Görüntü
dişteliyle gülümse

  Gülümseme estetiği; dişleri ,diş etlerini, dudakları, yanakları etkileyen bir kavramdır. Ortodonti tedavisi ise bu yapıya etki eden ve değiştiren başlı başlına tedavi prensiplerinden birisidir. Peki ortodonti tedavisi ile bunu nasıl sağlarız. Bu yazımızda sizinle ortodonti tedavisinin gülümseme estetiği üzerine etkisini paylaşacağız.
 Öncelikle gülümseme estetiğinde dişlerin belirli bir düzende sıralanması gerekir. Ortodonti tedavisi ise dişlerdeki konum bozukluğunu düzeltip belirli bir düzende sıralayan en doğal tedavidir. Uzun soluklu ve zahmetli bir tedavi seçeneği olmasına rağmen tercih edilme sebebi de budur. Çünkü ortodonti tedavisi dişlerin ve diş etlerinin doğal yapısına zarar vermez
  Dar olan çenelerde gülümseme anında, ağız köşelerinde karanlık alanlar oluşur. Dişler ile yanaklar arasındaki bu karanlık alanlar gülümseme estetiğini bozar. Ortodonti tedavisi ile dişlerin dizildiği ark genişletilebilir. Böylece dişler ile yanakların arasındaki karanlık alan kaybolur. Dişler ön plana çıkar ve daha estetik bir görünüm kazanılır.
  İstirahat anında dişlerin 1-1,5 mm görünmesi istenir. Bu oran bayanlarda biraz daha fazladır. Gülümseme anında ise dişlerin dişeti seviyesine kadar görünmesi istenir. Bayanlarda ise 1 mm'ye kadar diş etlerinin görünmesi normal sayılır. Diş etlerinin 1mm den fazla görünmesi durumuna "gummy smile" denir. Gummy smile, gülümseme estetiğini bozan önemli bir problemdir. Belli bir miktarın üzerindeki gummy smile vakaları sadece çene ameliyatları ile düzeltilebilirken 0,5-0,7 mm kadar olanların çene ameliyatı haricinde 2 düzeltme yöntemi vardır. Bunlardan birincisi; diş etlerinin kesilerek yukarı kaldırılmasıdır. Bu işlemin 2mm civarında yapılmasının herhangi bir sakıncası yoktur ve tedavi için tek başına yeterlidir. Bu oran 2mm'nin üzerine çıktığında ise kök yüzeyi açığa çıkmaya başlar. Kök yüzeyi mineye göre daha sarı olduğu için renk problemi başlar. Bu renk probleminin çözümü için diş eti ameliyatından sonra lamina yada zirkonyum veneer gibi kaplama yöntemlerinin uygulanması gerekir. İkinci yöntem ise dişlerin ortodonti tedavisi ile yukarı doğru hareket ettirilmesidir. Çünkü dişler diş teli ile yukarı doğru hareket ettirildiğinde diş etinin içine gömülmezler. Diş etleri ile birlikte yukarı doğru hareket ederler. Yalnız dişlerin ortodonti tedavisi ile yukarı hareket ettirilmesi her vakada uygulanamaz bu sebeple doğru endikasyon ile tedaviye başlanmalıdır. Dişlerde aynı zamanda çapraşıklıklar varken ve dişlerin şeklinin ve renginin güzel olduğu vakalarda kullanılabilir. Yalnız dişlerin ortodonti tedavisi ile düzeltildiği durumlarda tedavi sonunda dişlerin rengi ve şekli sebebiyle istediğimiz estetik görünümü sağlayamayacağımız durumlarda ortodonti tedavisi yerine diş eti ameliyatı ve lamine kaplama seçeneğini tercih etmeliyiz. Çünkü diş eti ameliyatı ve lamina uygulaması 2 ay süren bir tedavi iken ortodonti tedavisi ortalama 1 yıl sürecek bir tedavidir. Ortodonti tedavisinin avantajı ise dişlerin ve diş etlerinin doğal yapıya zarar vermeden doğal yöntemlerle düzeltilmesidir.
   Eğer gülümseme estetiğiniz ile ilgili bir probleminiz olduğunu düşünüyor ve tedavi olmak istiyorsanız yukarıda detaylarını anlattığımız; ortodonti, periodontoloji, estetik diş hekimliği ve protetik diş hekimliği tedavi detaylarını iyi bilen ve muhasebe edebilen bir klinikte tedavi olmanızı öneririz. Çünkü kliniğimizde bunun gibi estetik problemlerin tedavisi için bir ton para harcayıp istediği estetik sonucu alamayan hastalarla devamlı karşılaşıyoruz.

Share:

Diş Teli Türünün Seçimi Nasıl Sağlanır

Dt Emre Aldoğan 18-09-2023

Diş teli tedavisi ortodonti tedavisi olarak bilinir. Ortodonti tedavisinde bireylerin sağlıklı gülüşlerini kazandırmak amaçlanır. Alanında uzman ekibimiz ile sizlere destek sunarak gelişmenize yardımc

Devamı

Diş Teli Tedavisi Nasıl Kısa Sürer?

Dt Emre Aldoğan 28-03-2021

Diş teli tedavisi yaptırmak isteyen bireyler bazı kaygılı sorular ile karşı karşıya kalabilir. Yıllarca diş teli mi kullanacağım? Diş teli ile yemek yiyebilir miyim? Diş teli ile beslenmek zor mu? Nas

Devamı

Diş Telleri ile Gülümse

Dt Emre Aldoğan 23-07-2019

Ortodonti tedavisi günümüzde sıkça tercih edilen türlerden biridir. Fakat bu alan hakkında öğrenilmesi gereken pek çok nokta mevcuttur. Bu etmenlerin iyice açıklanması, süreç hakkında bilgilendirmeler

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.