Görüntü
diş teli adımları

 

Tedavi süreci pek çok adımdan oluşmaktadır. Oluşan adımlar sıra sıra ilerleyerek bilinmesi önem arz eder. Biz yazımızda ortodontik tedavi sürecinde karşı karşıya gelebileceğimiz durumlardan ve süreçte kullanılan ürünlerden, diş teli nasıl takılır, diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları, diş teli fiyatları 2019, şeffaf diş teli, görünmez diş telinden bahsederek ortodonti sürecini ele alacağız:

  1. Muayene

İlk muayene aşamanız anlaşmalı olduğunuz doktorunuz tüm etmenleri içeren bir ortodonti süreci hakkında bilgilendirme çerçevesinde oluşmaktadır. Diş teli kullanımının tedaviye ihtiyaç olup olmadığına bakılır. Eğer gerekli olması gözlenmez ise ne zaman yapılmasının uygun olduğu konusunda size gerekli açıklama yapılır. Doktorunuz, tedavinin yaklaşık ne kadar sürede bitebileceğini belirtmektedir. Ayrıca ödeme koşulları konusunda da sizi bizi bilgilendirmiş olacaktır. Süreç uzun bir dönemi kapsadığından ötürü diğer konularda anlaşma yapmak gereklidir. Karşılıklı sağlıklı iletişim düzeyinin ilk oturumlarda kurulması önem arz eder. Süreç karşılıklı işbirliğini esas almaktadır. İyileştirme adına bu aşama çok önemlidir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatlarının süreç içinde ele alınması gereklidir. Diş teli fiyatları 2019 yılındaki değişmelerden etkilenerek şekillenmektedir. Diş teli tedavi sürecine başvurmadan önce ağız yapısının iyice muayene edilmesi gereklidir. Ağızda çürük veya diş eti problemleri gözlenebilmektedir. Eğer varsa önce bu problem durumları üzerinde çalışılmalı daha sonra sürece başvurulmalıdır. Eğer ağzınızda mevcut ise dolgularınızı yaptırın, dişlerinize gerekli bakımı yapın ve temizliğinize özen gösterin. Oldukça uzun bir süreci kaplayan bu tedavi şeklinde daha hızlı sonuç almak istiyorsanız ön aşamada bu işlemleri gerçekleştirmeniz gereklidir. Dolgular ve çürüklerle uğraşmak  tedavi sürecinin uzayarak aksamaların olmasına neden olabilecektir. Diş teli fiyatları,ortodonti fiyatları da bu bağlamda değişme içermektedir. Tüm dişleri ve çene kemiklerini gösteren röntgene panoromik röntgen adı verilmektedir. Bu röntgen dikdörtgen büyük filmdir ve mutlaka süreç başında çekilmesi esastır.

  1. Planlama

Planlama süreci bize yol haritası vermektedir. Tedavi sürecine başlanmaya uygun kriterlere sahip iseniz ilk olarak muayenenin kesinliği üzerinde durulur ve gerekli adımların tespiti yapılır. Ağız yapınızın, kemiklerin sağlamlığına bakılır. Fotoğraf çekimi ve kayıtlar alınır ki karşılaştırma yapılabilsin. Kayıtların tutulması gereklidir. Bu kayıtların her adımda ele alınarak gelişimlerinin incelenmesi gerekir. Ondan sonra, kişinin sürece başlama durumuna göre tekrar planlama aşamalarının derinleştirilmesi gerekir. Pek çok randevu daha oluşturularak bu randevularda doktorun size süreç hakkında ayrıntılı bilgi aktarması beklenir. Ortodonti sürecinin ne olduğunu, ne zaman başlanması gerektiği ve süreçte nelere dikkat edilmesi gerektiği üzerinde durulur. Sürece başlarken doktorunuz dişlerinizi çekebilir. Bu durum her hasta için geçerli olmamaktadır. Çenesi dar dişleri çok olan bireylerde diş çekilmesi durumu ortaya konulabilir. Bu işlem de yapılınca doktor tekrar ölçü alır, muayene eder ve tedavi sürecine başvurmaya adım atar. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları süreçte önemli yere sahip olmaktadır. Tedavi sürecini istenen amaç doğrultusunda gerçekleştirmek adına için hazırlık evresine ihtiyacımız bulunmaktadır. Onlar yapılmadan sürece başlanması sağlıklı değildir. Diş taşlarınız var ise temizliği yapılmalıdır. Eğer diş doktorunuz dişlerinizin çekilmesi gerektiğini size belirtiyorsa o zaman dişlerin çekilmesi gerekmektedir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları da alınan diş darbelerinden etkilenerek düzenlenir. Bu neden ile darbelere dikkat ederek ağız yapımızı korumamız gerekir.

Bazı tedavi türlerinde tüp kullanımı da gözlenebilir. Tüpler azı dişlerine yapıştırılabilir. Braket kullanımı ile aynı kullanıma sahiptir. Tel takma sürecinde diş aralarına bir madde sıkışmış gibi bir hissiyat olur ama kısa sürede bu hissiyat yerini rahatlamaya bırakacaktır. Sırasıyla tüm braketleriniz yapıştırılmaya başlanmalıdır. Bu işlem can yakmaz aksine telleri birbirine bağlamak için kullanımı gereklidir. Daha sonra tüm dişlerinizi birbirine bağlayacak olan bu braketlerinizin arasından geçecek olan ark teliniz denen tellerin takımı sağlanmalıdır. Telin uzun olan kısımları mevcut olabilir. Bu kısımlar özel bir aygıtla kesilerek ağıza uygun boyutlara ayarlanma sağlanır. Bu ark teller de özel yapıştırıcılar ile braketlere bağlanmalıdır. Böylece diş teli nasıl takılır sorumuza genel bir cevap vermiş olduk. Doktorunuz bu süreçte sizin rehberiniz olacak ve gerekli ne varsa size aktarmış olacaktır. Ne yemeniz veya içmeniz gerekiyor, neye dikkat etmeniz, ne zamanlar muayeneye gelmeniz konusunda size hatırlatmalar yapacaktır. Ayrıca bu sırada teller hareket halinde olan dişleri istenen konuma getirecektir, düzelmeler sağlayacaktır. Dişleri istenen konuma doğru zorlamamak gereklidir. Doktorun söylediği temizleme aletlerini kullanarak süreç ilerletilmelidir. Braketleri mutlaka temizlemiz şarttır. Altlarda çürüme meydana gelmez çünkü direkt dişle temas halindedir fakat kenar kısımları bakteri tutmaya meyilldir. Bakteriler de diş eti hastalıklarına neden olabilir. Bu yüzden dikkatli olmakta yarar vardır. Bazı  bireyler süreç bittikten sonra eski düzenlerine dönerek önemli adımları ilerletmezler. Bu durumda şuna bakmak gereklidir. Süreç ne zaman biter? Bu sorunun cevabı ise doktorumuzun muayene sürecindeki kontrolleri ile ortaya çıakcaktır. Diş teli çıkınca süreç hemen bitmemektedir. Dişler hareket halinde olmasından ötürü sabitlenmesi için zamana ihtiyacı bulunmaktadır. Eğer ek bir tedavi süreci meydana gelmez ise dişler eski durumuna dönebilir. Süreç başa dönmektedir. Doktorunuz sizin için uygun yer zamanda belki braketlerin hemen çıktığı gün bu aleti uygun gördüğü vakitte takmaktadır. Sizi belirli aralıklarda görmek isteyerek gelişiminizi kontrol eder. Bu kurala uymalısınız, aksi durumlarda süreç baştan başlayarak emeklerinize zarar verilebilir.
Pekiştirme adımlarnın sürdürülürken planlı olunması gerekir. Pekiştirme apareyleri, tedavi sürecinin önemli bir unsuru haline gelmektedir hatta kilit noktasıdır. Artık sürecin bitmesine bir son bir adım kalmıştır ve siz doğru adımları atarak daha kısa sürede istenilen koşula sağlıklı bir biçimde ulaşacaksınızdır. Bu aletler istediğiniz gülüşe sahip olmak için uygun bir tasarım ile ortaya konularak üretilmektedir. Her birey biriciktir. Ağız yapıları da birbirinden farklılık içermektedir. Bu neden ile farklı aparey çeşitleri mevcuttur. Bunları sırasıyla tanımak gerekebilir: İlk aparey çeşidinin adı Hawley’dir. Bu aletimizi takıp çıkarılabilen bir özelliğe sahiptir. Diğer aparey çeşidi lensi andıran Essix’dir. Bir lens gibi adeta çepeçevre sarar.  Son tür ise sabit pekiştirme apareyidir. Bu diş içlerine dile bakan kısımlara takılarak düzenlenmektedir. Üst dişlere de takımı olabilir. Kırılma, bozulma gibi durumları olmamaktadır. Bu sebep ile tercihi de yüksek olmaktadır. Dile yakın olması temizliği kolaylaştırmakta ve çürük oluşumunu önlemektedir.

Apareylerin ne kadar süre kullanılması gerektiği tam olarak belli olmamaktadır. Sürecin ilerleme düzeyi; hastanın beklenen sorumlulukları yerine getirmedeki bilinci ve ilgisi ile tedavi şeklinin uygunluğu gibi durumlar karşısında şekillenerek belirlenebilecektir.

Diş teli fiyatları, diş teli fiyatları 2019 verilerince düzenlenerek ele alınmaktadır. Diş teli fiyatları 2019 yılı değişmeleri şeffaf diş teli ve görünmez diş teli üzerinde pek çok etkiye sahip olmaktadır.  Diş teli nasıl takılır sorumuza verdiğimiz cevapların yanı sıra diş teli fiyatları 2019 yılı etmenleri üzerinde de durmuş olarak sürece etki edecek olan tüm etmenleri belirlemeye, önemlerini ortaya koymaya çalıştık. Şeffaf diş teli ve görünmez diş teli süreçte çok tercih edilmektedir. Bu tercihin nedenleri üzerinde durarak sizlere gerekli diş teli tedavisi düzenini belirtmiş olduk.

 

Share:

Yetişkin Bireylerde Tel Süreci

Dt Emre Aldoğan 11-03-2020

Bireyler günlük yaşam içerisine pek çok noktaya dikkat ederek ağız ve diş sağlığına önem vermektedir. Ağız ve diş sağlığına verilen önem sosyal etkileşim ile oldukça ön plana çıkmaktadır. Bu noktada e

Devamı

Ortodonti tedavisinde görünmez diş telinin yeri

Dt Emre Aldoğan 12-12-2018

Ortodonti tedavisi; dişlerdeki eğriliğin, yamukluğun, konum bozukluğunun diş lerin üzerine diş teli yapıştırılması ile belirli bir süreç içerisinde düzelttiği, ve daha güzel bir görünüm kazandırıldığı

Devamı

Diş Tedavisinde Bilinecek Detay Noktalar

Dt Emre Aldoğan 22-11-2021

Diş tedavi süreçlerinde gerekli noktaların analiz edilmesinde bilinmesi gereken bazı noktalar mevcuttur. Bu noktaların bilinmesi bireylerin tedavi süreçlerinde hızlı gelişim göstermesi ve sürece adapt

Devamı

Diş teli tedavisi ve daha fazlası

Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.