerinin birbirleri ile ve kafa kaidesi ile olan ilişkilerinde bir bozukluk varsa ve hasta ergenlik dönemini bittirmiş ve yetişkin olmuşsa tedavi yöntemi farklılaşır. Böyle bir durumda Vakanın tedavisi, ortodonti tedavisi ile ortognotik cerrahinin kombine edilmesi ile yapılır. 
  Ortognatik cerrahiçenelerdeki gelişim bozukluklarının cerrahi olarak düzeltilmesi işlemidir. Ortognatik cerrahi plastik cerrahlar yada çene cerrahları tarafından, ortodontistin rehberliğinde ve refakatinde, yapılır. Ortognotik cerrahi çene kemiğinin cerrahi olarak olması gereken konumuna getirildiği tedavinin ismidir.
  Ortognatik cerrahi zor bir tedavi sürecini beraberinde getirir. İşlemin uygulandığı hasta yaklaşık ilk bir ay kadar meyve suyu ve süt gibi içeceklerle beslenir. Sonraki 2 ay kadar ancak patetes püresi kadar yumuşak yiyecekleri yiyebilir. Sonra yavaş yavaş hayatı normal seyrine girmeye başlar. Dediğimiz gibi, ortognatik cerrahi işlemi zahmetli bir süreçtir, ama zahmetli olduğu kadar sonuçları da çok güzeldir. Bu prosödürün uygulandığı hastaların üzerinde tahmin edilemeyecek düzeyde değişimler olur. Yalnız bu tedavi zahmetli ve pahalı bir tedavidir. Bu olumsuzlukları sebebiyle böyle bir tedaviye ihtiyaç duyulduğunda, dişlerde değişiklikler yapılarak çene kemiklerindeki problem dikkat çekmeyecek hale getirilir. Bu yönteme kamuflaj tedavisi denir. Bu yöntem hakkında daha fazla bilgi almak için kliniklerimizdeki doktorlarımla görüşebilirsiniz. Aşağıdaki videoda ortognatik cerrahi ile ortodonti tedavisinin kombine olarak kullanılarak düzeltilmesi gereken bir vakanın kamuflaj yöntemiyle nasıl tedavi edildiğini izleyebilirsiniz.
 
 

Share:

Sigara Kullananlara Diş Teli Uygulanabilir Mi?

Dt Emre Aldoğan 11-12-2021

Diş teli tedavisi alanında uzman bir hekim tarafından uygulanarak bireylerin estetik bir gülüş kazanmasına destek veren tedavi biçimidir. Alanında uzman ekibimiz ile sizlere diş teli olarak bilinen or

Devamı

Covid 19 Sürecinde Dişteli Kullanımı

Dt Emre Aldoğan 13-07-2021

Zorlu bir dönem olan coronavirus pandemisinde diş sağlığını korumak da zorlaşmaktadır. Pek çok birey bu süreçte nasıl tedavileri yürüteceğini bilememekte ve destek aramaktadır. Ancak büyük kaygılar da

Devamı

18 Yaş Altında Diş Teli Ücretsiz Midir?

Dt Emre Aldoğan 20-01-2023

18 yaş altında devlet hastanesinde diş teli tedavisi olmak istediğinizde eğer SGK’lı iseniz ücretsiz tedavi olabilirsiniz. Yalnız hastane tedavide kullanılacak diş teli malzemelerini sizin satın alman

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.