Görüntü
Braket Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ortodonti yani dişleri tedavisi bireylerin sağlıklı ağız yapısını oluşturmak için başvurduğu temel tedavi yöntemlerinin başında gelir. Diş teli  tedavisinde amaç çapraşık görünümün önüne geçmek ve  bireyin istediği ağız yapısına sahip olmasını sağlamaktır.  sadece estetik değil genel olarak bireyin gelişimine katkı sunan diş teli tedavisi,  birkaç aşamadan oluşmaktadır.  Muayene ile başlayan süreç değerlendirme, uygulama, ara kontroller ve sonlandırma ile ilerlenir.  her bireye özgü tedavi yöntemi oluşturulur ve bu tedavi yöntemleri bazı ortak noktalar içerir. Örneğin  her süreçte bireyi tanıma ve ona uygun bir plan oluşturma, ara kontrolleri sağlama, tel temizliğine dikkat etme ve işbirliği kurmak ortak noktalar arasında yer alır.  Burada değişebilen temel durum diş teli türüdür.  Metal, şeffaf, lingual veya damon tipli braketlerin değişimi süreç içindeki akışı değiştirebilir. Öncelikle bu durum diş teli fiyatları üzerine etki eder. Diş teli fiyatları diş teli türüne göre şekillenirken diş teli fiyatları 2025 yılı düzenlemelerine etki eden başka durumlar da mevcuttur. Diş teli fiyatları hakkında detaylar için iletişime geçebilirsiniz. Ek olarak değerlendirme süreçleri bireyin muayene süreçlerine özgü ilerlediği için detaylandırılması oldukça önemlidir. Diş teli tedavi süreçleri ve ağız bakımında dikkat edilecek noktalar hakkında bilgi almak için okumaya devam ediniz.

 

 

Diş Teli Seçimi

Bireylerle muayene sırasında var olan durum tespiti sağlanır ve çapraşıklık düzeyi belirlenir.  Bu değerlendirme sonucunda hangi diş teli seçilecek ne kadar süre kalabilir Bir de kontroller nasıl sağlanır bir taslak oluşturulur.  Burada bireyin tercihleri ve uzmanın görüşleri önemlidir.  Her diş teli türü aynı amaca hizmet etmesine rağmen bireylerden bazıları şeffaf bazıları metal veya farklı türde bir braket seçimi yapabilir.  Estetik görünümü ön planda tutan bireyler şeffaf veya lingual tipteki braketleri tercih edebilir.  Çünkü bu türlerin görünümü daha azdır. Hele lingual türdeki braketler dişlerin arka kısımlarında yer aldığı için direkt baktığınızda  görünmez. Ancak burada artı ve eksilerin değerlendirilmesi gerekir. Örneğin lingual türlerin arka kısımda olması Bazı bireyler için temizlik açısından zorlayıcı olabilir. Ayrıca dilin sürekli tele değmesi dilde yara oluşumuna da sebep olabilir. Bu durum bireye göre değişir ancak öncesinden risk etmenlerini bilmek zorlayıcı noktaları bilmek bireyin sürece daha güvenilir ve emin bir şekilde başlamasına yardımcı olur. Braket seçiminde dikkat edilmesi gereken adımlar kararlarınız ve uzman görüşleri ile planlanmaktadır. Ücretsiz muayene imkanını sunarak sizlere bilgi vermeye çalıştığımız İstanbul’da yer alan kliniğimiz olan Alpdent’i ziyaret edebilirsiniz.




 

Share:

Diş Sağlığında Alpdent

Dt Emre Aldoğan 29-09-2020

Ortodonti tedavisi bireysel süreçlerle ilerleyen, dişlerin uygun konumlarına yavaş hareketler ile gelmelerine yardımcı olan bir tedavi sürecidir. Ağız ve diş sağlığı için ortodonti tedavisi büyük önem

Devamı

Hangi Çeneye Diş Teli Uygulanır?

Dt Emre Aldoğan 24-04-2021

Diş teli tedavisinde bireylerin en çok merak ettiği konu tek çeneye diş teli tedavisi uygulanır mı sorusu olmaktadır. Diş teli tedavilerinde önemli noktalar arasında yer alan bu durum tedavi süreçleri

Devamı

Şeffaf Plak Kullanımı Gerekli Midir?

Dt Emre Aldoğan 19-04-2021

Şeffaf plak tedavileri ile diş sorunlarınıza çözümler getirebilirsiniz. Tüm durumların analizi sağlarak ben şeffaf plak kullanabilir miyim sorusunu ele alabilmektesiniz. Yetişkinler için geçerli olan

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.