Görüntü
ortodonti tedavisinde klinik

  Ortodonti dişlerdeki eğrilikleri belirli bir süreç içerisinde çoğunlukla birkaç yılda düzelten ve estetik olarak güzel bir gülüş kazandıran tedavidir.
Ortodonti tedavisinde tedavi seyrinin düzgün olabilmesi için özellikle İstanbul gibi bir yerde klinik seçimini çok iyi yapmak gerekir. Çünkü kaliteli bir tedavi yapmaktan ziyade kısa sürede para kazanmak amacıyla bu işi yapanlar malesef ki vardır.
  Klinik seçimi yaparken öncelikle ortodonti tedavisi yaptırmayı düşündüğünüz kliniğin daha önceden tedavi edilmiş hastalarını görmemiz, tedavi öncesi ve tedavi sonrası durumlarını incelemeniz klinikle ilgili ön fikir edinmeniz açısından oldukça faydalı olacaktır.
 Ortodonti tedavisi 2 kısımdan oluşur. Birinci kısım diş telleri ile yapılan ve dişleri düzelten aktif kısım iken ikinci kısım pekiştirme tedavisi denilen pasif kısımdır. Pekiştirme tedavisi lingual retainer denilen dişlerin dile bakan tarafına yapıştırılan tel ile ve şeffaf plaklarla yapılır. Pekiştirme tedavisinin amacı aktif tedavi ile düzeltilen dişlerin yeni konumlarını korumak ve bozulmasını engellemektir. Ortodonti tedavisinde dişlerin bozulmadan yeni konumlarında kalması dişlerinizin düzelmesi kadar önemlidir. Ortodonti tedavisi yaptırmayı düşündüğünüz klinik içinde pekiştirme tedavisi önemli olmalıdır. Bazı klinikler pekiştirme tedavisine gereken önemi vermezler.
  Doktorunuzun istediğiniz zaman yani ihtiyacınız olduğu zaman ulaşılabilir olması gerekir. Bazı kliniklerde ortodontist, kliniğe 2 haftada 1 yada ayda 1 gelir. Böyle bir durumda rutin kontrolünüzden sonra diş tellerinizde sizi rahatsız eden bir durum oluşursa (tel batması yada çıkması gibi) 2 hafta yada 1 ay boyunca randevu gününüzün gelmesini beklersiniz. Çünkü doktorunuz o gün gelecektir kliniğe. Böyle bir sıkıntıyla karşılaştığınızda doktorunuza ulaşabiliyor olmanız gerekir. 
  Ortodonti tedavisi yaptırmayı düşündüğünüz klinikte diş teli tedavisi haricindeki diş tedavilerinin de yapılıyor olması işinizi kolaylaştıracaktır. Şöyleki; ortodonti tedavisi sırasında kanla tedavisi, diş çekimi, dolgu gibi tedavilere ihtiyacınız olabilir. Eksik bir dişiniz için protez yada implant planlaması yapılabilir. Böyle bir durumda diğer tedavilerinde aynı klinikte yapılıyor olması başka bir kliniğe gitmeden tek bür klinikte bütün işlemleri bitirebilmenize olanak sağlayacaktır. Ayrıca diğer doktorlarınızda aynı kliniğin doktorları olduğu için aralarındaki kordinasyon ve fikir alışverişi çok daha iyi olduğu için hedefe daha net bir şekilde gideceklerdir. 
  Klinik seçiminizde bütün bu saydıklarımızdan daha önemli nokta ise doktorunuza güvenmenizdir.

Share:

Diş Telinin Seçimi Nasıl Olur?

Dt Emre Aldoğan 21-08-2023

Diş teli tedavisinde bireylerin dikkat etmesi gereken durumlar mevcuttur. Bireylerin tedavi sürecinde gerekli bilgileri alması sağlıklı bir şekilde ağız sağlığına kavuşmasına yardımcı olmaktadır. Diş

Devamı

Diş Plakları Neden Kullanılır?

Dt Emre Aldoğan 15-12-2021

Diş teli tedavi süreçlerinde adım adım planlamalar yapılmaktadır. Bu planlamalar bireylerin tedavi süreçlerinde belirli bir plan içerisinde ilerleme sağlamasına destek vermektedir. Her bireyin tedavi

Devamı

Sağlıklı Ağız Yapısına Sahip Olmak

Dt Emre Aldoğan 10-12-2020

Sağlıklı ağız yapısını oluşturmak adına yapılacak pek çok nokta mevcuttur. Bu adımların takibi ile bireyler sağlıklı bir ağız yapısına sahip olabileceklerdir. Bireysel olarak yapılabilecek en etkili a

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.