Görüntü
Şeffaf ve Normal Diş Teli Arasındaki Farklar

Şeffaf diş teli, dişlerin üzerine yapıştırılan braketlerin daha az belirgin olanlarının kullanıldığı sistemdir. Normal diş tellerinde kullanılan braketler metal alaşımlarından üretilirken, şeffaf diş tellerinde safir, seramik ve sert plastik malzemeler kullanılır. Bu malzemelerin her birinin fiziksel ve mekanik özellikleri farklı olduğu için biz seramik braketleri baz alarak karşılaştıracağız.

Şeffaf diş tellerinin tedavi tekniği ve yaptığı iş açısından metallerden farkları yoktur. Metal braketleri üreten firmalar aynı zamanda aynı teknik özelliklere sahip olan şeffaf braketleri de üretirler. Şeffaf diş telleri ile metal diş telleri arasında kullanım şekline bağlı olarak tedavi seyrini etkileyen farklar bulunmaktadır. Bu farklılıklar diş teli fiyatları üzerinde de etkilere sahip olmaktadır. Diş teli fiyatları incelenirken ele alınan durumlar tedavi sürecinde yapılan müdahaleler ile şekillenmektedir. Şimdi biraz bu farklar üzerinde duralım.

Şeffaf ve Metal Diş Teli Farkları

Şeffaf diş telleri hem yapısal olarak metaller kadar sağlam olmadıkları için hem de diş yüzeyine metaller kadar iyi yapışmadıkları için daha çabuk kırılabilme eğiliminde olabilmektedirler. Braketlerin kırılması hem tedavi süresini uzatabilir hem de tekrar tekrar yapıştırılmaları diş yüzeyine zarar verir. Bu sebeple şeffaf diş telleri, dikkatli kullanımın bilincinde olan hastalarda kullanılmalıdır. Burada uzmanınızdan aldığınız bilgileri dikkatlice değerlendirmeniz ve uygulamanız çok önem taşır. Gerekli müdahale noktalarını bilir ve bakımı sağlarsanız da sorunsuz bir süreç geçirmeniz mümkün olmaktadır.

Diş Teli Tedavisinde Temizlik Süreçleri

Şeffaf diş telinin yüzeyi yapısal olarak metaller kadar pürüzsüz değildir. Dolayısıyla pürüzlü olan yüzeylerde fırçalama iyi yapılmadığında diş taşları birikir. Biriken diş taşları telin braketlerin içerisinden kaymasına engel olur. Bu durumda tedavi süresinin uzamasına sebep olur. Böyle bir durumla karşılaşmamak için dişlerin düzenli fırçalanması gerekir. Diş teli bakımı ve tedavisi tedavi süreci için oldukça önemli olan bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Halk arasında şeffaf diş tellerinin metal diş tellerine göre daha çabuk lekelendiği söylenir. Bu doğru değildir. Sadece şeffaf diş telleri metallere göre beyaz bir kıyafetin siyah bir kıyafetle karşılaştırıldığında lekeyi daha çok belli etmesi gibi lekeyi daha fazla belli eder. 

Özet olarak şeffaf diş telleri kullanım bilincine sahip hastalarda kullanılmalıdır. Haricindeki hastalarımızda yukarıda anlattığımız sebeplerden dolayı istenilen sonucu istenilen sürede vermeyebilir. Bütün bunlarla birlikte yukarıda saydığımız hususlara dikkat edildiği takdirde şeffaf diş tellerinin hem mekanik açıdan hem tedavi süresi açısından hem de sağlıklılık açısından klasik diş tellerinden hiçbir farkı yoktur. Diş teli fiyatları ve diş teli fiyatları 2024 yılı değerlendirme süreçleri hakkında bilgi almak için Alpdent ile iletişime geçebilirsiniz.


Share:

Ortodontide retainer tedavisinin önemi

Dt Emre Aldoğan 12-12-2018

Ortodonti yunanca kökenli bir kelime olup "düzgün diş" anlamına gelir. Ortodonti tedavisi ise dişlerdeki konum bozukluğunu dişlere takılan teller aracılığı ile belirli bir süre içerisinde düzelterek d

Devamı

İki Çeneye Tel Tedavisi Uygulamak Zorunda Mıyım?

Dt Emre Aldoğan 01-12-2020

Diş teli tedavileri bireylere güzel bir gülümseme kazandırmanın yanı sıra sağlıklı bir ağız yapısı kurmayı da amaçlamaktadır. Diş teli taktırmayı düşünen bireyler için kafa karıştıran durumları derlem

Devamı

Ortodontik Tedavi Adımları

Dt Emre Aldoğan 20-07-2019

Ortodonti; çapraşık diş problemlerinin çözüme kavuşturulması adına çeşitli müdahalelerin düzenlendiği, alanında uzman ortodontistlerin yardımıyla gerçekleşen tedavi yöntemi olarak ifade edilebilir. Gü

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.