Görüntü
seffaf-dis-teli

 Diş teli tedavisi için kliniğimize gelen hastalarımızın şeffaf diş teli hakkında en sık sorduğu sorular;
  • Şeffaf diş teli tedavi süresini uzatır mı?
  • Şeffaf diş teli çabuk kırılıyormuş, doğru mu?
  • Şeffaf diş teli metal diş telleri kadar etkili mi?

Öncelikle bu soruları değerlendirelim. Bu durumlar tamemen kullanılan malzemenin kalitesiyle ilgilidir. Piyasa, daha uygun fiyatlı olduğu için sıklıkla kullanılan, sert plastikten üretilen Hindistan, Pakistan ve çin malı şeffaf braketler mevcut. Bu ürünlerde yukarıda saydığımız olumsuzların hepsinden bahsedebiliriz. Bu ürünler, ülkemizde daha ekonomik tedavi arayışı olduğu için birçok klinik tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Bu sebeple böyle bir genelleme oluşmuştur. Kliniğimizde diş teli tedavisinde kullanılan bütün malzemeler Amerikan malıdır ve şeffaf diş telleri metal diş telleri ile aynı sürede tamamen aynı sonuçları vermektedir. Bu sebeple hastalarımıza şeffaf diş teli ve metal diş teli arasında seçim yaparken sadece kozmatik sebepleri göz önünde bulundurmalarını öneriyoruz.

Diş teli kullanımında maksat dişlerdeki konum bozukluklarının, eğriliklerin ve yamuklukların diş teli aracılığıyla belirli bir süreç içerisinde düzeltmek ve daha güzel bir gülüş kazandırmaktır. Diş teli tedavisi metal braketlerle de yapılabilir, şeffaf braketlerle de. Şeffaf braketler kendi içerinde üçe ayrılır. Bunlardan birincisi sert plastik braketler, ikincisi safir braketler, üçüncüsü de seramik braketlerdir.
  •   Sert plastik braketler; şeffaftır, diş tellerinin görünmemesi, belli olmaması konusunda amaca hizmet eder. Yalnız malzeme kalitesi çok kötüdür. Plastiği esneme yaptığı için istenilen diş hareketlerinin sağlanması çok zordur. Fiyatı çok ucuz olduğu için bazı kliniklerde tercih edilir. Tavsiye edilen bir malzeme değildir, çin malıdır.
  •   Safir braketler; şeffaf görünümlü olup renksizdir. Bilinen bir markanın ürettiği safir braketler gerçekten vakayı estetik çözümler sunarak istenilen yere ulaştırılır. Pahalı ve güzel bir sistemdir.
  •   Porselen braketler; diş renginde olduğu için dişin üzerinde hiç belli olmaz. Estetik braketler içerisinde en fazla tercih edilenidir. Seramik braketler olarakta bilenen porselen braketler safirlerden biraz daha hesaplı ve daha performanslı olduğu için tercih sebebidir.

                                                               

 

Peki şeffaf diş teli ile metal diş teli arasında teknik bir fark var mıdır? Biraz bunda bahsedelim. Braketlerin diş yüzeyine yapışma kalitesini braketin yüzey özellikleri ile yapıştırıcının kuvveti belirler. Diş teli tedavisinde metal diş telleri ile aynı yüzey özelliklerine sahip olan şeffaf diş telleri aynı yapıştırıcı kullanılarak yapıştırıldığında  metal braketler kadar sağlam olacaktır. Ama bu durum hiç kırılmayacağı anlamına gelmez. Metal diş tellerini kıran kuvvetler şeffaf diş tellerini de kırar. Braketlerin diş yüzeyinden ayrılmaları yada kırılmaları, beraberinde birçok problem getirir. Nasıl ki bir topu yokuş yukarı iterek hareket ettirip yokuşun ortasında bıraktığınızda hızla geri geliyorsa, diş yüzeyinden ayrılan braket olduğunda da o diş hızla eski yerine döner,  ve o dişin tekrar düzeltilmesi sizde takdir edersiniz ki biraz vakit alır. Yani zaman kaybettirir. Bu sebeple diş tellerinin kırılmaması için doktorunuzun tavsiyelerine uymanızı öneririz.

 

Şeffaf Diş Teli Hakkında Detaylı Videomuzu İzlemek İçin Hemen Buraya Tıklayın

 

 

  Halk arasında şeffaf diş teli, tedavi süresini uzatır diye bir kanı vardır. Bunun birinci sebebi yukarıda anlattığımız sebeptir. İkincisi ise şeffaf diş teli ile tedavi gören bir hasta dişlerini yeterli fırçalamadığında braketler ve ark teli arasında diş taşları oluşur ve bu diş taşları sürtünme kuvveti oluşturduğu için hareketi zorlaştırır. Bu durumda tedavi süresini uzatır.
  Sonuç olarak kaliteli bir marka kullanılıp kliniğiniz tarafından doğru bir uygulama yapıldığında şeffaf diş telinin metal diş tellerinden teknik olarak herhangi bir farkı yoktur.

Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.