Diş teli (ortodonti) tedavi süreçlerinde her bireyin farklı kişilik özelliklerinden ötürü tedavi noktaları da farklılaşabilme niteliğine sahip olmaktadır. Çoğu birey yaptığı pek çok faktörün etkisiyle ağız ve diş sağlığına zarar veren etmenlerin farkına varamamaktadır. Kendine zarar veren ve istenmeyen durumlarla karşı karşıya gelerek, zor durumlarla karşılaşacağını bilmeden süreçte ilerlemektedir. Ancak burada önemli olan durum gerekli noktalara dikkat ederek süreci tamamlayabilmek olmalıdır. Gerekli olan kuralların bilinerek işlemlerin yapılması ve ona uygun hareket edilmesi önem arz eder. Hangi faktörler ortodontik sürecin daha karmaşık sürmesine sebep getirirken hangileri sürecin akışını daha kolaylaştırmaktadır? Peki bilgilerin doğru olduğundan emin olursanız tedavi sürecimiz ne denli işlevsel olarak ilerleme içerisinde olacaktır? Diş teli nasıl takılır? Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli nedir? Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları neye göre belirlenir? Bu tip kişilerin aklında olacak olan sorular süreç açısından önem içermektedir. Cevaplanmaması durumunda eksik kalan kısımlar kişiyi zora sokmaktadır. Diş teli tedavisi pek çok bileşenin eş zamanlı ilerlemesini gerektiren aşamalardan meydana gelmektedir. Doktor ve hasta arasındaki kontağın etkili bir biçimde kurulması durumuna özen vermek gerekmektedir. Hasta beklentilerini ve isteklerinin neler olduğunu açıkça ifade etmektedir. Doktorunun da önerilerine özen vererek ve süreci istenen düzeyde planlamalar sağlayarak yürütmesi kurulmalıdır. Hasta doktor arasında birlik olmadığı sürece süreç istenilen amaca asla gelmeyecektir. Yapılan tüm müdahalelerden beklenen tutumlar sonuçsuz kalabilmekte veya çok az işlevselliğe sahip olabilmektedir. Tedavi süreci boyunca en küçük adımlar bile sürecin gidişatını etkilemek açısından önemlidir. Dikkate değer görmeyen bir çok nokta büyük problemlere neden olabilecektir. Bu durumlar hem sürecin gidişatını hem de diş teli fiyatları 2025 yılı değişmelerinde etki sahibi olacaktır.
Diş teli tedavisindeki ana amaç istenen konum problemleri kurarak kişilerin hem fizyolojik hem estetistiksel gelişimine katkı vermektedir. Ortodonti sürecinde ve yaşam süreci boyunca dişler sürekli hareket halinde olacaktır. Bulunan konumdan ait oldukları konuma doğru yavaş yavaş etkili hareketler ile ilerleme sağlanması gerekmektedir. Bazı besin türlerine dikkat etmek gerekmektedir. Örneğin kabuklu ve sert besinler diş yapılarına zarar verici olmaktadır. Bu besin türlerinin uyguladığı basınç tel, braket ve diş köklerine hasar göstermektedir. Bu tür besinleri bölerek ve keserek tüketerek ısırmaktan çok daha olumlu sonuçlar verecektir. Bu duruma dikkat etmenin yanı sıra bazı besin türlerine de dikkat etmek gereklidir. Bu besin türleri kişilerin ağız ve diş bakımını zorlaştıracak etkiye sahip olmaktadır. Sakız, karamelli yiyecekler, lokum bu besinlere örnek olarak verilebilmektedir. Dişlerde leke oluşumuna neden olmaktadır. Temizlenmesi zor besinleri tüketmekten kaçınmak diş sağlığının korunması için daha önemli adımlar atılmış olmaktadır. Süreçte asitli içecek tüketimini kısıtlamak gereklidir. Asitli içeceklerin kullanımı ne kadar çok olursa diş minelerine zaralı etkileri de o kadar fazla olabilecektir. Bu neden ile ne süreç içerisinde ne de süreç bitiminde kullanımına sınırlanmalar getirmek gerekmektedir. Hemen temizleme sürecini sağlamak sağlığın korunmasında önem arz etmektedir. Küçük yapıda olan besin türleri (pirinç, bulgur vs) teller arasına veya diş köklerine kaçarak canımızın acımasına neden olabilmektedir. Tüketirken çok dikkatli olarak, temizliğe özen göstermek gerekmektedir. Spor veya egzersiz yapan bireylerin süreç içerisinde tellerine dikkat etmesi önemlidir. Alınan bir top darbesinin şiddeti hasar oluşuma neden olmaktadır. Diş telleri hasar meydana getirirse çeşitli sorunlara kaynaklık etmektedir. Bu problem durumları bazen basit bir biçimde çözüme ulaşırken bazen de zor durumlara neden olacaktır. Örneğin teller kayabilirken bazen de kopmalar gözlenebilir. Hasar da çok büyük bir biçimde ise tekrar tel takma işlemini gerçekleştirmek gerekir.
Diş teli tedavisi alanında uzman ortodontistler tarafından yürütülerek ilerleme gösterilen bir tedavi türünü temsil etmektedir. Diş teli bakım süreçlerinde ele alınan verilerin işlemlenmesi ile adım a
Diş teli tedavisi bireylerin kafalarında pek çok soru işaretini oluşturabilecek durumları içermektedir. Bu soruların cevaplandırılarak sürecin ilerletilmesi pek çok avantajı ve uyum sürecini beraberin
Diş teli bakım süreçleri bireylerin gelişim süreçlerinde önemli bir yere sahip olmaktadır. Pek çok birey gerekli değerlendirme aşamaları yardımı ile sürecini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmektedir. D
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.