Görüntü
şeffaf plaklar

  Şeffaf plaklar ortodonti tedavisinde bir devrimdir. Ortodonti tedavisinde kullanılan braket ve ark tellerinin kötü görünümünden rahatsız olan hastalar için üretilmiştir. 
Ortodonti tedavisinde kullanılan şeffaf plaklar hasta tarafından takılıp çıkarılabilir.
  Takıldığında şeffaf olduğu için belli olmaması ve farkedilmemesi, diş telleri gibi yanaklarda ve dudaklarda yara yapmaması, yemek yerken çıkarılabilmesi, ağız hijyenini bozmaması ve diş fırçalamayı zorlaştırmaması şeffaf plak tedavisinin önemli avantajlarındandır. Bu avantajlar ile günlük konforunuzdan ödün vermeden dişlerinizi düzelttirebilirsiniz. Şeffaf plakların günlük 20 saat takılması gerekir. Günlük toplam takma süresi tamamen sizin tedavinize verdiğiniz önemle ilgilidir. Plaklarınızı ne kadar iyi takarsanız dişleriniz o kadar hızlı düzelecektir. Bununla beraber şeffaf plak tedavisi her çeşit bozukluğu düzeltemez. Bu durum şeffaf plak tedavisinin kullanım alanını daraltır. Diş telleri kadar yaygın kullanım alanının olmaması önemli dezavantajlarından biridir. Toplam tedavi süresi tamamen hastamızın plaklarını günlük takma süresi ile ilgilidir. Bu da tedavi seyrini hastaya bağımlı kılar. Tedavisinin ciddiyetinin farkında olan prensipli hastalarımızda bu durum dezavantaj oluşturmaz. Yalnız  ciddiyetin farkında olmayan hastalarımız için bu durum ciddi bir dezavantajdır. Diş teli şeffaf plaklar gibi değildir. Diş teli, plaklar gibi takılıp çıkarılamaz. Dolayısıyla takıldığında hastamızın çıkarma lüksü yoktur ve dişler hasta bağımlılığı ol adan hızla düzelir.
Şeffaf plakların hazırlanışı
 
  Hastadan alınan ölçüler optik okuyucular aracılığıyla bilgisayar ortamına aktarılır ve dişler yine bilgisayar ortamında biraz düzeltilip yeni bir ölçü elde edilir. Bu yeni ölçünün üzerinde bir plak oluşturulur. Ve dişler bilgisayar ortamında biraz daha düzeltilip bir plak daha oluşturulur. Bu işlem defalarca tekrar ederek 15-20 tane seri şeffaf plak oluşturulur. Bu şeffaf plaklar 2'şer hafta aralıklarla değiştirilerek kullanılır.
 
  Şeffak plak tedavisinin ücreti
 
  Şeffaf plak tedavisi diş teli gibi ağırlıklı olarak diş hekimi tarafından yapılan bir tedavi değildir. Diş teli ile yapılan ortodonti tedavisi de doktorunuzun maniplasyon yeteneği ve estetik anlayışı ön plana çıkar. Dolayısıyla tedavi kalitesinde doktorunuzun etkisi büyüktür. Bununla beraber şeffaf plak tedavisinde doktorunuz ölçülerinizi alır ve plaklarınızı üretecek olan firmaya gönderilir. Firma tarafından üretilen plaklarınızı belirli bir sırada doktorunuzun kontrolünde kullanırsınız ve dişleriniz düzelir. Aslında 10.000 tl ye yaptıracağınız şeffaf plak tedavisi aslında 5000 tl ye yaptıracağınız klinik arasında pek bir fark yoktur

Share:

Diş Teli Kullanımında Ağrı Ve Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Dt Emre Aldoğan 12-12-2018

Diş Teli Kullanımında Ağrı Ve Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır? Diş hizalayıcı veya düzeltici malzemeler olarak bilinen ortodonti malzemeleri, diş telleri, braketler ve apareyler oluşan f

Devamı

Diş Teli Fiyatları 2025 Düzenleme

Dt Emre Aldoğan 18-09-2021

Diş teli fiyatları tedavi sürecinde büyük önem taşımaktadır. Her bireyin diş teli tedavisi birbirinden farklılık göstermektedir. Alanında uzman ekibimiz ile İstanbul’da yer alan kliniğimiz Alpdent ola

Devamı

Şeffaf Diş Teli Mi, Metal Diş Teli Mi?

Dt Emre Aldoğan 12-12-2018

Diş teli tedavisi için kliniğimize gelen hastalarımızın şeffaf diş teli hakkında en sık sorduğu sorular; Şeffaf diş teli tedavi süresini uzatır mı? Şeffaf diş teli çabuk kırılıyormuş, doğru mu

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.