Görüntü
dişteli bakımı

Diş Teli Kullanımında Ağrı Ve Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

                  Diş hizalayıcı veya düzeltici malzemeler olarak bilinen ortodonti malzemeleri, diş telleri, braketler ve apareyler oluşan farklı ekipmanlara sahiptir. Küçük çaplı düzeltmelerin 6 ay sürdüğü tedavilerde, daha karmaşık ve çapraşık ortodonti diş tedavileri birkaç yıl sürebilmektedir. Bu sürenin daha azalması veya uzatılması biraz da hastanın ağız ve diş sağlığına dikkat etmesiyle ilgilidir. Doktorun ortodonti tedavisi ile ilgili tavsiyelerinin tam olarak uygulanması gerekir. Çünkü diş tedavi fiyatlarına göre ortodonti fiyatları pahalıdır.

                  Kullanılan malzeme de ortodonti fiyatları açısından önemlidir. Çünkü metal tellere nazaran görünmez diş teli malzemeleri pahalı ortodonti fiyatları olarak hastanın karşısına çıkar. Ancak kulaktan dolma bilgilerle görünmez diş teli pahalıdır denemez. Çünkü birçok şeffaf ve görünmez diş teli tedavisinin sonucunda dişlerin çok uygun bir fiyata düzleştiği ve yapısının yerine oturduğu anlaşılmaktadır. Modern teknolojinin getirdiği yenilikler görünmez diş teli uygulamalarının geçmişe göre daha kullanılabilir ve uygulanabilir özelliklerde olmasını sağlamıştır. Doktor tarafından belirlenen sürede görünmez diş teli kullanmak, kalabalık dişlerin ve çarpık yapıların düzeltilmesi anlamına gelir.

 Diş Telleri Ağız ve Diş Yapısı Düzenler

                  Genetik olarak doğuştan gelen diş yapısı bozukluklarının yanı sıra, diş gelişimlerine bağlı olarak belli yaşlarda diş bozuklukları da görülmektedir. Özellikle çocukların ergenliği dönemlerinde diş yapıları değişmektedir. Birbiri üzerine binen dişler veya sıkışık hale gelen diş yapısı zamanla yeme sorunlarına, ağrılara ve estetik bakımından şekil bozukluklarına yol açar. Gençlerde veya yetişkinlerde uygulanacak olan şeffaf diş teli uygulamaları ile bu sorunlar tedavi sonunda giderilir.

                  Her bir diş için ayrı ayrı yapıştırılan şeffaf diş teli braketleri, dişlerin istenilen yere taşınmasını sağlayarak, daha düzgün görünmesini sağlar. Birçok hastanın diş yapısına bakıldığında dişler arasında büyük boşlukların olduğu görülür. Bu boşluklar da şeffaf diş teli yardımıyla olması gereken mesafeye getirilmektedir. Bu tür diş problemleri kişilerin sosyal yaşamlarını da etkilemektedir. Konuşmada kelimeleri tamamlayamama, kelime yutma, peltekleşme gibi konuşma problemleri olarak ortaya çıkar. Yine bozuk diş yapısı yüzünden yeterli beslenememe, yiyecekleri tam çiğneyememe ve yutkunmada sorunlar görülmektedir. Ortodontik tedavi ile kişilerin konuşma ve beslenme sorunları yanında dış görünümleri de değişmekte ve düzelmektedir. Nasıl bir tedavi uygulanacağı ve şeffaf diş teli fiyatları için ne kadar bir bütçe ayrılacağı muayeneden sonra belirlenmelidir.

 Dişlerde Farklı Yapısal Bozukluklar Nelerdir?

                  Çapraşık ve boşluk olan diş sorunlarının yanında farklı yapısal bozukluklar da görülmektedir. Özellikle alt dişlerin üst üste bindiği üst ön diş sorunları da sıklıkla karşılaşılan yapısal diş bozuklukları arasında yer alır. Üst ön dişler dışarıdan daha çok görüldüğü için, bu tür tedavilerde şeffaf diş teli uygulamaları daha çok yapılmaktadır. Ayrıca diş teli fiyatları pahalıdır anlayışı yanlıştır. Birçok ağız ve diş sağlığı tedavisine göre uzun süreli bir tedavi olduğu için diş teli fiyatları uzun vadede ekonomiktir. Hastalara hem rahatlık ve konfor sağlar, hem de sosyal hayatına normal olarak devam edebilir.

                  Bunlardan farklı olarak alt ön dişlerin arkasında ısırılan ve dilin konumlandığı üst ön diş bozuklukları da görülmektedir. Bu tür sorunlar eşit olarak ısıramama veya ağrılı ısırma gibi problemlere neden olurlar. Yapısal bozukluklar overbite veya overjet olarak tabir edilen dikey ve yatay bozukluklardır. Çenenin doğru baskı uygulamasına engel olur ve yiyeceklerin tam olarak kavranamamasına neden olur. Her iki bozukluk ön dişlerde görüldüğünden diş teli fiyatları tercihi bu aşamada belirlenebilir. Dişlerin ve çenenin yapısına göre diş teli fiyatları arasında farklılıklar olabilir. Ancak tedavi sonrası dişlerin hizalanması, sadece dişlerin görünümünü değil, aynı zamanda ağız içi dil sorunlarına, ısırmayı ve çiğnemeyi de düzeltmektedir. Bu tür şefaf diş teli tedavilerinin sonunda birçok hastada daha güzel bir dış görünüm ve güzel bir diksiyon gözlenmiştir. Dolayısıyla tedavinin başınca diş teli nasıl takılır gibi endişe duyanların, bu tür endişelerinin yersiz olduğu görülecektir.

 İleri Yaşlarda Diş Teli Kullanımı

                  Eğer diş teli kullanmaya aday bir yetişkin iseniz, genç bir hastadan daha uzun süreli bir tedaviye ihtiyacınız olabilir. Çünkü ileri yaşlarda dişlerin yerinden esnetilmesi ve istenilen yere taşınması daha zordur. Dişler çene kemiğinde daha sert bir yapıda ve sabitlikte bulunduğu için gençlere oranlarla daha uzun süreli bir diş teli kullanım süresi gerekecektir. Bu yüzden diş teli fiyatları açısından farklılıklar gözlemlenebilir. Ancak yine de muayeneden sonra ne uygun diş teli fiyatları için doktorunuzla konuşmalısınız. Çünkü yetişkinlerdeki çapraşık diş düzenini düzeltmek ve hizalamak için uzun süre gerekecektir. Ancak daha basit düzenlemeler için süre kısadır. Bu aşamada diş teli nasıl takılır ve diş teli fiyatları konusu tedavi sürecine bağlı olarak değişir. Bazı hastalarda ise yüz kemikleri sabitlenmiş olması ve büyümesini tamamlamış olması nedeniyle düzeltilemeyen durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu durumda başka ortodonti tedavilerine yönelmek gerekebilir.

 Diş Teli Kullanımında Risk Var Mıdır?

                  Diş teli kullanmak riski olmayan kolay uygulamalardır. Dolayısıyla diş teli nasıl takılır konusu oldukça güvenlidir ve endişe yaratmamaktadır. Yine de bazı riskler taşımaktadır, ancak bu riskler sanıldığı gibi hayati riskler değildir. Tamamen ağız ve diş sağlığı ilgili konulardır ve önlem alınması gerekir.

                  Ortodonti hastalarının diş teli nasıl takılır konusunda ziyade diş tellerine nasıl bakılır konusuna önem vermeleri gerekir. Çünkü diş telleri yiyecek parçalarını braketlerde tutarlar ve bakterilerle plak oluşumuna neden olurlar. Bu plaklarla birlikte dişlerinizin etrafında kendilerine alanlar oluşturarak çoğalırlar ve en kısa zamanda temizlenmesi gerekir. Ancak bu tür bakterilerin ve plakların oluşumunu ilk başta engellemek için her hastanın düzenli olarak diş bakımını yapması gerekir. Dişler normalden iki kat daha fazla fırçalanmalı ve düzenli olarak ağız suları ile temizlenmelidir. İyi bir bakım yapılmadığında dişlerde kalıcı beyazımsı lekeler oluşabilir. Bu lekeler daha ileri seviyelerde diş çürüklerine ve diş eti hastalıklarına yola açabilir.

                  Kısa diş kökü uzunluklarına sahip olan hastalarda diş hareketleri daha zor olmaktadır. Diş teli ile harekete geçen dişin yerine ulaşması uzun bir süreç alır. Ancak fazla baskı ve gerdirme uygulandığında diğer işlerin kök uzunluğunun kaybedilmesine neden olabilir. Ancak bu gibi vakalar çok sıklıkla karşılaşılan sorunlar değildir. Bu aşamaların neler olacağı ve diş teli nasıl takılır aşaması doktorla birlikte değerlendirilmektedir. Yine bu değerlendirmede diş teli fiyatları ve tedavi süresinin ne kadar olacağı kararlaştırılır.

 Teller Çıkarıldıktan Sonra Ne Yapılmalıdır?

                  Bir başka risk de diş teli tedavisinin bitmesinden sonra yaşanmaktadır. Teller çıkarıldıktan sonra ortodontistin tavsiyeleri ve talimatlarına dikkatlice uyulması ve takip edilmesi gerekir. Özellikle teller çıkarıldıktan sonra bir üre daha tutucuların kullanılması gerekecektir. Bu tür talimatlara uyulmadığı takdirde uzun süredir uygulanan tedavinin boşa gitmesi ve istenen düzenlemenin sağlanamaması ortaya çıkar.

 Dişlere ve Tellere Zarar Verme Riski Nasıl Azaltılır?

                  Özellikle şekerli ve nişastalı gıdalardan uzak durulmalıdır. Ayrıca dişe ve braketlere yapışma riski bulunan şekerlemeler de yenmemelidir. Her yemekten sonra florürlü macunlarla yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanılarak dişler fırçalamalıdır. Gün içinde fırçalamaya daha fazla dikkat edilmelidir. Eğer diş fırçalama imkanınız bulunmuyorsa, o zaman ağız su ile yıkanmalı ve gargara yapılmalıdır. Tüm yiyeceklerin ve partiküllerin ağızdan uzaklaştırıldığından emin olana kadar temizliğe devam etmek gerekir.


Share:

Alpdent ile Sağlıklı Gülümseme

Dt Emre Aldoğan 14-09-2020

Alpdent olarak sizlere sağlıklı bir ağız yapısının kapılarını açmaktayız. Ortodonti tedavisine başvurmak isteyen ancak kaygılanan pek çok bireyin sorduğu “diş teli nedir?, diş teli nasıl takılır?, diş

Devamı

Diş Teli Tedavi Süreçleri

Dt Emre Aldoğan 03-05-2021

Diş teli tedavisi bireylerin sağlıklı bir ağız yapısını kurmaları için gerekli olan bir tedavi sürecidir. Tedavi süreçlerinde gerekli adımların atılması ile sağlıklı süreç analizleri sağlanmaktadır. D

Devamı

Ortodonti tedavisinden önce

Dt Emre Aldoğan 12-12-2018

Ortodonti tedavisi; dişlerdeki bozuklukları düzelterek hastaya gülümseme estetiği kazandıran, kendine güven kazandıran ve bütün yüz görünüşünü baştan oluşturan bir tedavidir. Ortodonti tedavisin

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.