Görüntü
Diş Teli Çürük Yapar Mı

Diş teli yani ortodonti tedavisi, günümüzde ağız ve diş sağlığını korumak ve daha iyi hale getirmek için en çok tercih edilen yöntemler arasındadır. Ağız ve diş sağlığının gelişimi bireylerin hem sosyal hem de biyolojik olarak kendilerini daha iyi hissetmesine yardımcı olur. Bu sebepten ötürü alanında uzman bir hekim tarafından muayene edilen bireyler gerekiyorsa, diş teli tedavisi veya farklı tedavilere tabi tutulur. Yapılacak tedavinin bireysel bir program çerçevesine oturtarak bireye sunulması gerekir. Her bireyin sorunu, ağız yapısı isteklere ve ulaşmak istediği nihai sonuç farklıdır. Bu sebepten ötürü ne için tedavi yapılacaksa o amaca yönelik bir plan oluşturulmalı ve karşılıklı bu plan değerlendirilmelidir. 

 

 

Diş Teli Varken Beslenme Nasıl Sağlanır? 

Diş teli uygulaması sırasında bireylerin en çok merak ettiği konu nasıl yemek yenilecek midir? Ağzındaki tellerle hangi besinleri yiyeceğini bilemeyen bireyler bu konuda kaygı duyar. Bazı bireyler tellerle hiçbir şey yenemeyeceğini düşünür. Bu durum yanlıştır. Diş teli tedavisine ilk başlarda zorlanan kişiler, zaman içerisindeki ağızların içindeki yapıya alışacaktır. Bu yapının daha sağlıklı bir şekilde size hizmet vermesi için bakımının yapılması gerekir. Kendiniz yapacağınız en önemli bakım, temizlik ve düzgün beslenmedir. Diş teline zarar vermeyecek diş etlerinizi de geliştirecek besinlerin tercih edilmesi gerekir. Çok yapışkan, sert ve kabuklu yiyeceklerin tüketimi ağız yapısına zarar verir. Bu yüzden dikkatli bir şekilde büyük parçalar kesilerek daha yumuşak besinlerin tercih edilmesi ağız yapısının korunması için gereklidir. Ancak istediğiniz besini istediğiniz düzeyde bu süreçte yiyebilirsiniz. Sadece ağız ve diş sağlığına destek verecek ürünleri tercih etmeniz olası sorunların önüne geçer. 

 Braketlerin temizlenmesi bu süreç için önemli bir konudur. Diş telinin seçimi nasıl olur? sorusu braket için önemlidir. Diş teli fiyatları braket seçiminin etkilenir diş teli fiyatları analizinde bireyin hangi sorunla ilgilendiği ve bu soruna yönelik hangi braket seçimi sağladığı ele alınmalıdır. Diş teli fiyatları 2025 yılındaki düzenlemelerinde braketlerin seçimi önemlidir. Braketlerin yapıldığı koşullar, üretim durumu, maliyeti, diş teli fiyatları 2025 yılı düzenlemelerini etki etmiştir. 

 

Diş Teli Varken Gözlenecek Sorunlar Nelerdir? 

Ağız ve diş sağlığı tedavilerinde bir leyin gerekli temizlik ve bakımını sağlaması ile sorunlar çözümlenir. Braketleri temizlenmesi ve gerekli bakımının yapılması sonucunda çürümeler olmaz. Diş teli tedavisine temizliğe önem vermez ve bakımsız bırakırsanız normal zamandaki gibi dişiniz çürüme yapabilir ve bu çürük üzerinde de uğraşmak sürecinizi sekteye uğratır. Dişleri tedavisinde oluşan çürükler tedavi sürecinden değil, bakımın eksik yapılmasından kaynaklanır. Bu durumda diş teli fiyatları 2025 yılı düzenlemeleri gibi o yılın sistemi dikkate alınarak oluşturulur. 


Share:

Diş Teli Kullanımında Dikkat Edilecek Hususlar

Dt Emre Aldoğan 09-08-2024

Diş teli (ortodonti) tedavi süreci her bireyin farklı kişilik özelliklerinden ötürü farklı noktalarda değişiklikler gösterir. Kişiler yeni bir sürece başlarlar. Bu süreçte beklemedikleri, öngöremediği

Devamı

Diş Teli Fiyatları Nasıl Düzenlenir?

Dt Emre Aldoğan 17-10-2020

Ortodonti tedavisinde önemli bir nokta da diş teli fiyatları olmaktadır. Diş teli fiyatları içinde bulunduğu koşullar çerçevesinde değerlendirilerek bireylere sunulmaktadır. Ortodonti tedavi sürecinde

Devamı

Ortodonti Tedavisinde Diş Temizliğinin Adımları

Dt Emre Aldoğan 01-09-2019

Ortodonti tedavisi, dişlerdeki uygun olmayan konunlanma problemlerinin, dişlerin üzerine özel malzemelerle yapıştırılan diş telleri ile düzgün hale getirilmeye çalışıldığı bir tedavi süreci olarak adl

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.