Ortodonti tedavisi bireysel süreçlerle ilerleyen, dişlerin uygun konumlarına yavaş hareketler ile gelmelerine yardımcı olan bir tedavi sürecidir. Ağız ve diş sağlığı için ortodonti tedavisi büyük önem taşımaktadır. Uygun konumlarda yer edinmiş olan dişlerin temizlenme aşamaları büyük önem taşımaktadır. Daha sağlıklı ve temiz bir ağıza sahip olmanın yolu adımların sıkı takibi ile gerçekleşmektedir.
Ortodonti yani diş teli tedavisi ilk olarak muayene süreci ile başlamaktadır. Muayene sürecinde doktorla ilk tanışma ve tedavi süreci ilerlemeleri hakkında konuşulmaktadır. Doktorunuzun muayene bulgularınıza uygun bir tedavi planı çizmesi, sizin de dahil olarak ilerleme göstermeniz ile süreç ilerlemiş olmaktadır. Muayene bulgularında eğer ek bir problem durumu mevcut ise bu durumun da sürece dahil edilerek düzenlenmesi diş teli tedavisi ve diş teli fiyatları açısından oldukça önem taşımaktadır. Diş teli fiyatları süreç içerisinde pek çok durumdan etkilenerek düzenlenmektedir.
Muayene bulgularından sonra gerekli analizlerin de yapılması ile braket türleri seçimi karşımıza gelmektedir.
Braketler diş tellerinin üzerinde konumlanmış yapılardır. Bu yapılar dişlerin hareketlerini istenen konuma doğru hareket ettirmektedir. Ağız ve diş sağlığını korumada ön plana çıkan braketler ile istenen tür seçimini yaparak ilerleme sağlayabilirsiniz. Braket türleri metal, lingual ve şeffaf olarak ifade edilebilmektedir.
Yetişkin bireylerin diş teli kullanımında başta kaygılar olsa da süreç boyunca gelişim gösteren pek çok adım ile düzenlenmektedir. Diş teli kullanımında metal teller ile başlayan süreç yetişkinlerce şeffaf ve lingual teller ile ilerleme göstermektedir. Avantajlar ve dezavantajlara göre istenene seçim uygun amaç doğrultusunda gerçekleşme göstermektedir.
Diş teli fiyatları süreç içerisinde en çok üzerinde durulan konudur. Diş teli fiyatları 2024 değerlendirmelerine göre uygulanan klinik başta olmak üzere alanında uzman olan ortodontistin niteliklerine kadar pek çok alanda değişme göstermektedir. Ek olarak en büyük etmen ise ortodonti tedavisinin uygulanacak olan bireyin getirdiği bireysel süreçlerdir. Bireysel problemlerin boyutu diş teli fiyatları üzerinde etki eden önemli bir etmendir.
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.