Görüntü
muayene süreci

  Bu yazımızda sizlerle, diş hekimi arkadaşımızın ortodonti tedavisi görmeden önce tedavi sırasında ve tedavi sonrasında neler hissettiğini anlattığı bir yazısını paylaşacağız.
  Kuşkusuz günlük insan ilişkilerinde güler yüzlü olmanın bir çok pozitif etkisi olduğunu bilir . Gülmek bulaşıcıdır . Güldüğümüzde ortamdaki negatif etki stress gerginlik ortadan kalkar, ayrıca gülmek kahkaha atmak boğazımızdaki timus bezini harekete geçirir ve ömrümüzün uzmasına sebep olur. Bazen insanlar dişlerinin kötü olduğu kompleksiyle rahat gülümseyemez , tam gülecekleri anda elleriyle ağzını kapatır yada gülmemek için kendini zorlar ileri yaşlarda diş kaybı ve çürüğü olan insanların bu durumu defalarca yaşadığına hepimiz şahit olmuşuzdur. Peki büyüme gelişme sıralarında kendimizi yeni tanıdığımız yaşlarda , yada dış görünüşe önem verilen on üç ,yirmi yaş arasında ön dişlerimizde çapraşıklık varsa bu durum çocukların pisikilojisini nasıl etkilediğini beraber düşünelim .
Denizlinin  bir ilçesinde lise birinci sınıf öğrencisi olduğum yıllarda dişlerimde ciddi çapraşıklıklar vardı bulunduğumuz ilçede ortodontist yoktu dolayısıyla ortodonti tedavisi göreceğim bir yerde yoktu, en yakın ortodontist bize iki üç saat uzaktaydı ve o dönem de gidip gelmekte kolay değildi maddi sebeplerde buna ilave edilince ben çapraşık dişlerle kaldım fotoğraflarda rahat gülümseyemiyordum, gülerken üst dudaklarımla dişlerimi örtmeye çalışıyor ,yeri geldikçe elimle ağzımı kapatmaya çalışıyordum.Bu durum beni okulun diğer bütün sosyal etkinliklerinden uzak durmaya itti . Belki etrafımdaki insanlar benim dikkat ettiğim kadar benim dişlerime bakmıyordu ama dişlerimin çapraşık olması ortodontik tedavi görememem beni daha içine kapanık daha özgüvensiz bir insan yaptı. Bu durumun farkına varan ailem beni bizden iki , üç saat uzaklıktaki bir üniversitenin diş hekimliği fakültesine götürdü. Bende dişlerime tel taktıracağım diye seviniyordum. Gel gelelim hiçde beklediğim gibi olmadı üniversite hastahanesi çok yoğundu ve etrafta ortodontik tedavi görmekisteyen onlarca insan vardı belki sizlere garip gelebilir dört yıl beş yıl sonrasına randevular veriliyoru. Yetkililer bize sıra gelince sizi arıyacağız deyip telefonumuzu aldıar bende beklemeye başladım lise bittiğinde hala bize sıra gelmemişti ve ben diş hekimliği fakültesini kazandım.
  Kazandığım fakültenin ikinci sınıfında ordontik tedaviye başladım. bu seferde beni başka bir süpriz bekliyordu. Ortodontik rahatsızlığım gün geçtikçe ilerlemiş dişsel bir rahatsızlık olmaktan çıkıp iskeletsel bir rahatsızlık halini almıştı, yani 12-13 yaşlarında basit teller , apereylerle düzeltilebilecek olan rahatsızlığım yanlış yutkunmam vb, nedenlerle çene kemiklerimi de etkilemişti,bu nedenle ameliyat olup çene kemiğime müdahale yapılması gerekiyordu. Ortodontik tedavimi çene ameliyatı yaptırarak gördüm yaklaşık üç yıl sonra tellerim çıktığnda bende mezun olmuş hasta bakmaya başlamıştım .Hastalarım diş yaptıracağı zaman sizin dişiniz gibi olsun dr bey dediklerinde çok hoşuma gidiyordu öz güvenim sonderece artmıştı daha pozitif daha güler yüzlü bir insan olmuştum. Eminim lise yıllarında da dişlerim düzgün olsaydı bambaşka bir lise hayatım olurdu. Dişlerinizin çapraşık olması sadece yemek yemeyi konuşmayı değil psikolojisinide etkiliyor insanın... 

Share:

Diş Teli ile Diğer Diş Tedavisi İşlemleri Yapılır Mı?

Dt Emre Aldoğan 10-04-2021

Diş teli tedavisi dişlerin sağlıklı bir şekilde düzenlenmesi adına gerçekleştirilmektedir. Bu süreç içerisinde sizlerin diş yapılarınızı desteklemeniz gereken bazı durumlar da karşınıza çıkabilmektedi

Devamı

Şeffaf ve Normal Diş Teli Arasındaki Farklar

Dt Emre Aldoğan 21-07-2024

Şeffaf diş teli, dişlerin üzerine yapıştırılan braketlerin daha az belirgin olanlarının kullanıldığı sistemdir. Normal diş tellerinde kullanılan braketler metal alaşımlarından üretilirken, şeffaf diş

Devamı

Braketlerin Seçiminde Dikkat Edilecek Noktalar

Dt Emre Aldoğan 05-05-2019

Ortodonti tedavisinde en önemli noktalardan biri uygun braket seçiminin olmasıdır. Seçimin etkili olması için ilk olarak hangi braketin hangi işlevi olduğu ne için tercih edildiği bilinmelidir. Kişile

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.