Görüntü
diş sağlığı

Ortodonti tedavisi; dişlerin üzerine braket adını verdiğimiz metallerin, özel yapıştırıcılar kullanılarak yapıştırılmasıyla dişlerdeki yamuklukların belirli bir sürede düzeltildiği süreçtir. 

 Ortodonti tedavisi dişlerinize zarar veren bir tedavi değildir. Tedaviden sonra dişlerinizin üzerine sanki hiçbir şey yapılmamış gibi olur. Zaten ortodonti tedavisinin amcıda dişlere hiçbir zarar vermeden estetik problemi çözmektir. Yalnız hatalı uygulama yada hatalı kullanım dişlerinize zarar verebilir.  Şimdi bu zararları ve nasıl kaçınacağımızı biraz açıklayalım. 
  Diş telleri, % 35'lik fosforik asitle dişlerin yüzeyinde gözle görünmeyen mikro pürüzlendirmeler yapılarak yapıştırılır. Bu işlem dişlerinize zarar veren bir işlem değildir. Yalnız yeme içme kurallarına dikkat etmemeniz sonucunda oluşan braket kırıklarında her seferinde diş yüzeyindeki eski yapıştırıcılar temizlenecek, diş teli yapıştırma işlemi tekrar uygulanacaktır. Bu işlemin defalarca aynı diş üzerine uygulanması diş yüzeyinde incelmelere sebep olarak zarar verir. Bu sebeple ortodonti tedavisi boyunca yeme içme kurallarına dikkat edilmeli ve diş telleri kurallarına uygun olarak kullanılmalıdır.
  İkinci olarak ortodonti tedavisinde dişlerinize zarar veren fırçalama alışkanlığının yetersiz olmasıdır. Diş teli tedavisi sırasında ağız hijyeninin sağlanması ekstra bir özen gerektir. Tedavi boyunca fırçalama alışkanlığı yetersiz olduğunda braketlerin etrafında beyaz leke görünümünden kahverengi kavitasyonlara kadar farklı şekillerde diş çürükleri oluşabilir.ayrıca tedavi boyunca asitli içecekler içilmesi diş çürüğü riskini artırır.
Tedavi sonunda diş telleri çıkarıldığında dişlerin yüzeyinde yapıştırıcı artıkları kalır. Bu yapıştırıcı artıklarını temizlemede kullanılan dişin yüzeyine zarar vermeyecek kadar yumuşak, yapışırıcıları da kazıyacak kadar sert özel uçlar kullanılır. Bu uçlar yapıştırıcı temizlemek için özel olarak üretilmiş olup oldukça pahalıdırlar. Daha ucuza maletmek için farklı uçlarla yapıştırıcı temizliği yapmak dişleri çizer.
  Sonuç olarak ortodonti tedavisi dişlerinize zarar vermez. Doktorunuzun hassasiyetli olması ve sizin için uygun olan malzemeleri kullanması, sizinde üzerinize düşenleri hakkıyla yapmanız durumunda tedavi sonunda sanki dişlerinize hiçbir şey yapılamamış gibi olur.
 

Share:

Etkili Gülüşler

Dt Emre Aldoğan 16-02-2020

Diş teli tedavisi bireylerin sosyal ve mesleki hayatında önde olmasına, kendini iyi hissetmesinde en etkin yollardan bir tanesi olmayı amaçlamaktadır. Diş teli süreci konusunda pek net bir bilgi sahib

Devamı

Diş Teli Tedavisinde Fiyat Düzenlemeleri

Dt Emre Aldoğan 16-12-2020

Diş teli tedavisinde süreç pek çok adımdan oluşmaktadır. Bireylerin sürece başvurma oranları da oldukça yüksektir. Günümüzde bireyler kendi beklentilerine uygun bir süreci farkettiğinde tedaviye daha

Devamı

Diş Tellerinde Temizlik

Dt Emre Aldoğan 17-06-2019

Ortodonti tedavisi; dişlerdeki uygun olamayan konum bozukluklarının, dişlerin üzerine özel malzemelerle yapıştırılan diş telleri ile düzgün konumlarına getirilen bir tedavi türüdür. Dişlerin üzerine y

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.