Görüntü
tel lastiği

  Ortodonti dişlerdeki çapraşıklıkları, yamukluklar ve ayrıklıkları, yani her türlü konum bozukluğunu düzeltmeyi amaçlayan bir tedavidir.
  Ortodontik tedavinin bir parçası olan elastikler; alt dişlerden üst dişlere takılan ve çeneler arası kuvvet uygulayarak alt ve üst dişlerin birbirlerine tamasını düzelten lastiklerdir.
  Ortodonti tedavisi ile dişlerinizin daha güzel görünmesini sağlayabilirsiniz. Ama bu durum tedavinin amacına ulaşması için yeterli değildir. Düzeltilen dişlerin aynı zamanda fonksiyonel olarakta rahat kullanılması gerekir. Aynı zamanda düzeltilen dişlerin diş telleri çıktıktan sonra  konumlarını korumaları ve bozulmamaları gerekirOrtodonti tedavisi dişlerinizin güzel görünmesini sağlamasının yanında bu sonuçları da size kazandırmalıdır. Ortodontik elastikler dişlerinizin birbirine temasını iyileştirerek tedavi sonrası bozulmasını önler ve çiğneme fonksiyonunu daha efektif yapmanızı sağlar. 
Ortodontik elastik kullanımını gerektiren birinci nokta tedaviden sonra dişlerinizi rahat kullanabilmenizdir. Dişlerinizin ortodonti tedavisinden sonra fonksiyonel olarak rahat kullanılabilmesi için alt ve üst çenenin ve bu çenelere ait dişlerin birbirleriyle iyi bir ilişkisi olması gerekir. Yani ortodontik tedavi ile alt ve üst dişler arasında düzgün bir temas sağlanmalıdır. Ortodontik elastik kullanımını gerektiren bir diğer nokta da tedaviden sonra dişlerinizin bozulmadan kalabilmesini sağlamaktır. Diş telleriniz çıktığında dişlerinizin yeni yerindeki konumunda bozulmadan kalabilmesi komşu dişlerle olan ilişkisine bağlıdır. Yani ortodonti tedavisinden sonra alt ve üst dişleriniz arasında anahtar kilit uyumu gibi sıkı bir temas sağlanmalıdır ki bu sıkı temas dişlerinizi yeni konumlarında tutsun. İşte bu ortodontik lastiklerle sağlanır.
  Ortodontik tedavi genel olarak doktor kontrolünde bir tedavi iken elastiklerin kullanıldığı döneme geçildiğinde hasta kontrollü olmaya başlar. Çünkü ortodontik elastikler hasta tarafından takılıp çıkarılabilirler ve en az 20 saat takılmasını isteriz. Hastamız lastiklerini takarsa dişleri düzelir, takmazsa düzelmez. Dolayısıyla hastalarımızın lastiklerini takma performansı toplam tedavi süresini etkileyen ana etkenlerden birisidir. Örneğin 15 ayda biteceğini öngördüğümüz bir tedavi hastamızın ortodontik elastiklerini istediğimiz gibi takmaması  sebebiyle 30 ay sürerken; 24 ayda biteceğini öngördüğümüz bir tedavi hastamızın çok iyi lastik kullanması sonucunda 15 ayda bitebilir.

Share:

Diş Teli Fiyatı Ne Kadar?

Dt Emre Aldoğan 27-04-2023

Diş teli, alanında uzman ortodontistinizin adım adım süreç planlaması ile ilerlettiği, dişlerin kendilerine ait olan konumlara doğru ilerleme göstererek sağlıklı ağız ve diş yapısını oluşturduğu tedav

Devamı

Diş Tedavileri ve Diş Sağlığı Süreçleri

Dt Emre Aldoğan 01-11-2021

Ağız ve diş sağlığında diş teli tedavisi ve bakım süreçleri önem kazanmaktadır. Diş teli tedavilerinde önemli olan noktaların başında bakım ve üretim süreçleri gelmektedir. Diş teli nedir? Diş teli na

Devamı

Dolar artınca diş teli fiyatları ve implant fiyatları artar mı?

Dt Emre Aldoğan 12-12-2018

Dolar son 2 ayda belirgin şeklide artış gösterdi. Peki implant ve diş telinde fiyat aynı şekilde artacak mı ? Öyleki diş telinde ve implant yapılırken kullanılan malzemeler ithal edilmektedir. Dol

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.