Bu yazımızda diş teli nasıl takılır, şeffaf diş teli nedir, görünmez diş teli nedir, diş teli fiyatları 2019 verilerinin etkilendiği faktörler nelerdir, ortodonti fiyatları ve diş teli fiyatları üzerindeki etmenlerden bahsedeceğiz.
Braket –diş teli- , dişhekimliğinin ihtisas alanlarından biri olan ortodontide tedavinin başlıca araçlarından biri olarak sayılmaktadır. Sağlıklı ve estetik bir görünüme sahip olmak bu tedavinin en büyük avantajlarındandır. İlk aşama için detaylı bir muayene yapılır ve röntgen incelemesinden sonra çeşitli tedaviler uygulanmasına karar verilir. Çarpık yamuk ve bozuk dişlerin diş teli içn kullanılan bu yöntem kişinin yaşam kalitesini ve kendine olan güvenini arttırır. Bu tedavinin birçok olumlu tarafı mevcuttur. Bunu sağlık ve estetik bağlamında inceleyebiliriz. Sağlık bağlamında çiğnemeyi ele almamız gerekmektedir bunun nedeni çiğneme dişlerin birincil görevidir. Çiğneme fonksiyonunu yerine getiremeyen dişler görevlerini yerine getiremediklerinden sağlıklı sayılmazlar. İkinci görevleri konuşmaya destek olmaktır. Konuşmanın düzgün olmamas, artükülasyon bozuklukları, diksiyon problemleri gibi konuşmanın etkinliğine yansıyan sorunları doğurur. Bir başka neden ise dişler çarpışık olduğu için iç kısımlar temizlenemeyecektir ve bu da ileride çürük oluşma riskinin artmasına neden olacaktır. Diş temizliğindeki bu eksiklikler aynı zamanda diş eti problemlerine de temel oluşturur. Temizleme aparatları diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerine göre üretilecektir.
Bu nedenle diş taşı temizliğine daha fazla zaman ve nakit ayırmak gerekmektedir. Ayrıca bu aksaklıklar Peredontal denilen çok ciddi önem taşıyan diş eti ve kemik rahatsızlığına da yol açabilmektedir. Bunun haricinde eğer sindirim çok iyi gerçekleşmezse bunun etkileri sindirim sisteminde de görülecektir. Bununla beraber birçok mühim vücut sağlığı problemlerine neden olabileceği bilinmektedir.
Ortodontik tedavi yapılması ile tüm bu sorunlar ortadan kaldırılabilir. İkinci gruptaki estetik faktörler ise kişi için bir hayli önem arz etmektedir. Güzel bir gülüşe , özgüveni arttıran sağlıklı bir diş yapısına sahip olmak bireyin sosyal ve mesleki yaşamındaki ilişkilerini güçlendirecektir. Kişi yaşamının pek çok anında korkmadan gülebilecek böylelikle dudaklarının arkasına saklanmayacaktır. Peki bizim dünyaya tekrar merhaba dememizi sağlayan bu tedavi nasıl gerçekleşecek? Beş aşamadan oluşan bu tedavi öncelikle ilk muayene ile başlar. Hastanın kendisiyle görüşülür. Dişleri görülür ve muayene ettikten sonra teşhis ve tedavi saptaması planlanmış olur. Tüm ağız içi detaylı bir şekilde muayene edildikten sonra kişiye ağız ve diş sağlığı ile ilgili genel bilgiler verilir. Daha sonra bireye uyan tedavinin neleri kapsayabileceği kabaca aktarılır. Varsa alternatif tedavi uygulamaları, tedavide oluşabilecek problemler, tedavi süresi ve tedavi sonrası, tedavinin aşamalrı detaylı olarak anlatılır. Hasta bu aşamada sürecin sağlıklı işlemesi adına aklındaki soru işaretlerini hekime yöneltmelidir. Hazırlık aşamasında tedaviye başlamak adına bazı hazırlıklar yapılarak bazı koşulların sağlanması gerekmektedir. Hazırlıkların yapılmaması diş teli fiyatları 2019 düzenlemelerine göre artış gösterecektir. Şimdi diş teli nasıl takılır sorumuzu cevaplandıralım;
Tedaviye başlanmadan önce ağız hijyeninin sağlanması adına bütün çürük dişlerin tedavisi yapılır. Eğer diş etinde sorun varsa bu sorunda ortadan kaldırılır, diş eti sağlıklı hale getirilir. Bu işlemler sırasında tedavi kayıt altına alınır.. Planlama yapılması için gerekli ölçümleme ve analizleme çalışmaları yürütülür. Tedavi planlamasının eksiksiz ve hızlı bir biiçimde ilerlemesine yardımcı olmak adına tedaviden evvel hastanın tüm kayıtları alınmalıdır. Bu kayıtlar panoramik ve sefalometrik röntgen – bu röntgenler ile ağız içi ve ağız dışı olmak üzere çene ve dişlerde herhangi bir çürük, kist veya tümör gibi gözle görülemeyecek sorunları hekimin tedaviye başlamadan önce görmesini ve değerlendirmesini sağlar- gerekirse periapikal filmler, fotoğraflar ve anamnez bilgi formudur. Anamnez hastanın tarihçesi yani gündemidir. bu bize hastanın bir tıbbi sorunu olup olmadığını daha önce geirdiği hastalıkları, diş tedavilerini öğrenmemizi sağlayan verileri sunar. Röntgenler ve fotoğraflar değerlendirilir. Fotoğraflar sayesinde tedavi öncesi ve sonrasında tedaviye yardımcı yüz ağız ve dişlerin durumu belgelenmiş olur. Son olarak bu aşamada tedavi ve teşhis aşaması için üst çene ve alt çeneden ölçü için modeller alınır. Teşhis ve planlama aşamasına geçildiğinde uzman tüm bu ölçümleme ve analizler neticesinde hastaya alternatifli bir tedavi planı sunar. Hastadaki ortodonti de bozukluk derecesine göre her bireye uygulanan tedavi farklı olabilir. Hasta ve doktor ortak paydada buluşur ve seçim yapılır. Örnek olarak; şeffaf plak, yüz maskesi vb. gibi çeşitli metaryallerle tedavi yapılabilir. Bazı durumlarda hekim gerekli görürse diş çekilmesi gerekebilir. Her hastaya bu uygulanmaz. Tedavide diş çekimi önemli yer kazanma yollarından biri olarak sayılır. Bu yol sayesinde bozuk dişe komşu olan dişlerin bu bölgeye hareketi engellenir ve istenmeyen diş hareketleri sonlanmış olur. Böylelikle dişler arasında katiyen boşluk kalmaz. Eğer hastanın dişlerindeki bozukluk ileri bir seviyede ilerliyorsa yani çene önde veya gerideyse yine bu bozukluğuın derecesine göre uzaman cerrahi yola başvurabilir. Çene bozukluğu tedavisinde istenilen sonuca tek bu yolla ulaşılamazsa tedavi sırasında çene ameliyatı yapılabilir. Çıkan yeni etmenler diş teli fiyatları ve ortodonti fiyatları üzerinde ek etkiye sahiptir. Diş teli fiyatları 2019 yılında değişmeler göstermiş, ortodonti tedavisinde ödeme kolaylıkları da sağlanmıştır.
Diş teli tedavi sürecinde tedavi planı yapılıp hasta ile ortak karar verildikten sonra sıra diş tellerinin takılması aşamasına gelir. Öncelikle dişler hijyenik ve kuru bir hale getirilir sonra işleme başlanır. Ağızda rahat bir işlem süreci gerçekleştirmek amacıyla hasta koltuğa oturduktan sonra dudakları yanlara çekecek ekartör olarak adlandırılan bir aparat takılır. İşlem sırasında ön ve arka bölgedeki dişlerin iyi görünmesine yardımcı olmak adına bu aparat takılır. Ayrıca işlem süresince ağızdaki kuruluğu sağlamak için tükürüğü izole edecek aletler kullanılır. Dişlere braket adı verilen farklı malzemelerden yapılan veya şeffaf olup görünürlüğü diğerlerine göre daha az olan seçenekleri kullanılır. Bu materyali takma işlemi iki şekilde gerçekleşir. Birinci yöntem, geleneksel yöntemdir. Bu yöntemle materyal dişlere özenle tek tek özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılır. Işınla sertleştirme işlemi gerçekleştirilir.etrafa sızan yapıştırıcı fazlılıkları alınır ve temizlenir. Tekrar sertleştirme işlemi yapılır. Bu uygulama her diş için tekrarlanılır. Metaryaller tüm dişlere yapıştırıldıktan sonra ark teli denilen tel braketlerin içinden geçirilir.
Diş teli tedavi şekline göre sabitleme işleminde lastiklerden yardım alınabilir. İkinci yöntem indirekt yöntemidir. Bu yöntemde dolaylı yapıştırma yöntemi kullanıldığından daha etkili ve teknolojiktir. İşlem süresi daha kısadır. Tedavi öncesinde hastanın ağzından ölçü alınır ve kalıp hazırlanır. Bu kalıp hastanın diş kalıbı modelidir. Braketler bu modelin üzerine yapıştırılarak önceden hazırlanır. Belirli plaklar ile dişlerin üzerine transfer yapılarak işlem kısa sürede bitmiş olur. Braketler yapıştırılıp sertleşme sürelerine ulaşıldığında lastikler ile teller takılır. Bu uygulamadan sonra hasta dişlerinde bir basınç hissedebilir. Bu ağrı hissi ve ağzınızda oluşan sıkılık hissi dişleri hareket ettirmek için kullanılan kuvvettir. Bu his geçicidir, tesiri bir hafta sürer.
Tedavi başladıktan sonra ayda bir kez uzmana kontrole gidilmesi gerekir. Tedavinin seyrine göre uygulamalarda değişiklik yapılabilir. Kontrol tedavide aksaklık olmaması nedeniyle son derece ehemmiyetlidir kesinlikle kontroller aksatılmamalıdır. Son aşama, tedavi sonrası pekiştirme tedavisi aşamasıdır. Bu zaman zarfında aktif tedavi bitmiş olur ve teller çıkarıldıktan sonra dişlerin yeni konumunu muhafaza etmek amacıyla pekiştirme tedavisine başvurulur. Böylelikle dişlerin tedavi öncesi haline dönmesi engellenir. Bazı çeşitleri söz konusudur. Bunlar sabit ve çıkarılabilir seçenekleridir. Tedavi sona erdiğinde güzel bir diş yapısına sahip olarak tedavinizi bitirebilirsiniz ancak dişlerden braketler teller çıktıktan sonra dişler eski konumuna dönmeye çalışacaktır. Bu sorun gözetilmemesi için pekiştirme aparatlarına başvurulur. Bu aparatlar dişlerin yeni konumlarında kalmasını sağlar. Bu aparatlar kullanılmazsa dişler tedavi öncesi işlevsiz haline geri dönecektir bu da tedaviyi başarısız sonuçlandırır. Pekiştirme tedavisinin olumlu gidişatı ile hasta mutlu ve huzurlu gülüşü ile yeni hayatına merhaba der.
Diş teli nasıl takılır sorusundan sonra tedavi sürecini etkileyen önemli durumlardan biri olan fiyatlar üzerinden konuşalım. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları çeşitlilik göstermektedir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerinde diş teli 2019 yılı verilerinin etkileri vardır. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları şeffaf diş teli ve görünmez diş teli diş teli fiyatları 2019 yılı düzenlemelerinden etkilenir. Şeffaf diş teli ve görünmez diş teli yetişkinlerce günümüzde çok tercih edilmektedir.
Diş teli tedavisinde gerekli işlem adımlarının sağlanması ile sağlıklı süreç ilerlemesi sağlanmaktadır. Bu konuda düzenleme yapılarak gerekli işlem adımların adım adım planlanması önem taşımaktadır. A
İmplant İmplant diş tedavisi, sunduğu kalıcı çözümler nedeniyle; hasta ve diş hekimlerinin en çok tercih ettiği bir diş tedavi yöntemidir. İmplant için bir tür protez diş tekniği de d
Diş Teli Tedavisi Adımları Günümüzde tel sürecini benimsemek, anlamlandırmak ve uygulamak için gerekli olan bilgilendirmelere sahip olmalı ve adımları benimseyerek sürece bu şekilde başvurmak gerek
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.