Görüntü
ortodonti tedavisi

  Ortodonti dişlerdeki konum bozukluğunu, çapraşıklığı, ayrıklığı düzelten bir tedavidir. 
 Ortodontik tedaviden sonra dişlerinizde belirgin bir fark olacaktır. Ama düzelen dişleri bozulmadan tutmakta en az ortodonti tedavisi kadar önemlidir. Çünkü ortodonti tedavisi zor bir süreçtir, vakit ayırmanız gerekir, zaman zaman dişlerinizde ağrılar oluşur ve maliyettir. Bu kadar zahmetin altına girip dişlerinizi düzelttirdikten sonra tekrar bozulması canınızı çok sıkacaktır.
  Ortodonti tedavisinden sonra dişlerinizin bozulmaması için hem tedavi sırasında hemde tedavi sonrasında alınabilecek önlemler vardır. Şimdi bu önlemlerden bazılarını anlatalım;
 
1) Acele etmeyin.
 
  Ortodonti tedavisi kısık ateşte pişen yemek gibidir. Ne kadar yavaş ilerlerse o kadar kalıcı olur. Bu sebeple tedavi sırasında aceleci olmayın. Tedavi süresini doktorunuza bırakın. Doktorunuz sizin için en doğru zamanda tedavinizi bitirecektir.
2)Dişlerin açıları
  Her dişin optimum yani en ideal yeri ve açısı vardır. Ortodonti tedavisi bu değerlerde bitirilmelidir. Örneğin alt ve üst kesici dişlerinin uzun akslarının oluşturduğu ideal açı değeri 131 derecedir. Bu açı değeri 180 yaklaştıkça dişleriniz dikleşirken ve yüzünüzdeki görünürlüğü azalırken, 90 dereceye yaklaştıkça  dişlek bir görüntü oluşur ve tedaviden sonra bozulma ihtimali artar. Bu tip tedaviler daimi retansiyon gerektirir. Yani dişlerinizin bozulmaması için devamlı bir şeyler kullanmanız gerekir.
3)Dişlerinizin komşu dişlerle ilişkisi
 
  Dişlerinizin birbirleri ile uyumu tedavinizin kalıcılığı açısından çok önemlidir. Dişlerinizin komşu dişlerle birbirlerine değmesi gereken temas noktaları vardır. Bu noktalara kontakt noktası denir. Dişlerin kontakt ideal sıralı dişlerde olduğu gibi oluşturulmalıdır. Hatta kesici dişlerinizdeki noktasal kontakt noktaları hafif aşındırmalarla yüzeyel hale getirildiğinde bozulma ihtimali daha da azalacaktır. Çünkü yüzeyel kontakt noktalarında sürtünme kuvveti daha fazladır.
 
4) Alt ve üst dişlerinizin birbirleri ile ilişkisi
 
  Alt ve üst dişlerinizin birbirleri ile ilişkisi kalıcı bir tedavi için olmazsa olmazdır. Tedavi, bu ilişki sağlanmadan bitirildiğinde telleriniz çıkarıldığı günden itibaren hızlı bir şekilde bozulma başlar. Retansiyon dahi dişlerinizi yerinde tutmak için yetersizdir. 
  Alt ve üst dişleriniz birbirleriyle anahtar kilit gibi uyumlu olmalıdır. Bu uyum dişlerinizin bozulma sebebini ortadan kaldırdığı gibi dişlerinizin bozulmasına dahi engel olur. Alt ve üst dişlerinizin uyumu tedavi kalitenizi belirleyen en önemli ölçektir. Bu uyum ortodontik elastikler kullanılarak sağlanır. Ortodontik elastikler siz tarafı dan takılıp çıkartılan ve doktorunuzun söylediği süreler boyunca kullanmanız gereken parçalardır.

Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.